Nova F1 pravila su stigla - kakav galop obećavaju timovi sa 1.000 mustanga?!

U V6 euforiji pobeđuje tim koji bude imao sva četiri točka čvrsto na asfaltu.

Ostali sportovi 17.02.2017 | 16:45
Nova F1 pravila su stigla - kakav galop obećavaju timovi sa 1.000 mustanga?!
Na sceni su nova tehnička pravila Formule 1. Možda se u najbržem cirkusu neće ponoviti renesansna 2009, ali će se svakako desiti nešto zbog čega ćemo kurzivom upisati 2017. u anale sporta! Šta je to što će spržiti naše dosadašnje viđenje najbržeg sporta, i ko će kome krojiti kapu ove sezone? Tim pitanjima se bavimo u narednim redovima iz tehničke vizure o kojoj se pre svega iz nepoznavanja činjenica ređe priča i još manje polemiše.

Fokus inženjera ovoga puta odnosi se na motore, ali i na potrošnju goriva. Trenutno figurira cifra od 1.000 konjskih snaga, pa tu dolazimo do tačke spoticanja. Pravila jasno nalažu V6 agregate sa šest cilindara raspoređenih u dva cilindarska reda pod uglom od 90 stepeni.  Može li to još jače? E, pa verovatno da može, ali sve će zavisiti od takozvane dobre volje glavešina Formule 1.

Da bi vam bilo jasno o čemu govorimo recimo i da aktuelne propozicije predviđaju jednu turbinu za ovakav motor. Takav motor se sporije vrti od V6 i V10 motora, ali oslobađa više konja iako se obrće u nižim režimima rada. S tim u vezi valja reći da bi za mnoge ekipe bilo lakše da ubace još po dva ili četiri cilindra, pa da na velikim obrtajima ostvare svoje sne. V8 iV10 mašine bile bi im lakše za manipulisanje, ali i tu na scenu stupaju pravila. Naime, do 2010. je bilo dozvoljeno dolivanje goriva i podešavanje parametara u toku trke. Sada se situacija promenila, pa nema čačkanja oko motora kada padne karirana zastavica. Konkretno, ove sezone gledamo masivnije mašine koje će biti teže za 20 kilograma, a koje će zbog većih površina trpeti veći aerodinamički otpor. Da bi se doskočilo fizici doneta je odluka da novi V6 motori imaju za pet procenata veći dozvoljen protok goriva u odnosu na 2016. godinu.

Zašto sve ovo pišemo? Naravno, da bi razumeli rezultate „sporednih efekata“! Najupečatljiviji utisak za laičko oko će biti pogled na široke pneumatike i mogući povratak takozvanog „ajkulinog repa“. Da, verovatno će se vratiti ovaj dodatak, mada ima i onih nevernika kojima se ta ideja defakto ne dopada. Proširiće i blatobrani s kraja na kraj vozila, a tu je i uvećani zadnji difuzor kao i usisnici za vazduh. Rezultat svega će biti masivan bolid koji kao da je u odnosu na prethodnu sezonu narastao pod uticajem nedozvoljenih doping sredstava.

Sve u svemu, da se zna, ERS (enerdži rikaveri sistem) će se i dalje koristiti, pa konkretnona primeru tima Renoa možemo zaključiti kolike nade polažu timovi igrajući na kartu ove interesantne tehničke solucije. I ove sezone će se poštovati pravilo da menjači moraju da izdrže više trka. Uz to na snazi je i dalje odluka o zamrzavanju razvoja određenih delova motora koji su zacrtani kao fiksna priča još 2014. godine.

To je osnovni razlog zbog kog se Mercedes AMG Petronas i Red Bul grčevito bore da ospore optužbe Ferarija da je ono što oni ugrađuju zapravo samo još jedna varijacija na temu „fric“ sistema oslanjanja! Sada se verovatno pitate kakve veze ima oslanjanje i motor? Zasebno gledano nikakve, ali na gomili... Ključna prednost ove sezone će biti u brzini prolaska kroz krivine. Ko bude imao bolju trakciju, a uz nju i stabilnost uz dodatni aerodinamički potisak imaće i tračak prednosti. Zato se magija 1.000 mustanga koje je Ferari već najavio ne uzima kao univerzalna formula pobede.

Zaključak je da će najveću brzinu imati najstabilniji bolidi. Ako bi ređali po današnjim informacijama onda bi Mercedes u Ferariju i Red Bulu mogao da ima jakog rivala. Bilo bi to zabavno, jer ko ne želi da gleda boj između Hamiltona i Fetela ili recimo lucidnogMaksa Verstapena taj ne zna u čemu je čar velikog cirkusa na točkovima.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar