PDP: RTRS skriva ugovorene plate?

Klub poslanika Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini Republike Srpske dobio je tumačenje od Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH po kojem je Radio-televizija Republike Srpske obavezna da narodnim poslanicima dostavi podatke o visini novčanih naknada koja se isplaćuju fizičkim licima po osnovu angažovanja na Javnom servisu RTRS, saopšteno je iz te stranke.

Republika Srpska 21.02.2017 | 15:51
PDP: RTRS skriva ugovorene plate?
Pošto RTRS odbija da saopšti tražene podatke, Klub PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske ponovo je danas uputio pitanje Ministarstvu saobraćaja i veza u vezi angažmana Miroslava Lazanskog i Mata Đakoviđa u JS RTRS.

"Pod kojim uslovima (finansijskim i nefinansijskim) Miroslav Lazanski i Mato Đaković učestvuju u kreiranju programskog sadržaja RTRS? Koliko im je pojedinačno do sada novca isplaćeno? Molimo vas da nam dostavite sve uplate, uključujući i putne troškove", navodi se u pisanom pitanju resornom ministarstvu vlade Republike Srpske.

PDP podsjeća da je njihov Klub poslanika zatražio na 12 sjednici, održanoj 17. maja prošle godine odgovor od Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske na pitanje koje se odnosi, između ostalog, i na iznos primanja Miroslava Lazanskog na Radio-televiziji Republike Srpske.

"U odgovoru koji smo tada dobili iz ministarstva navodi se da „autorska naknada po osnovu Autorskog ugovora predstavlja lično primanje autora, odnosno lični podatak, i da u tom smislu JP Radio-televizija Republike Srpske nije ovlaštena da trećoj strani otkrije lične podatke, a u skladu sa članom 17. zakona o zaštiti ličnih podataka BiH“, kaže se u saopštenju PDP.

Dalje se navodi da su, s obzirom da se radi o Javnom servisu Republike Srpske i da javnost ima pravo da bude informisana o svim isplatama iz javnih prihoda i da, u tom slučaju, bilo čiji ugovor ne može da bude sakriven od očiju javnosti, pa tako i ugovori na Radio-televiziji Republike Srpske, zatražili tumačenje od direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

U saopštenju PDP naglašava da su se tim povodom, nakon odgovora RTRS i resornog ministarsta, obratili Agenciji za zaštitu ličnih podataka koja je dala mišljenje da "poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske imaju zakonit interes da u svrhu vršenja kontrole korištenja novčanih sredstava iz javnih prihoda traže i dobiju podatke o visini novčanih naknada koje se isplaćuju fizičkim licima po osnovu angažovanja u RTRS".

(BN televizija)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

dr

21.02.2017 14:54

Hahaha komedija... kada im treba zakon o zastiti licnih podataka vrlo su revnosni i rade po zakonu.

ODGOVORITE
Name

Mi Sami

21.02.2017 20:04

Kazu na RTRS, dragi nasi moze izabrati nacin na kojicete nas placati....mogu li izabrati da vas ne placam i ne gledam.Moje pravo da vas ocima ne vidim.

Name

Press

21.02.2017 14:55

Tajna plata i javni interes. Ipak, 500€ po emisiji, đavolu malo bilo. Njih dvojica mjesečno 4000€, u ovom blagostanju i nije neka cifra. Važno je da je priča prorežimska.

ODGOVORITE
Name

lazanje...

21.02.2017 14:57

Tek kad pozovete narod na građansku ne poslušnost,bojkot plaćanja ove režimske televizije i njihovog spinovanja,možete se smatrati iole ozbiljnom opozicija!?

ODGOVORITE
Name

ja

21.02.2017 14:57

ZNAM KOLKO DOBIJAJU AL NEĆU NIKOM REĆI ???

ODGOVORITE
Name

Mektić je jednom rekao

21.02.2017 14:58

Mektić je u predizbornoj kampanji rekao da Đaković mjesečno prima 6000 evra.

ODGOVORITE
Name

Novinar

21.02.2017 15:04

Lazanski prima 500 evra po emisiji, plus svi troskovi ( putni, hotelski smjestaj, troskovi gostiju koje dovodi van Banja Luke...). Mato Djakovic je u radnom odnosu i ima ugovorenu platu 1.500 KM i na nju sve dodatke koji idu uz platu. Osim toga, on ima ugovorenih i 10 odsto od marketinga koji se emituje u Teleringu. Ta stavka je, naravno, nezakonita jer bi onda, na primjer, direktorka Poreske uprave RS imala pravo na procenat od naplacenih poreza i tako redom. Prica se, ali mi to ne mozemo da dokazemo, da je za prelazak iz OBN u RTRS dobio na ruke 200.000 KM. Uzgred, rejting njegove emisije je ispod 4. Poslanicima PDP bilo bi bolje da se zainteresiju za milionski kriminal u RTRS koji radi Drasko Milinovic. On, na primjer, od oktobra 2015.godine nije uplatio doprinose za radnike, ali je objavio tender za kupovinu 35 novih auta za nevjerovatnih 1,9 miliona KM. I tako redom.

ODGOVORITE
Name

BL

21.02.2017 15:48

Gdje direktor kupuje 2 stana,pa pretvara u jedan cca 140 m2.

Name

Tako je to

21.02.2017 15:49

Draško od prosječnog spikera napredova do šefa kabineta predsjednika vlade pa do direktora RTRS-a.

Name

Karadoz

21.02.2017 15:21

Ublehas Lazanski moze samo da u Banjaluci i privatnim TV stanicama prosipa pamet...

ODGOVORITE
Name

cvijet

21.02.2017 15:22

Vjerovatno su volonteri rade dzabe.

ODGOVORITE
Name

Gorčilo

21.02.2017 15:30

Mate je za prelazak iz OBN u RTRS dobio vjerovatno velike pare, a osim toga mjesečno prima pozamašnu sumu na ime plate, o kojoj na ovim prostorima drugi mogu samo da sanjaju. I 'tici na grani je jasno da je on doveden u Banja Luku da u svojim emisijama naprasno govori sve najljepše o vladajućoj vrhuški Srpske, da umanjuje značaj i rezultate opozicije i njene predstavnike u zajedničkim organima BiH. Matin "Telering" kojegt realizuje na RTRS, po kvalitetu i gledanosti je nula u odnosu na isti tip emisije koju je vodio na OBN, jer je ova potonja bila cijenjena i gledana, ne samo u BiH, nego i u regionu. Mate jesete vrstan novinar, ali je prelaskom na RTRS upropastio dotadašnju blistavu novinarsku karijeru. Što se tiče Lazanjskog i on je vjerovatno vrlo dobro plaćen, a povod njegovog angažovanja u RTRS je sličan onom kao kod Đakovića. S obzirom da je RTRS javni servis, kojeg finansiraju građani putem tzv. TV takse, mislim da je obaveza te kuće da tim građanima, ovog puta putem Kluba poslanika PDP u NS RS, odgovori na pitanje o uslovima angažovanja Đakovića i Lazanjskog, svim uplatama na njihove tekuće račune, uključujući i putne troškove.

ODGOVORITE
Name

Iskra Višegrad

21.02.2017 15:32

Lažanskom se plaća 400 KM da napiše članak jednom u dva mjeseca za portal iskra.ba . Provjerena informacija 100%.

ODGOVORITE
Name

Kiklop

21.02.2017 15:35

Kakvi god su nam politicari oni su " mila majka" u poredjenju sa novinarima.

ODGOVORITE
Name

Necastivi

21.02.2017 18:40

Djubrad, a ko fol velike patriote, a najveće po svoj džep, produvane tikve koje samo mogu na ovom prostoru i vremenu da bitisu.

ODGOVORITE
Name

od Savjesnog Radnika

21.02.2017 22:29

Pa u ovoj Zemlji niko ne može biti uspješan, odmah ga svi popljuju. Naš generalni Draško Milinović je prototip uspješnog mladog čovjeka, koji je bez ičije pomoći došavši iz Prijedora u Banjaluku, krenuvši od nule, izgradio karijeru o kojoj se može samo snimiti film. E to se ne može trpjeti, mlad uspješan i još zgodan... To što je u kratkom vremenu uradio na RTRS-u ućiće u istoriju RTRS-a. Tri godine zaredom smo najgledaniji, kupujemo najkvalitetniji sportski program, filmove, kupili smo novu opremu, izvršili digitalizaciju PEP-a, radni procesi nikad nisu bolje funkcionisali, zna se ko šta radi, plate su redovne u dan. Primio je nove snage a otpustio one koji su nepotrebni. Sav taj posao je trebalo iznijeti, zato na njegovom licu osjeća zabrinutost, teška. Svi mi radnici smo bili spremni ići pred Skupštinu da ga branimo, kad su ga onako bezočno napali prilikom iznošenja plana rada i izvještaja. Napadaju ga samo oni koji bi na njegovo mjesto, oni koji bi postavili svog čovjeka, i oni zarđali kadrovi koji su izgubili pozicije u njegovim reformama. On je naš omiljeni direktor koga svako jutro dočeka na vratima bar nekoliko radnika da ga pozdravi, stisne ruku i da podršku. On, iako u obavezama i zabrinut, smogne snage da se osmjehe i nekome pruži ruku. Njegove plave oči još više nerviraju njegove protivnike, pa izmišljaju razne afere,i redom ga ometaju da postigne još bolji poslovni rezultat. A to što je kupio džipa folksvagena, i treba, nek uživa, kupit će i nama 37 folksvagena da se vozimo ko ljudi umjesto u Citroenu, vi koji zavidite crknite u svojoj bespomoći. Pozdrav od radnika i sindikata RTRS-a.

ODGOVORITE
Name

Mirko

21.02.2017 22:38

Kako znate da cete kupiti 37 folksfagena, kad je tender tek raspisan?????????????????

Name

S.R.

21.02.2017 23:30

Naš direktor sve dijeli sa nama.Ako je sebi kupio novoga Folksvagena,kupit će i nama.On najbolje zna šta je odnos kvalitet i cijena!

Name

Slavko

22.02.2017 09:06

U njegovim plavim ocima se osjeca da ga boli briga za radnike i RTRS

Name

(ne)savjesni radnik

22.02.2017 09:54

Ovo je pisala Zeljkica, jer je ona jedina u RTRS zaljubljena u Draskove plave oci i u njemu vidi zgidnog muskarca. Svi mi na njehovom licu vidimo zabrinutost da li je dovoljno uzeo, jer mu oni koji su ga postavili spremaju smjenu, na zadovoljstvi svih 850 radnika RTRS. A, draga Zeljkice, pa ti najbolje znas kako je dosao na celo javnog servisa. Bio je konobar u kaficu u Prijedoru i onda upoznao kcerku Tepuca, tadasnjeg direktora Naftne industrije RS. Zato ga je predsjednik RS Milan Jelic i uzeo u svoj kabinet iako je imao samo srednju skolu. Onda je naredjeno Mili Dmicicu da mu sredi diplomu FPN. Kasnije je sve bilo jednostavno - zaveo je jednu mocnu, ali isfrustriranu zenu i uspon u karijeri je bio zagarantivan. A te redovne plate su posebna prica - ne mozemo da ovjerimo zdravstvene knjizice, jer dugujemo oko 3 miliona fondovima. I umalo da zaboravim: gdje je Drasko zaradio tolike pare jad je mogao odmah, cim ga je zena sutnula iz kuce, da kupi stancugu od 140 m2?

Name

posmatrač

22.02.2017 13:19

Ha,ha,ha zavodljive plave oči, ma daj molim te!!!

Name

ŽUĆO

22.02.2017 20:22

NAJGORE MI JE KAD MORAM PLATITI PRETPLATU ZA RTRS KAD JE UOPŠTE NE GLEDAM, NJU GLEDA SAMO KO MORA, GEBELSOVSKA TV, TOLIKE PARE OD PRETPLATE A PROGRAM NULA. BILTEN SNSD-A.

Name

Zoran

22.02.2017 08:52

Hoces reci da je tvoj direktor raspisao tender a vec se odlucio koja ce to auta biti?

ODGOVORITE
Name

Daca

25.10.2017 18:08

Imali iko iz Banjaluke da zamijeni ove seljake,da se smire tenzije,jer ocigledno je da trebaju ici na selo da kopaju dok svo to zlo iz njih neizadje.