Просвјетари позајме да стигну до посла

Ресорно министарство дужно је просвјетарима у основним школама у Републици Српској укупно шест мјесечних накнада за превоз, док јубиларне награде, накнаде за рођење дјетета и смрт члана породице касне и по пет година, жале се радници.

Република Српска 11.02.2017 | 14:28
Просвјетари позајме да стигну до посла
Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС, казао је да накнада за превоз касни шест мјесеци ако се узме у обзир дуг из 2015. године.

"У 2015. години за новембар и децембар није исплаћена накнада, а и посљедња четири мјесеца поново касни, тако да укупно имамо шест мјесеци заостатака. Ова два мјесеца у 2015. години су једноставно прескочили", каже Гњатић.

Он је истакао да га људи зову свакодневно, да питају када ће бити исплаћено бар нешто и да су веома незадовољни.

"Не знам више шта да кажем људима, коме да их упутим, али толико су незадовољни да се на нама истресају. Као да смо ми у Синдикату криви и дужни. Надамо се да ће ускоро то бити ријешено јер ћемо се у супротном потрудити да синдикално ојачамо и организујемо протесте, ако треба", казао је Гњатић.

Према његовим ријечима, поред превоза, годинама касни исплата јубиларне награде, накнаде које се исплаћују за рођење дјетета и остале накнаде.

Немања В., запослен као професор математике и физике у једној бањалучкој школи, каже да превоз није уплаћен већ шест мјесеци.

"И плата касни, али по пет дана, то је још издрживо, али превоз нам баш задаје проблеме. Путујем далеко, у питању је сеоска школа изван града, и морам се сналазити како знам ако хоћу стићи на посао", огорчен је овај наставник.

Жарко Ковачевић, предсједник Актива директора средњих школа сарајевско-романијске регије, казао је да је од колега чуо да има проблема с превозом за раднике који раде у основним школама.

"Оно за шта знам из прве руке је да касни, а оно на шта имамо право, запослени у средњим и основним школама, јесу јубиларне награде, накнаде за смрт члана породице и друге накнаде, то све касни годинама. Мени, на примјер, још није исплаћена јубиларна накнада за 30 година рада, већ пет година је чекам, а у јулу ћу у пензију", истакао је Ковачевић.

Он је навео да се нада да ће то ускоро бити исплаћено, јер су људи у ситуацији да позајмљују паре да стигну до посла.

Из Одјељења за информисање и информационе технологије Министарства просвјете и културе РС кратко је саопштено да ће сва дуговања према запосленима у просвјети бити измирена у наредном периоду у складу с приливом средстава у буџет.  

Извор: Независне

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

дебели

11.02.2017 13:36

Дебели Гњато је све прихватио ста је влада ставила пред њега...све на стету просветара...он је њихов играц...умјесто у страјк ако треба и по цијену да не поцне друго полугодисте због смањења плата...неисплацивања превоза итд...он све прихватио...јадна ли је просвјета...плата професора је око 950КМ, у коју је урацунат топли оброк, регрес, превоз би требали да исплацују у висини 50% од цијене мјесецне карте, а ни то не раде...испада да је плата професора са ВСС...кад се одбије топли оброк и регрес око 700КМ...а разноразни лезилебовици у влади...који имају ИQ мањи од броја ципела узимају десетине стотина КМ...јадна је ова квази дрзава...али разумијем ове на власти...унисти образовни систем...јер ти не требају образовани људи који це да мисле својом главом...њима требају овце да плацају порезе и њихове лоповлуке...да буду само број...под хитно бјезати одавде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КПЈ

11.02.2017 14:21

Управо тако. Просвјета је јадна,јер вјерује таквом Синдикату који је продузена рука Владе РС. Докле год се не промијени свијест људи,овдје неце бити добро. Права радника се константно умањују. На незаконит нацин су одузели 50℅ превоза,и такав не исплацују,смањили су минули рад...идемо даље.

Name

Приједор- Центар

11.02.2017 14:34

Управо тако подгузна мува и велика љига наставник математике који је докупио школе срамота за нас просветне раднике.Сви су иступили из његовог синдиката.

Name

Дејан

11.02.2017 15:14

Битно је да влада сваке године купује нови контигент возила, како би могли да возају своје сељацке гузице.

Name

СОКРАТ

11.02.2017 15:34

Ма скидај Владу.

Name

Иван

11.02.2017 21:54

Какав црни образовни систем,ти помињес,па то је срамота производите кадар који нигдје не мозете запослити,кадар који није струцан и оспособљен за било коју професију.Само дајете дипломе да сврсеним средњосколцима студентима скупљају прасину.Плата од 950 марака је превисока за вас надобудне у просвети.Ја вам не би дао ни тристо марака мјесецно.Отидјите мало ван граница своје прције и видите какав кадар се у једној словенији а камоли у њемацкој и свајцарској избацује на трзисте,кадар који је аутоматски оспособљен и спреман за трзисте радне снаге.Код нас кад изадје са факултета мора јос нпр три године да уци енглески или рад на рацунару а камоли неку специфицну област на трзисту рада.Пола вас треба отпустити јер не дајете никакво знање будуцим генерацијама.Цаст изузецима наравно,али их је јако мала.Зато псст и будите сретни сто и ово добијате у односу на оно сто нудите и дајете.

Name

XYЗ

11.02.2017 13:55

Шта се буните, имали сте изборе и изабрали сте опет исту власт која вас гази годинама. За 10.година Синдикат организовао само један полупротест. Значи да сте задовољни стањем у земљи и зато тишина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре xyз

11.02.2017 14:11

Мала исправка;не 10 него 20 год су они грађани другог реда као и сви ми.

Name

Сарадник полиције

11.02.2017 14:15

Нису једини радници просвјете коме није плаћена накнада за превози нпр. радницима муп-а РС није уплаћено 12 мјесеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ви сте посебна група

11.02.2017 16:35

Нисте заслузили и наредних 12 мјесеци. Обзиром ко данас ради и ко представља закон на улици да се исповрацас.мозда 8-10% полицајаца је на мјесту људикоји цасно и постено раде свој посо а остало све цобан до цобана.оставио прут и узео пендрек,а да му нико објаснио није да спроводи закон медју људима није сеф стада :Д

Name

Хиперион

12.02.2017 10:10

Тиру - лиру тиру- лиру

Name

набрајање

11.02.2017 14:43

Наравно, сви смо у кредитима за стан, кућу, ово-оно, а плата најмања од буџетских корисника, и логицно је да ћемо морати посудити паре пар дана до плате. А најсрамотније је када плата касни три-четири дана (као у новембру или децембру, дали су једном 24.у мјесецу, наредну 28.у мјесецу-како мисле да човјек презиви та четири дана, није му плата 1.500, 2000...). Превоз смањен и опет касни, дугују новембар и децембар 2015.год. Топли оброк и регрес немамо готово десет година. Ах, шта би човјек све имао набрајати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реални Сектор

11.02.2017 19:36

А шта је са реалним сектором који има дупло мање плате а од њих се уствари и пуни буџет да би ви имали плате.Радите пет сати и по пет дана седмицно,цијели јануар одмарате,љети два мјесеца не радите.Сједи доле,сто би ви рекли дјеци!!!

Name

Укц

11.02.2017 14:56

Радницима УКЦБ.Лука нису 48 мјесеци уплацени доприноси..укинут топли оброк..регрес је мисаона именица.Али како реце овде XYЗ били су избори,народ изабрао и сад тишина..ни једне.Народ казе сви су исти,били су и ови на власти и остале демагошке пароле..према.томе народу је добро!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин

11.02.2017 15:07

Смјенити Гњатића и изабрати ново руководство,чланство у његовом синдикату неће постојати,велико зло је овај лик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гњатиц

11.02.2017 15:10

Зато сви треба да повуку цланство у синдикату и готово. Нема одбитака за цланство у синдикату јер синдикат ионако ницему не слузи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

протест

11.02.2017 15:46

Људи моји само пресавити табак и тузити фирму. Једино се тако мозете надати да цете добити несто. Будете ли се надали неције милости нецете добити ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бомбардер

11.02.2017 16:16

Како и колико радите пуно вам је и то што добијете!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

11.02.2017 16:52

Они који раде код приватника немају ни превоз ни топли оброк ни регрес

ОДГОВОРИТЕ
Name

хиперион

11.02.2017 18:35

А палац па ауто стоп још ако је налакиран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11.02.2017 19:36

Недај те се брацо и сестре ,Зивио Баја.

ОДГОВОРИТЕ