Kralj tekstila novi insajder Pandore

Optuženi u Pandori I spremaju se za nagodbu sa državnim Tužilaštvom, kako bi progovorili o tome kome su sve davali mito u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, otkriva Oslobođenje.

Bosna i Hercegovina 11.02.2017 | 00:10
Kralj tekstila novi insajder Pandore
Nakon što zamalo i taj predmet nije propao skupljajući prašinu u ladicama suspendovanog tužioca Gorana Salihovića, Tužilaštvo BiH je uoči Nove godine podiglo optužnicu protiv Anesa Sadikovića i još 12 fizičkih i pravnih osoba koje se terete za finansijski kriminal u iznosu većem od 8,5 miliona KM, a već u 2017. Sud BiH ju je i potvrdio.

Spisak optuženih predvodi Anes Sadiković, a uz članove njegove porodice, navedene su i firme Eko San d.o.o. Banja Luka, Janus d.o.o. Brčko distrikt, Sadiković Tours d.o.o. Sarajevo i Bosnaexpres d.d. Doboj-Jug.

Posljednjih dana Tužilaštvo BiH saslušava svjedoke u ovom predmetu, dok se iščekuje i optužnica protiv bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemala Čauševića.

Pandora je počela 2014. godine kada su uhapšene 54 osobe, a među njima i Čaušević, te Zdravko Cvjetinović, pomoćnik direktora Sektora za carine UIOBiH, Alija Mešić, šef Carinske ispostave Sarajevo... Nešto kasnije policiji se predao i Anes Sadiković, kojeg mediji nazivaju nekrunisanim kraljem tekstila i kineske robe u BiH.



Na pitanje da li optuženi iz Pandore I spremaju nagodbu sa Tužilaštvom, budući je i sam Sadiković još tokom hapšenja kazao kako će otkriti sve one kojima je davao mito, njegov advokat Almin Dautbegović za Oslobođenje kaže kako pretpostavlja da će predmet ići u tom pravcu.

- Zahvaljujući toj izjavi, moj klijent je dobio najtežu optužnicu u ovoj zemlji. Ali, nema vijesti o velikim ribama. Zasad je samo ova porodica oštećena, smatra Dautbegović.

Advokat Miodrag Stojanović, koji brani Zdravka Cvjetinovića, i danas zaposlenog u UIOBiH, kaže nam kako su u slučaju nagodbe Sadikovića moguće dvije opcije.

- Može dobiti neki insajderski status ili može biti osuđen na neku, uslovno rečeno, blažu kaznu. Ipak, moram vam reći da to ne bi imalo toliko veze sa Cvjetinovićem. On i Čaušević se prepliću samo 29 dana u UIOBiH, jer je nakon dolaska Cvjetinovića u Upravu na njeno čelo ubrzo došao Miro Džakula (aktuelni direktor, op. a). E sad, da li bi nagodba Sadikovića uticala na Čauševića, to je druga priča, ističe Stojanović.

Kako navodi list, ovih dana u Tužilaštvu BiH viđeni su i Anes Sadiković, ali i predsjednik Sindikata UIOBiH Mehmedalija Osmić, koji sa Čauševićem već godinama vodi bitku.

- Samo ću vam reći da sam prezadovoljan. U Tužilaštvu BiH su mi rekli da ću do kraja ove godine uzdignute glave hodati Bosnom i Hercegovinom, kaže nam jučer Osmić.

Podsjećamo, za predmet Pandora govori se kako je težak dvije milijarde maraka, a Sud BiH je Čauševiću nepokretnu imovinu, vrijednu oko 1,5 miliona maraka, blokirao još 2013. godine. Pravosnažnim rješenjem obuhvaćeno je 11 nekretnina koje su uknjižene na njegovo ime, a ova mjera je i danas na snazi. Čauševićev advokat Asim Crnalić je prije nekoliko dana u Oslobođenju ustvrdio da je predmet Pandora počeo upravo bivši direktor UIO, zbog neplaćenih obaveza tekstilnih firmi.

(Oslobođenje)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

vaga

10.02.2017 23:18

Mislim da ce se i SIPA iznenaditi u vezi broja jarana koji su u to sve upetljani. Na prvi pogled, covjek bi se upitao zasto je Causevic sav novac koji je dobio za svoje usluge, potrosio na nekretnine. Sta ce mu jedanaest sto kuca sto stanova? Morao ih je uzeti, nisu mu nudili novac. E sad ce SIPA da se zamisli.

ODGOVORITE
Name

Pandorina Pandora

11.02.2017 07:23

Da li se u ovoj aferi pominjao Nikola Spiric ili je to bilo u vezi s necim drugim?

Name

Luna

10.02.2017 23:23

Nedirajte mi Zdravka,desi li mu se sta kuca ce mi se raskuciti!?

ODGOVORITE
Name

Rika1

10.02.2017 23:32

Zdravko je multimilioner

ODGOVORITE
Name

baka

11.02.2017 00:02

Hapsite mrcine proklete,pocrkali oni dabogda.

ODGOVORITE
Name

drekavac

11.02.2017 05:49

Prje ce nestati bosne i hercegovine nego dodikove pjesme nemoze nam niko nista Sve je moguce sem da se moze pohapsiti vecina Sve je legalizovano kao i moja beda.

Name

Simo Šodol

11.02.2017 02:30

Radoav Đurić Šef carinske ispostave Gradiška,nedavo je otvorio firmu brza posta, sa par svojih prijatelja.Koji su na visokim funkcijama.E sad se postavlja pitanje odakle pare RADOVANE.R.Đ je hapšen 2014 u akciji PANDORA tokom koje je bio suspendovan sa posla, da bih tokom 2015 nakon par mjeseci istrage ponovo vracen na poso.

ODGOVORITE
Name

Dada

11.02.2017 02:41

Dodje djavo po svoje...kad tad...

ODGOVORITE
Name

SILCO DOO NOVA TOPOLA

11.02.2017 03:33

NA KRAJU JE POCELO OD MENE ,,JA SAM PREKO GORANA DJORDJICA POSLANIKA U NS RS DOSAO DO TRAGOVA KO JE NAPRAVIO KRIVICNO DJELO *UTAJA I KRIVOTVORENJE PAPIRA* TE SAM ANGAZOVAO SIPU 2013 ,NA ZALOST IAKO JE GORAN DJORDJIC OTKRIO DA JE UPLETENA UIO,SPEDICIJA FENIKS GRADISKA,,ZOKI KOMERC ILI ZOKI TRANSPORT LAKTASI ITD,,NIKAD NISAM DOBIO POVRATNE INFORMACIJE OD KASIMA HALILCEVICE TUZIOCA U TUZILASTVU BiH.

ODGOVORITE
Name

borac

11.02.2017 04:04

Godinama su neke optuznice hapsenja na jedna vrata ih uvedu na druga puste kad je neko osudjen svi ste vi ista g..na.

ODGOVORITE
Name

Neno

11.02.2017 06:41

Fali tu par krupnih riba...

ODGOVORITE
Name

Tenis

11.02.2017 07:03

Posto sva korupcija u UIO ide po vertikali,treba svakog carinika koji je ucestvovao u proceduri carinjenja procesuirati,jer su oni ti koji odredjuju koliko ce iznositi carinske dazbine.Inace u ovoj instituciji nema korupcije.

ODGOVORITE
Name

Hans Was

11.02.2017 07:07

Nista nema od ovoga kad se svaki sudija kupi za 100km Nema nista od vas marode vi ste kukavice Sve dok bagru i bandu ne potjerajte nećete još malo imati šta da jedete. Zato bi ovaj put mjenjao 100vas za jednog Rumuna. Vi ste svi gubavci i fukare

ODGOVORITE
Name

Mace

11.02.2017 08:36

SVE GOLI LOPOV DO LOPOVA, DOK MI "OBIČNI SMRTNICI" RAZGLABAMO O VISOKOJ POLITICI, OVI LIKOVI NA SVOJE RAČUNE NAVLAČE MILIONE MARAKA. ČITAM DA JE U SRBIJI VEOMA SLIČNA SITUACIJA PO PITANJU PRAVOSUĐA, U 5 DEKA.

ODGOVORITE