Нови вербални сукоб Србије и Хрватске

Пошто су званичници Србије критиковали откривање спомен-бисте кардинала Католичке цркве у Хрватској Алојзија Степинца – чија се улога уочи, током и након Другог светског рата тек утврђује – реаговао је градоначелник Осијека Иван Вркић. Изрекао је низ увреда на рачун потпредседника српске владе и министра спољних послова Ивице Дачића.

Регион 11.02.2017 | 07:52
Нови вербални сукоб Србије и Хрватске
Иван Вркић је за Дачића најпре рекао да је "Слободан Милошевић у мањем издању и наставак те политике у легалној српској политици", а потом и да не жели да полемише са неким ко је "пропали политичар".

Вркић је на седници Градског већа Осијека поновио да је поменути споменик, који је у Осијеку откривен у четвртак, подигнут "једном од највећих хрватских синова, зато што је највише учинио за опстанак хрватског народа", пренела је Хина.

Очекује да Министарство спољних и европских послова поводом, како је рекао, напада српских политичара на Степинца и Хрватску упути протестну ноту Србији, која се "понаша као да и даље има примат над хрватским простором и да може да Хрватима дели лекције".

Дачић је, наиме, осудио откривање спомен-бисте у Осијеку, истакавши да је Степинац "ратни злочинац из времена фашистичке усташке НДХ" и да је биста "јасна порука Србима да је злочин против њих допуштен и некажњив".

"Треба ли да водим рачуна о Дачићевом мишљењу, који размишља на исти начин као када је хтео да окупира Хрватску? Зашто бих ја са њим полемисао?", рекао је Вркић и додао да му на памет не пада да се некоме правда, јер је то сјајна ствар, те да је он заједно са организаторима учинио највише што се може учинити за "хрватског великана Степинца".

Милан Опачек из ХДЗ-а оценио је да се градоначелник Вркић ипак није јасно оградио од Дачићевих изјава, те да, ако већ не жели да полемише, информације о овоме треба да пренесе надлежним министарствима како би се могло реаговати на "Дачићев напад на кардинала Степинца".

Председник Градског већа Анто Ђапић је, с друге стране, био задовољан Вркићевим ставом, оценивши да је "очитао лекцију Дачићу", али да би на то требало упозорити надлежно хрватско министарство како би се, како је рекао, протестном нотом реаговало на "још један бруталан напад српске политике на кардинала Степинца и Хрватску".

Споменик загребачком надбискупу, кардиналу Степинцу, откривен је у четвртак у Осијеку, дан уочи 57. годишњице од његове смрти, 10. фебруара 1960.

Иначе, тај споменик Степинцу, кога су хрватске правосудне институције прошле године рехабилитовале, постављен је у години у којој мешовита католичко-православна комисија тек треба да утврди да ли је Степинац био злочинац.

Трећи састанак те комисије биће одржан 13. и 14. фебруара у Новом Саду, а на њему ће, како се очекује, СПЦ представити доказе да је католички надбискуп Степинац активно учествовао у стварању Независне Државе Хрватске (НДХ) и њеној геноцидној политици.

Комисија је формирана на иницијативу папе Фрање, како би укрстила историјске аргументе и расветлила улогу и одговорност Степинца за злочине НДХ током Другог светског рата.

Закључци рада Мешовите комисије, која ће се састати још у Подгорици и Славонској Пожеги, очекују се крајем године.

Од тих закључака Комисије зависи да ли ће Ватикан прогласити Степинца светим.

Извор: РТС/Агенције

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Јован

11.02.2017 08:30

Граница измедју Хрвастске и Србије сирока је и дубока 1000 километара и бице таква све док Србију не приме у ЕУ.Када не буде границе неце бити ни национализма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крсти се Крстивоје

11.02.2017 12:41

Питајте Јевреје као највеце страдалнике политике коју су водили фасисти Њемацке са сателитима НДХ-а ста мисле о хероју Степинцу.Смрт фасизму слобода народу!

Name

Симо

11.02.2017 12:50

Граница ће и тад бити иста.

Name

Драгојло

11.02.2017 09:04

А сви споменици Дзенералу Михајловицу по Србији ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

11.02.2017 12:49

Ђенерал Михајловић је био први герилац у поробљеној Европи против Хитлера и нацизма, а Степинац је био десна рука у стварање ндх иначе Хитлеровог савезника.

Name

фоки

11.02.2017 10:58

Браво на коментару Драгојло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

11.02.2017 12:50

Драгојло лупа.