Сагласности нема за ревизију пресуде

- Суд може одбацити ревизију због несагласности у Предсједништву БиХ. "Ако бисмо гледали правно, поштујући и Устав БиХ, ко може уиме ове државе покренути одређени поступак, одређене радње - улагање залби, ревизија? Према мом мишљењу, то може само Предсједништво БиХ". Говорим о институцији Предсједништва БиХ, јер не може неко себи узимати за право да појединачно представља БиХ када су овакве ствари у питању, истакао је у разговору за Вијести. ба политички аналитичар и предсједник НВО "Форум грађана Тузла" Вехид Шехић.

Босна и Херцеговина 17.02.2017 | 10:06
Сагласности нема за ревизију пресуде
По њему сама најава ревизије пресуде довела је до нове политичке кризе.

"Свједоци смо једне врсте блокаде институција ове државе, с обзиром на то да је немогуће одржати сједницу Представничког дома Парламента БиХ. Ситуација се све више политизује, умјесто да се бави искључиво чињеницама. Оно што забрињава у свему јесте да у задњих двадесетак дана имамо анализу да ли су се појавиле нове чињенице или не", каже Шехић.

Додаје да правда сигурно не смије бити заобиђена, али сматра да је ово један неозбиљан поступак, умјесто да струка одлучи о томе да ли постоје нове чињенице или не.

"Ја нисам уочио нове чињенице у задњих шест мјесеци, а рок је шест мјесеци да се покрене поступак по сазнању тих чињеница. У овој држави можемо све очекивати. Ревизија ће довести не само до политичке кризе унутар БиХ, већ ће усложнити и ситуацију у региону, нарочито у односима између БиХ и Србије", нагласио је он.

"Ако бисмо гледали правно, поштујући и Устав БиХ, ко може уиме ове државе покренути одређени поступак, одређене радње - улагање залби, ревизија? Према мом мишљењу, то може само Предсједништво БиХ. Говорим о институцији Предсједништва БиХ, јер не може себи узимати за право да појединачно представља БиХ када су овакве ствари у питању. Да ли се ради о Бакиру Изетбеговићу, Младену Иванићу или Драгану Човићу, то је колективно Предсједништво ове државе и они би требало да дају коначни суд", казао је Шехић, додајући да ту сагласности нема.

"У случају да захтјев за ревизију буде поднесен, Међународни суд правде је дужан да установи да ли у потпуности испуњен легалитет и легитимитет за одређену легитимацију да се може покренути читав поступак ревизије од стране овлаштене институције. Према мом мишљењу, ако не буде сагласности Предсједништва БиХ, онда Међународни суд правде може одлучити да одбаци ревизију, јер је поднесена од стране неовлаштених институција", изричит је Шехић.

У Сарајеву ће данас под покровитељством бошњачког члана у Предсједништву БиХ бити одрћан "бошњачки форум", посвећен одлуци о покретању ревизије тужбе БиХ против Србије.

У форуму ће учествовати предтавници политичког, јавног, стручног и вјерског корпуса Бошњака, као и предтавници невладиних организација које заступају различите категорије бошњачког становништва.

Скуп ће бити одржан иза затворених врата, након чега ће бити јасна одлука Бакира Изетбеговића у вези покретања ревизије пресуде против Србије прем Мешународним судом правде у Хагу.

Српска страна у БиХ је против таквих једностраних потеза Изетбеговића и најављују измешу осталог и тужбе против Изетбеговића, Сакиба Софтића и других који буду учествовали у овом нелегалном поступку.

Сви у БиХ се слажу да ће ово бити једна од највећих посдејтонских криза, која ће закомпликовати односе у БиХ, али и у региону.

(БН телевизија)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Дзоо

17.02.2017 10:55

И ти досао да палис ватру свет ако казе да је упути тако це бити ако казу не нец бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цвијет

17.02.2017 11:21

Слусо сам када хе рекао да је био велики јаран са Додиком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

17.02.2017 11:23

Бакире,сада је до тебе:Хаџија или бос(Босну остављам Србима)

ОДГОВОРИТЕ
Name

боро

17.02.2017 12:13

Српска била и остаће.

Name

Ре

17.02.2017 12:38

Боро,е бас сбог таквих као ти,никад бити неће.

Name

ре за ре и бору

17.02.2017 14:32

БиХ никад није била нити це бити србска,муслиманска,хрватска вец је оно сто је увијек била јесте и бице полигон свјетски пун покусних куница

Name

Једногласна

17.02.2017 12:26

Је била одлука о референдуму, ту се кршио Устав на који се сада господа из РС-а позива. Кршио се Устав и Предсједништво није дало сагласност за ангажовање ОС БиХ 9 Јануара. Што тада нисте поштовали Устав за који се сада хватате ? Докле може ићи политичко лицемјерство ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

17.02.2017 17:32

Хајд Бога ти немој паметовати!

Name

крист

17.02.2017 23:20

Стоко,мРс у торове.

ОДГОВОРИТЕ