Saglasnosti nema za reviziju presude

- Sud može odbaciti reviziju zbog nesaglasnosti u Predsjedništvu BiH. "Ako bismo gledali pravno, poštujući i Ustav BiH, ko može uime ove države pokrenuti određeni postupak, određene radnje - ulaganje zalbi, revizija? Prema mom mišljenju, to može samo Predsjedništvo BiH". Govorim o instituciji Predsjedništva BiH, jer ne može neko sebi uzimati za pravo da pojedinačno predstavlja BiH kada su ovakve stvari u pitanju, istakao je u razgovoru za Vijesti. ba politički analitičar i predsjednik NVO "Forum građana Tuzla" Vehid Šehić.

Bosna i Hercegovina 17.02.2017 | 10:06
Saglasnosti nema za reviziju presude
Po njemu sama najava revizije presude dovela je do nove političke krize.

"Svjedoci smo jedne vrste blokade institucija ove države, s obzirom na to da je nemoguće održati sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Situacija se sve više politizuje, umjesto da se bavi isključivo činjenicama. Ono što zabrinjava u svemu jeste da u zadnjih dvadesetak dana imamo analizu da li su se pojavile nove činjenice ili ne", kaže Šehić.

Dodaje da pravda sigurno ne smije biti zaobiđena, ali smatra da je ovo jedan neozbiljan postupak, umjesto da struka odluči o tome da li postoje nove činjenice ili ne.

"Ja nisam uočio nove činjenice u zadnjih šest mjeseci, a rok je šest mjeseci da se pokrene postupak po saznanju tih činjenica. U ovoj državi možemo sve očekivati. Revizija će dovesti ne samo do političke krize unutar BiH, već će usložniti i situaciju u regionu, naročito u odnosima između BiH i Srbije", naglasio je on.

"Ako bismo gledali pravno, poštujući i Ustav BiH, ko može uime ove države pokrenuti određeni postupak, određene radnje - ulaganje zalbi, revizija? Prema mom mišljenju, to može samo Predsjedništvo BiH. Govorim o instituciji Predsjedništva BiH, jer ne može sebi uzimati za pravo da pojedinačno predstavlja BiH kada su ovakve stvari u pitanju. Da li se radi o Bakiru Izetbegoviću, Mladenu Ivaniću ili Draganu Čoviću, to je kolektivno Predsjedništvo ove države i oni bi trebalo da daju konačni sud", kazao je Šehić, dodajući da tu saglasnosti nema.

"U slučaju da zahtjev za reviziju bude podnesen, Međunarodni sud pravde je dužan da ustanovi da li u potpunosti ispunjen legalitet i legitimitet za određenu legitimaciju da se može pokrenuti čitav postupak revizije od strane ovlaštene institucije. Prema mom mišljenju, ako ne bude saglasnosti Predsjedništva BiH, onda Međunarodni sud pravde može odlučiti da odbaci reviziju, jer je podnesena od strane neovlaštenih institucija", izričit je Šehić.

U Sarajevu će danas pod pokroviteljstvom bošnjačkog člana u Predsjedništvu BiH biti odrćan "bošnjački forum", posvećen odluci o pokretanju revizije tužbe BiH protiv Srbije.

U forumu će učestvovati predtavnici političkog, javnog, stručnog i vjerskog korpusa Bošnjaka, kao i predtavnici nevladinih organizacija koje zastupaju različite kategorije bošnjačkog stanovništva.

Skup će biti održan iza zatvorenih vrata, nakon čega će biti jasna odluka Bakira Izetbegovića u vezi pokretanja revizije presude protiv Srbije prem Mešunarodnim sudom pravde u Hagu.

Srpska strana u BiH je protiv takvih jednostranih poteza Izetbegovića i najavljuju izmešu ostalog i tužbe protiv Izetbegovića, Sakiba Softića i drugih koji budu učestvovali u ovom nelegalnom postupku.

Svi u BiH se slažu da će ovo biti jedna od najvećih posdejtonskih kriza, koja će zakomplikovati odnose u BiH, ali i u regionu.

(BN televizija)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Dzoo

17.02.2017 10:55

I ti dosao da palis vatru svet ako kaze da je uputi tako ce biti ako kazu ne nec biti.

ODGOVORITE
Name

cvijet

17.02.2017 11:21

Sluso sam kada he rekao da je bio veliki jaran sa Dodikom.

ODGOVORITE
Name

007

17.02.2017 11:23

Bakire,sada je do tebe:Hadžija ili bos(Bosnu ostavljam Srbima)

ODGOVORITE
Name

boro

17.02.2017 12:13

Srpska bila i ostaće.

Name

Re

17.02.2017 12:38

Boro,e bas sbog takvih kao ti,nikad biti neće.

Name

re za re i boru

17.02.2017 14:32

BiH nikad nije bila niti ce biti srbska,muslimanska,hrvatska vec je ono sto je uvijek bila jeste i bice poligon svjetski pun pokusnih kunica

Name

Jednoglasna

17.02.2017 12:26

Je bila odluka o referendumu, tu se kršio Ustav na koji se sada gospoda iz RS-a poziva. Kršio se Ustav i Predsjedništvo nije dalo saglasnost za angažovanje OS BiH 9 Januara. Što tada niste poštovali Ustav za koji se sada hvatate ? Dokle može ići političko licemjerstvo ?

ODGOVORITE
Name

Posmatrač

17.02.2017 17:32

Hajd Boga ti nemoj pametovati!

Name

krist

17.02.2017 23:20

Stoko,mRs u torove.

ODGOVORITE