Краљ текстила нови инсајдер Пандоре

Оптужени у Пандори И спремају се за нагодбу са државним Тужилаштвом, како би проговорили о томе коме су све давали мито у Управи за индиректно опорезивање БиХ, открива Ослобођење.

Босна и Херцеговина 11.02.2017 | 00:10
Краљ текстила нови инсајдер Пандоре
Након што замало и тај предмет није пропао скупљајући прашину у ладицама суспендованог тужиоца Горана Салиховића, Тужилаштво БиХ је уочи Нове године подигло оптужницу против Анеса Садиковића и још 12 физичких и правних особа које се терете за финансијски криминал у износу већем од 8,5 милиона КМ, а већ у 2017. Суд БиХ ју је и потврдио.

Списак оптужених предводи Анес Садиковић, а уз чланове његове породице, наведене су и фирме Еко Сан д.о.о. Бања Лука, Јанус д.о.о. Брчко дистрикт, Садиковић Тоурс д.о.о. Сарајево и Боснаеxпрес д.д. Добој-Југ.

Посљедњих дана Тужилаштво БиХ саслушава свједоке у овом предмету, док се ишчекује и оптужница против бившег директора Управе за индиректно опорезивање БиХ Кемала Чаушевића.

Пандора је почела 2014. године када су ухапшене 54 особе, а међу њима и Чаушевић, те Здравко Цвјетиновић, помоћник директора Сектора за царине УИОБиХ, Алија Мешић, шеф Царинске испоставе Сарајево... Нешто касније полицији се предао и Анес Садиковић, којег медији називају некрунисаним краљем текстила и кинеске робе у БиХ.



На питање да ли оптужени из Пандоре И спремају нагодбу са Тужилаштвом, будући је и сам Садиковић још током хапшења казао како ће открити све оне којима је давао мито, његов адвокат Алмин Даутбеговић за Ослобођење каже како претпоставља да ће предмет ићи у том правцу.

- Захваљујући тој изјави, мој клијент је добио најтежу оптужницу у овој земљи. Али, нема вијести о великим рибама. Засад је само ова породица оштећена, сматра Даутбеговић.

Адвокат Миодраг Стојановић, који брани Здравка Цвјетиновића, и данас запосленог у УИОБиХ, каже нам како су у случају нагодбе Садиковића могуће двије опције.

- Може добити неки инсајдерски статус или може бити осуђен на неку, условно речено, блажу казну. Ипак, морам вам рећи да то не би имало толико везе са Цвјетиновићем. Он и Чаушевић се преплићу само 29 дана у УИОБиХ, јер је након доласка Цвјетиновића у Управу на њено чело убрзо дошао Миро Џакула (актуелни директор, оп. а). Е сад, да ли би нагодба Садиковића утицала на Чаушевића, то је друга прича, истиче Стојановић.

Како наводи лист, ових дана у Тужилаштву БиХ виђени су и Анес Садиковић, али и предсједник Синдиката УИОБиХ Мехмедалија Осмић, који са Чаушевићем већ годинама води битку.

- Само ћу вам рећи да сам презадовољан. У Тужилаштву БиХ су ми рекли да ћу до краја ове године уздигнуте главе ходати Босном и Херцеговином, каже нам јучер Осмић.

Подсјећамо, за предмет Пандора говори се како је тежак двије милијарде марака, а Суд БиХ је Чаушевићу непокретну имовину, вриједну око 1,5 милиона марака, блокирао још 2013. године. Правоснажним рјешењем обухваћено је 11 некретнина које су укњижене на његово име, а ова мјера је и данас на снази. Чаушевићев адвокат Асим Црналић је прије неколико дана у Ослобођењу устврдио да је предмет Пандора почео управо бивши директор УИО, због неплаћених обавеза текстилних фирми.

(Ослобођење)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

вага

10.02.2017 23:18

Мислим да це се и СИПА изненадити у вези броја јарана који су у то све упетљани. На први поглед, цовјек би се упитао засто је Цаусевиц сав новац који је добио за своје услуге, потросио на некретнине. Ста це му једанаест сто куца сто станова? Морао их је узети, нису му нудили новац. Е сад це СИПА да се замисли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пандорина Пандора

11.02.2017 07:23

Да ли се у овој афери помињао Никола Спириц или је то било у вези с нецим другим?

Name

Луна

10.02.2017 23:23

Недирајте ми Здравка,деси ли му се ста куца це ми се раскуцити!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рика1

10.02.2017 23:32

Здравко је мултимилионер

ОДГОВОРИТЕ
Name

бака

11.02.2017 00:02

Хапсите мрцине проклете,поцркали они дабогда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрекавац

11.02.2017 05:49

Прје це нестати босне и херцеговине него додикове пјесме немозе нам нико ниста Све је могуце сем да се мозе похапсити вецина Све је легализовано као и моја беда.

Name

Симо Шодол

11.02.2017 02:30

Радоав Ђурић Шеф царинске испоставе Градишка,недаво је отворио фирму брза поста, са пар својих пријатеља.Који су на високим функцијама.Е сад се поставља питање одакле паре РАДОВАНЕ.Р.Ђ је хапшен 2014 у акцији ПАНДОРА током које је био суспендован са посла, да бих током 2015 након пар мјесеци истраге поново врацен на посо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дада

11.02.2017 02:41

Додје дјаво по своје...кад тад...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИЛЦО ДОО НОВА ТОПОЛА

11.02.2017 03:33

НА КРАЈУ ЈЕ ПОЦЕЛО ОД МЕНЕ ,,ЈА САМ ПРЕКО ГОРАНА ДЈОРДЈИЦА ПОСЛАНИКА У НС РС ДОСАО ДО ТРАГОВА КО ЈЕ НАПРАВИО КРИВИЦНО ДЈЕЛО *УТАЈА И КРИВОТВОРЕЊЕ ПАПИРА* ТЕ САМ АНГАЗОВАО СИПУ 2013 ,НА ЗАЛОСТ ИАКО ЈЕ ГОРАН ДЈОРДЈИЦ ОТКРИО ДА ЈЕ УПЛЕТЕНА УИО,СПЕДИЦИЈА ФЕНИКС ГРАДИСКА,,ЗОКИ КОМЕРЦ ИЛИ ЗОКИ ТРАНСПОРТ ЛАКТАСИ ИТД,,НИКАД НИСАМ ДОБИО ПОВРАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ОД КАСИМА ХАЛИЛЦЕВИЦЕ ТУЗИОЦА У ТУЗИЛАСТВУ БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

11.02.2017 04:04

Годинама су неке оптузнице хапсења на једна врата их уведу на друга пусте кад је неко осудјен сви сте ви иста г..на.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нено

11.02.2017 06:41

Фали ту пар крупних риба...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тенис

11.02.2017 07:03

Посто сва корупција у УИО иде по вертикали,треба сваког цариника који је уцествовао у процедури царињења процесуирати,јер су они ти који одредјују колико це износити царинске дазбине.Инаце у овој институцији нема корупције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ханс Wас

11.02.2017 07:07

Ниста нема од овога кад се сваки судија купи за 100км Нема ниста од вас мароде ви сте кукавице Све док багру и банду не потјерајте нећете још мало имати шта да једете. Зато би овај пут мјењао 100вас за једног Румуна. Ви сте сви губавци и фукаре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маце

11.02.2017 08:36

СВЕ ГОЛИ ЛОПОВ ДО ЛОПОВА, ДОК МИ "ОБИЧНИ СМРТНИЦИ" РАЗГЛАБАМО О ВИСОКОЈ ПОЛИТИЦИ, ОВИ ЛИКОВИ НА СВОЈЕ РАЧУНЕ НАВЛАЧЕ МИЛИОНЕ МАРАКА. ЧИТАМ ДА ЈЕ У СРБИЈИ ВЕОМА СЛИЧНА СИТУАЦИЈА ПО ПИТАЊУ ПРАВОСУЂА, У 5 ДЕКА.

ОДГОВОРИТЕ