Реализовано 40 % Реформске агенде

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је данас да је степен реализације мјера дефинисаних Реформском агендом на нивоу Савјета министара БиХ 55 одсто, док је степен реализованих мјера на свим нивоима власти већи од 40 одсто.

Босна и Херцеговина 09.02.2017 | 14:05
Реализовано 40 % Реформске агенде
Звиздић је нагласио да је у склопу реформе управљања јавним финансијама заустављен раст запошљавања у јавном сектору, да је смањен трошак плата у јавном сектору, а да се очекује да ће се наредним мјерама у склопу реформе јавне управе додатно повећати ефикасност у потрошњи јавних средстава.

"Истовремено, изузетним стручним и радним ангажманом, посебно федералне Пореске управе, као и побољшањем сарадње и размјене података између свих пореских управа у БиХ, имамо раст јавних прихода на свим нивоима, више од 4,8 одсто или 280 милиона КМ на нивоу БиХ, па до, на примјер, 8,6 одсто или 350 милиона КМ на нивоу Федерације БиХ", прецизирао је Звиздић.

Он је на "Економском форуму 2017" у Сарајеву истакао да је у протекла 22 мјесеца отворено око 30.000 нових радних мјеста, наводећи да је то директан резултат значајног унапређења пословног окружења и стварања позитивног пословног амбијента.

Премам његовим ријечима, извоз из БиХ, као један од основних стубова привредног развоја, константно се повећава, трговински дефицит је значајно смањен, укупна покривеност увоза извозом је скоро 60 одсто, што значи да домаћа привреда постаје све конкурентнија "што за посљедицу има изузетно важан тренд - да БиХ све више извози, а све мање увози".

"Ова позитивна кретања, о којима се нажалост мало чује у јавном простору, препозната су од институција ЕУ", додао је Звиздић.

Он је рекао да је БиХ предала кредибилну апликацију за чланство у ЕУ, да су "направљени и значајни кораци за приступање БиХ у НАТО".

"БиХ је у завршним фазама припреме одговора на упитник ЕУ, а надамо се да ће нас до краја 2017. године све обрадовати вијести о активацији Акционог плана за чланство у НАТО-у, кандидатском статусу за ЕУ, што ће отворити ново поглавље у односима БиХ и ЕУ, омогућити приступ новим фондовима и донијети нове бенефите БиХ, као и о чланству у Свјетској трговинској организацији, с обзиром на то да се налазимо у завршној фази тога процеса", рекао је Звиздић.

Предсједавајући Савјета министара БиХ сматра да у фокусу Форума треба да буду два појма који морају постати кључни оријентири укупних напора свих нивоа власти у БиХ, а то су реформе и модернизација.

Звиздић је навео да је његово опредјељење, као и опредјељење Савјета министара БиХ, "усмјерено ка динамизованом економском развоју и просперитету БиХ, односно ка ефикасном и одрживом управљању природним и људским ресурсима са циљем убрзања економског развоја, унапређењу пословног амбијента и додатног охрабривања домаћих и привлачења страних инвеститора".

Он је нагласио да је циљ да се отварањем нових радних мјеста ријеши кључни макроекономски проблем са којим се БиХ тренутно суочава и отвори перспектива младим људима "да своја знања и вјештине, односно своје амбиције вежу за БиХ".

Према његовим ријечима, да би се постигле "базне претпоставке за испуњење средњорочног динамичног економског раста БиХ" неопходно је убрзано спровођење структуралних реформи које ће водити побољшању продуктивности, односно конкурентности и флексибилности економије БиХ, као и повећању инвестиција, "што ће, сасвим сигурно, резултовати већем нивоу извоза и запослености те, на крају и већем квалитету живота грађана".

"Економски форум БиХ 2017" први је догађај у БиХ који је на једном мјесту окупито представнике највише извршне власти, пословне и академске заједнице, чији је заједнички циљ унапређење економског и пословног амбијента у БиХ.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Бн

09.02.2017 15:00

Обрати те се Дијаспори ми саљемо без увјета.сваки мјесец

ОДГОВОРИТЕ
Name

адзенда

09.02.2017 16:35

Како сте инаце неспособни, добро сте и то успјели, ако сте успјели односно акп је истина то сто тврдите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сабор

09.02.2017 19:59

Предсједниче Вијећа министара имаш поздрав од Божа Петрова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вања

09.02.2017 22:40

Хахахаха 'од Божа' хахахах.. умријех, ја сељаклука мати драга. Каже се Боже, БОЖЕ Петрова!