Šta je bolje za mršavljenje - crni ili bijeli hljeb?

Možda vam se izbor između kriške integralnog i kriške belog hleba za doručak čini suviše lakim, ako vodite računa o svom zdravlju, ali nova studija pokazuje da ne postoji “loš” i “dobar” odabir u ovakvom slučaju.

Zdravlje 20.02.2017 | 10:08
Šta je bolje za mršavljenje - crni ili bijeli hljeb?
Naučnici kažu da svaka osoba ima jedinstvenu reakciju na određenu vrstu hrane, pa je ono što nekoga goji, nekom idealna hrana.

Dr Evan Elinav sa Vajsman instituta u Izraelu je na konferenciji Američke asocijacije za napredak u nauci da je reakcija organizma na hleb sasvim jedinstvena.

“Ovaj personalizovani efekat važi za svaku namirnicu. Ne postoji ‘dobra’ namirnica ili ‘loša’ namirnica niti ‘superhrana’”, kaže on.

Njegove kolege su testirale dve različite vrste hleba na 40 ispitanika. Kod njih je meren nivo šećera u krvi na svakih pet minuta, kako bi se otkrilo kako njihova tela reaguju na beli i domaći integralni hleb.

Bez obzira na vrstu hleba, nivo šećera u krvi kod pojedinaca iz obe grupe, skakao je nedugo posle obroka, a u proseku su reakcije organizma kod svih bile iste.

Dr Elinav smatra da reakcija na neke namirnice zavisi od bakterija koje žive u našim crevima. Zato neke bakterije mogu da brzo normalizuju nivo šećera u krvi i da prekinu začarani krug mršavljenja i debljanja kod nekih ljudi.

Istraživači su demonstrirali da je rešenje takozvana transplantacija fekalija i na primeru miševa dokazali da je moguće lečiti gojaznost promenom mikrobioma creva. Dr Elinav gaji nadu da će ovo rešenje biti primenljivo i na ljude.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar