Побједа српских посланика у Сарајеву

Сједница Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ данас није одржана. Постојао је кворум за рад, али не и кворум за одлучивање, јер сједници нису присуствовали посланици Савеза за промјене и СНСД-а, због чега је након консултација Проширеног колегијума одлучено да се сједница одгоди до 7. марта ове године, како је јуче и затражио замјеник предсједавајућег Представничког вијећа Младен Босић.

Босна и Херцеговина 16.02.2017 | 22:16
Побједа српских посланика у Сарајеву
"СДС инсистира да се рад свих Заједничких институција БиХ врати у уставне оквире", изјавио је посланик СДС-а Борислав Бојић и подсјетио да су давно прошла времена прегласавања и понижавања Срба.

Драго ми је што су то коначно схватили и остали и што је сједница, као што смо и тражили, одгођена до 7. марта. То је он што смо ми тражили, не бојкот, него одлагање сједнице с циљем да се вратимо у уставне оквире", истакао је Бојић и додао да не може нико себи узети више него што му припада.

"Не могу Бакир Изетбеговић и Бошњаци у овој земљи узети права која припадају свим конститутивним народима и ентитетима. То је суштина нашег захтјева. Нема никаквог бојкота", објаснио је Бојић и подсјетио да су српски посланици у Парламенарној скупштини БиХ учествовали у раду Колегијума и да учествују у раду парламентарних комисија.

Срби у Представничком вијећу данас су јединствени. Посланици СНСД-а истичу да је захтјев Младена Босића за одлагање сједнице легалан, те да се ради о заштити интереса Републике Српске и заштити Устава БиХ, а не о блокади заједничких институција.

"Када одлучимо да то буде блокада то ћемо јасно рећи. Овдје се ради о легитимној иницијативи да се сједница Представничког вијећа одгоди, јер се бошњачки члан Предсједништва Бакир Изетбеговић бави ванинституционалним и неуставним активностима", истакао је шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац.

Након што су схватили да без гласова Срба у Представничком вијећу не могу донијети ниједну одлуку, представници Бошњака и Хрвата прихватили су одгађање сједнице.

Предсједавајући Представничког вијећа Шефик Џаферовић тврди да су таквом одлуком показали да желе конструктиван и коректан начин рада, али додаје да није конструктивно и коректно уцјењивати рад Представничког вијећа неким другим питањима.

Замјеник предсједавајућег Представничког вијећа Борјана Кришто истакла је да БиХ у овом тренудку најмање треба одржавање сједнице без једног народа, односно без његових легитимних представника.

"Ми се слажемо да сједница буде одложена до почетка марта, јер се надамо да ће се до тада створити услови и амбијент да нормално радимо и функционишемо", изјавила је Кришто.

Да би Парламентарна скупштина БиХ нормално функционисала, представници Републике Српске траже да се о захтјеву за ревизију тужбе БиХ против Србије изјасни Предсједништво. Одлуку да ли ће или не тужба бити предата Међународном суду правде у Хагу, може донијети само Предсједништво БиХ, а не један члан Предсједништва у име БиХ.

(БН телевизија)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Доxа

16.02.2017 21:44

6 милиарди дуга Телеком отисо у три љепе Пензије нај горе у Региону свака цаст побједа само таква само напред тако наставите!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво!

16.02.2017 22:10

Јединствена прилика да држава крене напријед. Више штете правите одржавањем самозване скупштине у којој ку*цем не мрдате. Још само да "бојкотујете" Вијеће Министара и комплетан пакет? Шалим се, за тако нешто немате јаја, јер замјеници министара могу без проблема да доносе све одлуке! Пирова побједа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

16.02.2017 22:25

Посље косовске битке ово је највеца побједа Срба у историји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

17.02.2017 05:54

Радите само супротно ономе сто вам баја из лактаса казе и бице јос побједа. Он је рикно па би све потопио, накро се али је тезе сацувати украдено него украсти.

Name

секи

17.02.2017 06:25

Боље да сте објавили неку спортску вијест него ово,као напримјер мајсторије насег Едина ДЗеке у сињосњој зтакмици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Секи

17.02.2017 08:37

Браво за коментар.Који фудбалски мајстор!!!Цовјек даје голове и узива у томе.

Name

Рамер

17.02.2017 09:31

Свака цаст,само спорт,политика ме у овој дрзави уопсте не занима.од краја рата па на овамо,заправо,стасу политицари позитивно и урадили,осим,свадје,препуцавања.итд.а стање у овој дрзави,овако,одгвара им,јос сто година да буде тако,назалост,тако намје.

ОДГОВОРИТЕ