Pobjeda srpskih poslanika u Sarajevu

Sjednica Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH danas nije održana. Postojao je kvorum za rad, ali ne i kvorum za odlučivanje, jer sjednici nisu prisustvovali poslanici Saveza za promjene i SNSD-a, zbog čega je nakon konsultacija Proširenog kolegijuma odlučeno da se sjednica odgodi do 7. marta ove godine, kako je juče i zatražio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća Mladen Bosić.

Bosna i Hercegovina 16.02.2017 | 22:16
Pobjeda srpskih poslanika u Sarajevu
"SDS insistira da se rad svih Zajedničkih institucija BiH vrati u ustavne okvire", izjavio je poslanik SDS-a Borislav Bojić i podsjetio da su davno prošla vremena preglasavanja i ponižavanja Srba.

Drago mi je što su to konačno shvatili i ostali i što je sjednica, kao što smo i tražili, odgođena do 7. marta. To je on što smo mi tražili, ne bojkot, nego odlaganje sjednice s ciljem da se vratimo u ustavne okvire", istakao je Bojić i dodao da ne može niko sebi uzeti više nego što mu pripada.

"Ne mogu Bakir Izetbegović i Bošnjaci u ovoj zemlji uzeti prava koja pripadaju svim konstitutivnim narodima i entitetima. To je suština našeg zahtjeva. Nema nikakvog bojkota", objasnio je Bojić i podsjetio da su srpski poslanici u Parlamenarnoj skupštini BiH učestvovali u radu Kolegijuma i da učestvuju u radu parlamentarnih komisija.

Srbi u Predstavničkom vijeću danas su jedinstveni. Poslanici SNSD-a ističu da je zahtjev Mladena Bosića za odlaganje sjednice legalan, te da se radi o zaštiti interesa Republike Srpske i zaštiti Ustava BiH, a ne o blokadi zajedničkih institucija.

"Kada odlučimo da to bude blokada to ćemo jasno reći. Ovdje se radi o legitimnoj inicijativi da se sjednica Predstavničkog vijeća odgodi, jer se bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović bavi vaninstitucionalnim i neustavnim aktivnostima", istakao je šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac.

Nakon što su shvatili da bez glasova Srba u Predstavničkom vijeću ne mogu donijeti nijednu odluku, predstavnici Bošnjaka i Hrvata prihvatili su odgađanje sjednice.

Predsjedavajući Predstavničkog vijeća Šefik Džaferović tvrdi da su takvom odlukom pokazali da žele konstruktivan i korektan način rada, ali dodaje da nije konstruktivno i korektno ucjenjivati rad Predstavničkog vijeća nekim drugim pitanjima.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća Borjana Krišto istakla je da BiH u ovom trenudku najmanje treba održavanje sjednice bez jednog naroda, odnosno bez njegovih legitimnih predstavnika.

"Mi se slažemo da sjednica bude odložena do početka marta, jer se nadamo da će se do tada stvoriti uslovi i ambijent da normalno radimo i funkcionišemo", izjavila je Krišto.

Da bi Parlamentarna skupština BiH normalno funkcionisala, predstavnici Republike Srpske traže da se o zahtjevu za reviziju tužbe BiH protiv Srbije izjasni Predsjedništvo. Odluku da li će ili ne tužba biti predata Međunarodnom sudu pravde u Hagu, može donijeti samo Predsjedništvo BiH, a ne jedan član Predsjedništva u ime BiH.

(BN televizija)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Doxa

16.02.2017 21:44

6 miliardi duga Telekom otiso u tri ljepe Penzije naj gore u Regionu svaka cast pobjeda samo takva samo napred tako nastavite!!!!

ODGOVORITE
Name

Bravo!

16.02.2017 22:10

Jedinstvena prilika da država krene naprijed. Više štete pravite održavanjem samozvane skupštine u kojoj ku*cem ne mrdate. Još samo da "bojkotujete" Vijeće Ministara i kompletan paket? Šalim se, za tako nešto nemate jaja, jer zamjenici ministara mogu bez problema da donose sve odluke! Pirova pobjeda...

ODGOVORITE
Name

Kiki

16.02.2017 22:25

Poslje kosovske bitke ovo je najveca pobjeda Srba u istoriji.

ODGOVORITE
Name

Borac

17.02.2017 05:54

Radite samo suprotno onome sto vam baja iz laktasa kaze i bice jos pobjeda. On je rikno pa bi sve potopio, nakro se ali je teze sacuvati ukradeno nego ukrasti.

Name

seki

17.02.2017 06:25

Bolje da ste objavili neku sportsku vijest nego ovo,kao naprimjer majstorije naseg Edina DZeke u sinjosnjoj ztakmici.

ODGOVORITE
Name

re Seki

17.02.2017 08:37

Bravo za komentar.Koji fudbalski majstor!!!Covjek daje golove i uziva u tome.

Name

Ramer

17.02.2017 09:31

Svaka cast,samo sport,politika me u ovoj drzavi uopste ne zanima.od kraja rata pa na ovamo,zapravo,stasu politicari pozitivno i uradili,osim,svadje,prepucavanja.itd.a stanje u ovoj drzavi,ovako,odgvara im,jos sto godina da bude tako,nazalost,tako namje.

ODGOVORITE