Шта је боље за мршављење - црни или бијели хљеб?

Можда вам се избор између кришке интегралног и кришке белог хлеба за доручак чини сувише лаким, ако водите рачуна о свом здрављу, али нова студија показује да не постоји “лош” и “добар” одабир у оваквом случају.

Здравље 20.02.2017 | 10:08
Шта је боље за мршављење - црни или бијели хљеб?
Научници кажу да свака особа има јединствену реакцију на одређену врсту хране, па је оно што некога гоји, неком идеална храна.

Др Еван Елинав са Вајсман института у Израелу је на конференцији Америчке асоцијације за напредак у науци да је реакција организма на хлеб сасвим јединствена.

“Овај персонализовани ефекат важи за сваку намирницу. Не постоји ‘добра’ намирница или ‘лоша’ намирница нити ‘суперхрана’”, каже он.

Његове колеге су тестирале две различите врсте хлеба на 40 испитаника. Код њих је мерен ниво шећера у крви на сваких пет минута, како би се открило како њихова тела реагују на бели и домаћи интегрални хлеб.

Без обзира на врсту хлеба, ниво шећера у крви код појединаца из обе групе, скакао је недуго после оброка, а у просеку су реакције организма код свих биле исте.

Др Елинав сматра да реакција на неке намирнице зависи од бактерија које живе у нашим цревима. Зато неке бактерије могу да брзо нормализују ниво шећера у крви и да прекину зачарани круг мршављења и дебљања код неких људи.

Истраживачи су демонстрирали да је решење такозвана трансплантација фекалија и на примеру мишева доказали да је могуће лечити гојазност променом микробиома црева. Др Елинав гаји наду да ће ово решење бити применљиво и на људе.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар