Нова Ф1 правила су стигла - какав галоп обећавају тимови са 1.000 мустанга?!

У В6 еуфорији побеђује тим који буде имао сва четири точка чврсто на асфалту.

Остали спортови 17.02.2017 | 16:45
Нова Ф1 правила су стигла - какав галоп обећавају тимови са 1.000 мустанга?!
На сцени су нова техничка правила Формуле 1. Можда се у најбржем циркусу неће поновити ренесансна 2009, али ће се свакако десити нешто због чега ћемо курзивом уписати 2017. у анале спорта! Шта је то што ће спржити наше досадашње виђење најбржег спорта, и ко ће коме кројити капу ове сезоне? Тим питањима се бавимо у наредним редовима из техничке визуре о којој се пре свега из непознавања чињеница ређе прича и још мање полемише.

Фокус инжењера овога пута односи се на моторе, али и на потрошњу горива. Тренутно фигурира цифра од 1.000 коњских снага, па ту долазимо до тачке спотицања. Правила јасно налажу В6 агрегате са шест цилиндара распоређених у два цилиндарска реда под углом од 90 степени.  Може ли то још јаче? Е, па вероватно да може, али све ће зависити од такозване добре воље главешина Формуле 1.

Да би вам било јасно о чему говоримо рецимо и да актуелне пропозиције предвиђају једну турбину за овакав мотор. Такав мотор се спорије врти од В6 и В10 мотора, али ослобађа више коња иако се обрће у нижим режимима рада. С тим у вези ваља рећи да би за многе екипе било лакше да убаце још по два или четири цилиндра, па да на великим обртајима остваре своје сне. В8 иВ10 машине биле би им лакше за манипулисање, али и ту на сцену ступају правила. Наиме, до 2010. је било дозвољено доливање горива и подешавање параметара у току трке. Сада се ситуација променила, па нема чачкања око мотора када падне карирана заставица. Конкретно, ове сезоне гледамо масивније машине које ће бити теже за 20 килограма, а које ће због већих површина трпети већи аеродинамички отпор. Да би се доскочило физици донета је одлука да нови В6 мотори имају за пет процената већи дозвољен проток горива у односу на 2016. годину.

Зашто све ово пишемо? Наравно, да би разумели резултате „споредних ефеката“! Најупечатљивији утисак за лаичко око ће бити поглед на широке пнеуматике и могући повратак такозваног „ајкулиног репа“. Да, вероватно ће се вратити овај додатак, мада има и оних неверника којима се та идеја дефакто не допада. Прошириће и блатобрани с краја на крај возила, а ту је и увећани задњи дифузор као и усисници за ваздух. Резултат свега ће бити масиван болид који као да је у односу на претходну сезону нарастао под утицајем недозвољених допинг средстава.

Све у свему, да се зна, ЕРС (енерџи рикавери систем) ће се и даље користити, па конкретнона примеру тима Реноа можемо закључити колике наде полажу тимови играјући на карту ове интересантне техничке солуције. И ове сезоне ће се поштовати правило да мењачи морају да издрже више трка. Уз то на снази је и даље одлука о замрзавању развоја одређених делова мотора који су зацртани као фиксна прича још 2014. године.

То је основни разлог због ког се Мерцедес АМГ Петронас и Ред Бул грчевито боре да оспоре оптужбе Ферарија да је оно што они уграђују заправо само још једна варијација на тему „фриц“ система ослањања! Сада се вероватно питате какве везе има ослањање и мотор? Засебно гледано никакве, али на гомили... Кључна предност ове сезоне ће бити у брзини проласка кроз кривине. Ко буде имао бољу тракцију, а уз њу и стабилност уз додатни аеродинамички потисак имаће и трачак предности. Зато се магија 1.000 мустанга које је Ферари већ најавио не узима као универзална формула победе.

Закључак је да ће највећу брзину имати најстабилнији болиди. Ако би ређали по данашњим информацијама онда би Мерцедес у Ферарију и Ред Булу могао да има јаког ривала. Било би то забавно, јер ко не жели да гледа бој између Хамилтона и Фетела или рецимо луцидногМакса Верстапена тај не зна у чему је чар великог циркуса на точковима.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар