Novi verbalni sukob Srbije i Hrvatske

Pošto su zvaničnici Srbije kritikovali otkrivanje spomen-biste kardinala Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojzija Stepinca – čija se uloga uoči, tokom i nakon Drugog svetskog rata tek utvrđuje – reagovao je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić. Izrekao je niz uvreda na račun potpredsednika srpske vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

Region 11.02.2017 | 07:52
Novi verbalni sukob Srbije i Hrvatske
Ivan Vrkić je za Dačića najpre rekao da je "Slobodan Milošević u manjem izdanju i nastavak te politike u legalnoj srpskoj politici", a potom i da ne želi da polemiše sa nekim ko je "propali političar".

Vrkić je na sednici Gradskog veća Osijeka ponovio da je pomenuti spomenik, koji je u Osijeku otkriven u četvrtak, podignut "jednom od najvećih hrvatskih sinova, zato što je najviše učinio za opstanak hrvatskog naroda", prenela je Hina.

Očekuje da Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova povodom, kako je rekao, napada srpskih političara na Stepinca i Hrvatsku uputi protestnu notu Srbiji, koja se "ponaša kao da i dalje ima primat nad hrvatskim prostorom i da može da Hrvatima deli lekcije".

Dačić je, naime, osudio otkrivanje spomen-biste u Osijeku, istakavši da je Stepinac "ratni zločinac iz vremena fašističke ustaške NDH" i da je bista "jasna poruka Srbima da je zločin protiv njih dopušten i nekažnjiv".

"Treba li da vodim računa o Dačićevom mišljenju, koji razmišlja na isti način kao kada je hteo da okupira Hrvatsku? Zašto bih ja sa njim polemisao?", rekao je Vrkić i dodao da mu na pamet ne pada da se nekome pravda, jer je to sjajna stvar, te da je on zajedno sa organizatorima učinio najviše što se može učiniti za "hrvatskog velikana Stepinca".

Milan Opaček iz HDZ-a ocenio je da se gradonačelnik Vrkić ipak nije jasno ogradio od Dačićevih izjava, te da, ako već ne želi da polemiše, informacije o ovome treba da prenese nadležnim ministarstvima kako bi se moglo reagovati na "Dačićev napad na kardinala Stepinca".

Predsednik Gradskog veća Anto Đapić je, s druge strane, bio zadovoljan Vrkićevim stavom, ocenivši da je "očitao lekciju Dačiću", ali da bi na to trebalo upozoriti nadležno hrvatsko ministarstvo kako bi se, kako je rekao, protestnom notom reagovalo na "još jedan brutalan napad srpske politike na kardinala Stepinca i Hrvatsku".

Spomenik zagrebačkom nadbiskupu, kardinalu Stepincu, otkriven je u četvrtak u Osijeku, dan uoči 57. godišnjice od njegove smrti, 10. februara 1960.

Inače, taj spomenik Stepincu, koga su hrvatske pravosudne institucije prošle godine rehabilitovale, postavljen je u godini u kojoj mešovita katoličko-pravoslavna komisija tek treba da utvrdi da li je Stepinac bio zločinac.

Treći sastanak te komisije biće održan 13. i 14. februara u Novom Sadu, a na njemu će, kako se očekuje, SPC predstaviti dokaze da je katolički nadbiskup Stepinac aktivno učestvovao u stvaranju Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i njenoj genocidnoj politici.

Komisija je formirana na inicijativu pape Franje, kako bi ukrstila istorijske argumente i rasvetlila ulogu i odgovornost Stepinca za zločine NDH tokom Drugog svetskog rata.

Zaključci rada Mešovite komisije, koja će se sastati još u Podgorici i Slavonskoj Požegi, očekuju se krajem godine.

Od tih zaključaka Komisije zavisi da li će Vatikan proglasiti Stepinca svetim.

Izvor: RTS/Agencije

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Jovan

11.02.2017 08:30

Granica izmedju Hrvastske i Srbije siroka je i duboka 1000 kilometara i bice takva sve dok Srbiju ne prime u EU.Kada ne bude granice nece biti ni nacionalizma.

ODGOVORITE
Name

Krsti se Krstivoje

11.02.2017 12:41

Pitajte Jevreje kao najvece stradalnike politike koju su vodili fasisti Njemacke sa satelitima NDH-a sta misle o heroju Stepincu.Smrt fasizmu sloboda narodu!

Name

Симо

11.02.2017 12:50

Граница ће и тад бити иста.

Name

Dragojlo

11.02.2017 09:04

A svi spomenici Dzeneralu Mihajlovicu po Srbiji ????

ODGOVORITE
Name

Симо

11.02.2017 12:49

Ђенерал Михајловић је био први герилац у поробљеној Европи против Хитлера и нацизма, а Степинац је био десна рука у стварање ндх иначе Хитлеровог савезника.

Name

foki

11.02.2017 10:58

Bravo na komentaru Dragojlo.

ODGOVORITE
Name

Симо

11.02.2017 12:50

Драгојло лупа.