ПДП: РТРС скрива уговорене плате?

Клуб посланика Партије демократског прогреса у Народној скупштини Републике Српске добио је тумачење од Агенције за заштиту личних података БиХ по којем је Радио-телевизија Републике Српске обавезна да народним посланицима достави податке о висини новчаних накнада која се исплаћују физичким лицима по основу ангажовања на Јавном сервису РТРС, саопштено је из те странке.

Република Српска 21.02.2017 | 15:51
ПДП: РТРС скрива уговорене плате?
Пошто РТРС одбија да саопшти тражене податке, Клуб ПДП у Народној скупштини Републике Српске поново је данас упутио питање Министарству саобраћаја и веза у вези ангажмана Мирослава Лазанског и Мата Ђаковиђа у ЈС РТРС.

"Под којим условима (финансијским и нефинансијским) Мирослав Лазански и Мато Ђаковић учествују у креирању програмског садржаја РТРС? Колико им је појединачно до сада новца исплаћено? Молимо вас да нам доставите све уплате, укључујући и путне трошкове", наводи се у писаном питању ресорном министарству владе Републике Српске.

ПДП подсјећа да је њихов Клуб посланика затражио на 12 сједници, одржаној 17. маја прошле године одговор од Министарства саобраћаја и веза Републике Српске на питање које се односи, између осталог, и на износ примања Мирослава Лазанског на Радио-телевизији Републике Српске.

"У одговору који смо тада добили из министарства наводи се да „ауторска накнада по основу Ауторског уговора представља лично примање аутора, односно лични податак, и да у том смислу ЈП Радио-телевизија Републике Српске није овлаштена да трећој страни открије личне податке, а у складу са чланом 17. закона о заштити личних података БиХ“, каже се у саопштењу ПДП.

Даље се наводи да су, с обзиром да се ради о Јавном сервису Републике Српске и да јавност има право да буде информисана о свим исплатама из јавних прихода и да, у том случају, било чији уговор не може да буде сакривен од очију јавности, па тако и уговори на Радио-телевизији Републике Српске, затражили тумачење од директора Агенције за заштиту личних података БиХ.

У саопштењу ПДП наглашава да су се тим поводом, након одговора РТРС и ресорног министарста, обратили Агенцији за заштиту личних података која је дала мишљење да "посланици у Народној скупштини Републике Српске имају законит интерес да у сврху вршења контроле кориштења новчаних средстава из јавних прихода траже и добију податке о висини новчаних накнада које се исплаћују физичким лицима по основу ангажовања у РТРС".

(БН телевизија)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

др

21.02.2017 14:54

Хахаха комедија... када им треба закон о застити лицних података врло су ревносни и раде по закону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми Сами

21.02.2017 20:04

Казу на РТРС, драги наси мозе изабрати нацин на којицете нас плацати....могу ли изабрати да вас не плацам и не гледам.Моје право да вас оцима не видим.

Name

Пресс

21.02.2017 14:55

Тајна плата и јавни интерес. Ипак, 500€ по емисији, ђаволу мало било. Њих двојица мјесечно 4000€, у овом благостању и није нека цифра. Важно је да је прича прорежимска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лазање...

21.02.2017 14:57

Тек кад позовете народ на грађанску не послушност,бојкот плаћања ове режимске телевизије и њиховог спиновања,можете се сматрати иоле озбиљном опозиција!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

21.02.2017 14:57

ЗНАМ КОЛКО ДОБИЈАЈУ АЛ НЕЋУ НИКОМ РЕЋИ ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мектић је једном рекао

21.02.2017 14:58

Мектић је у предизборној кампањи рекао да Ђаковић мјесечно прима 6000 евра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новинар

21.02.2017 15:04

Лазански прима 500 евра по емисији, плус сви троскови ( путни, хотелски смјестај, троскови гостију које доводи ван Бања Луке...). Мато Дјаковиц је у радном односу и има уговорену плату 1.500 КМ и на њу све додатке који иду уз плату. Осим тога, он има уговорених и 10 одсто од маркетинга који се емитује у Телерингу. Та ставка је, наравно, незаконита јер би онда, на примјер, директорка Пореске управе РС имала право на проценат од наплацених пореза и тако редом. Прица се, али ми то не моземо да доказемо, да је за прелазак из ОБН у РТРС добио на руке 200.000 КМ. Узгред, рејтинг његове емисије је испод 4. Посланицима ПДП било би боље да се заинтересију за милионски криминал у РТРС који ради Драско Милиновиц. Он, на примјер, од октобра 2015.године није уплатио доприносе за раднике, али је објавио тендер за куповину 35 нових аута за невјероватних 1,9 милиона КМ. И тако редом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

21.02.2017 15:48

Гдје директор купује 2 стана,па претвара у један цца 140 м2.

Name

Тако је то

21.02.2017 15:49

Драшко од просјечног спикера напредова до шефа кабинета предсједника владе па до директора РТРС-а.

Name

Карадоз

21.02.2017 15:21

Ублехас Лазански мозе само да у Бањалуци и приватним ТВ станицама просипа памет...

ОДГОВОРИТЕ
Name

цвијет

21.02.2017 15:22

Вјероватно су волонтери раде дзабе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горчило

21.02.2017 15:30

Мате је за прелазак из ОБН у РТРС добио вјероватно велике паре, а осим тога мјесечно прима позамашну суму на име плате, о којој на овим просторима други могу само да сањају. И 'тици на грани је јасно да је он доведен у Бања Луку да у својим емисијама напрасно говори све најљепше о владајућој врхушки Српске, да умањује значај и резултате опозиције и њене представнике у заједничким органима БиХ. Матин "Телеринг" којегт реализује на РТРС, по квалитету и гледаности је нула у односу на исти тип емисије коју је водио на ОБН, јер је ова потоња била цијењена и гледана, не само у БиХ, него и у региону. Мате јесете врстан новинар, али је преласком на РТРС упропастио дотадашњу блиставу новинарску каријеру. Што се тиче Лазањског и он је вјероватно врло добро плаћен, а повод његовог ангажовања у РТРС је сличан оном као код Ђаковића. С обзиром да је РТРС јавни сервис, којег финансирају грађани путем тзв. ТВ таксе, мислим да је обавеза те куће да тим грађанима, овог пута путем Клуба посланика ПДП у НС РС, одговори на питање о условима ангажовања Ђаковића и Лазањског, свим уплатама на њихове текуће рачуне, укључујући и путне трошкове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искра Вишеград

21.02.2017 15:32

Лажанском се плаћа 400 КМ да напише чланак једном у два мјесеца за портал искра.ба . Провјерена информација 100%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

21.02.2017 15:35

Какви год су нам политицари они су " мила мајка" у поредјењу са новинарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нецастиви

21.02.2017 18:40

Дјубрад, а ко фол велике патриоте, а највеће по свој џеп, продуване тикве које само могу на овом простору и времену да битису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

од Савјесног Радника

21.02.2017 22:29

Па у овој Земљи нико не може бити успјешан, одмах га сви попљују. Наш генерални Драшко Милиновић је прототип успјешног младог човјека, који је без ичије помоћи дошавши из Приједора у Бањалуку, кренувши од нуле, изградио каријеру о којој се може само снимити филм. Е то се не може трпјети, млад успјешан и још згодан... То што је у кратком времену урадио на РТРС-у ућиће у историју РТРС-а. Три године заредом смо најгледанији, купујемо најквалитетнији спортски програм, филмове, купили смо нову опрему, извршили дигитализацију ПЕП-а, радни процеси никад нису боље функционисали, зна се ко шта ради, плате су редовне у дан. Примио је нове снаге а отпустио оне који су непотребни. Сав тај посао је требало изнијети, зато на његовом лицу осјећа забринутост, тешка. Сви ми радници смо били спремни ићи пред Скупштину да га бранимо, кад су га онако безочно напали приликом изношења плана рада и извјештаја. Нападају га само они који би на његово мјесто, они који би поставили свог човјека, и они зарђали кадрови који су изгубили позиције у његовим реформама. Он је наш омиљени директор кога свако јутро дочека на вратима бар неколико радника да га поздрави, стисне руку и да подршку. Он, иако у обавезама и забринут, смогне снаге да се осмјехе и некоме пружи руку. Његове плаве очи још више нервирају његове противнике, па измишљају разне афере,и редом га ометају да постигне још бољи пословни резултат. А то што је купио џипа фолксвагена, и треба, нек ужива, купит ће и нама 37 фолксвагена да се возимо ко људи умјесто у Цитроену, ви који завидите цркните у својој беспомоћи. Поздрав од радника и синдиката РТРС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

21.02.2017 22:38

Како знате да цете купити 37 фолксфагена, кад је тендер тек расписан?????????????????

Name

С.Р.

21.02.2017 23:30

Наш директор све дијели са нама.Ако је себи купио новога Фолксвагена,купит ће и нама.Он најбоље зна шта је однос квалитет и цијена!

Name

Славко

22.02.2017 09:06

У његовим плавим оцима се осјеца да га боли брига за раднике и РТРС

Name

(не)савјесни радник

22.02.2017 09:54

Ово је писала Зељкица, јер је она једина у РТРС заљубљена у Драскове плаве оци и у њему види згидног мускарца. Сви ми на њеховом лицу видимо забринутост да ли је довољно узео, јер му они који су га поставили спремају смјену, на задовољстви свих 850 радника РТРС. А, драга Зељкице, па ти најбоље знас како је досао на цело јавног сервиса. Био је конобар у кафицу у Приједору и онда упознао кцерку Тепуца, тадасњег директора Нафтне индустрије РС. Зато га је предсједник РС Милан Јелиц и узео у свој кабинет иако је имао само средњу сколу. Онда је наредјено Мили Дмицицу да му среди диплому ФПН. Касније је све било једноставно - завео је једну моцну, али исфрустрирану зену и успон у каријери је био загарантиван. А те редовне плате су посебна прица - не моземо да овјеримо здравствене књизице, јер дугујемо око 3 милиона фондовима. И умало да заборавим: гдје је Драско зарадио толике паре јад је могао одмах, цим га је зена сутнула из куце, да купи станцугу од 140 м2?

Name

посматрач

22.02.2017 13:19

Ха,ха,ха заводљиве плаве очи, ма дај молим те!!!

Name

ЖУЋО

22.02.2017 20:22

НАЈГОРЕ МИ ЈЕ КАД МОРАМ ПЛАТИТИ ПРЕТПЛАТУ ЗА РТРС КАД ЈЕ УОПШТЕ НЕ ГЛЕДАМ, ЊУ ГЛЕДА САМО КО МОРА, ГЕБЕЛСОВСКА ТВ, ТОЛИКЕ ПАРЕ ОД ПРЕТПЛАТЕ А ПРОГРАМ НУЛА. БИЛТЕН СНСД-А.

Name

Зоран

22.02.2017 08:52

Хоцес реци да је твој директор расписао тендер а вец се одлуцио која це то аута бити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даца

25.10.2017 18:08

Имали ико из Бањалуке да замијени ове сељаке,да се смире тензије,јер оцигледно је да требају ици на село да копају док сво то зло из њих неизадје.