Realizovano 40 % Reformske agende

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je danas da je stepen realizacije mjera definisanih Reformskom agendom na nivou Savjeta ministara BiH 55 odsto, dok je stepen realizovanih mjera na svim nivoima vlasti veći od 40 odsto.

Bosna i Hercegovina 09.02.2017 | 14:05
Realizovano 40 % Reformske agende
Zvizdić je naglasio da je u sklopu reforme upravljanja javnim finansijama zaustavljen rast zapošljavanja u javnom sektoru, da je smanjen trošak plata u javnom sektoru, a da se očekuje da će se narednim mjerama u sklopu reforme javne uprave dodatno povećati efikasnost u potrošnji javnih sredstava.

"Istovremeno, izuzetnim stručnim i radnim angažmanom, posebno federalne Poreske uprave, kao i poboljšanjem saradnje i razmjene podataka između svih poreskih uprava u BiH, imamo rast javnih prihoda na svim nivoima, više od 4,8 odsto ili 280 miliona KM na nivou BiH, pa do, na primjer, 8,6 odsto ili 350 miliona KM na nivou Federacije BiH", precizirao je Zvizdić.

On je na "Ekonomskom forumu 2017" u Sarajevu istakao da je u protekla 22 mjeseca otvoreno oko 30.000 novih radnih mjesta, navodeći da je to direktan rezultat značajnog unapređenja poslovnog okruženja i stvaranja pozitivnog poslovnog ambijenta.

Premam njegovim riječima, izvoz iz BiH, kao jedan od osnovnih stubova privrednog razvoja, konstantno se povećava, trgovinski deficit je značajno smanjen, ukupna pokrivenost uvoza izvozom je skoro 60 odsto, što znači da domaća privreda postaje sve konkurentnija "što za posljedicu ima izuzetno važan trend - da BiH sve više izvozi, a sve manje uvozi".

"Ova pozitivna kretanja, o kojima se nažalost malo čuje u javnom prostoru, prepoznata su od institucija EU", dodao je Zvizdić.

On je rekao da je BiH predala kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU, da su "napravljeni i značajni koraci za pristupanje BiH u NATO".

"BiH je u završnim fazama pripreme odgovora na upitnik EU, a nadamo se da će nas do kraja 2017. godine sve obradovati vijesti o aktivaciji Akcionog plana za članstvo u NATO-u, kandidatskom statusu za EU, što će otvoriti novo poglavlje u odnosima BiH i EU, omogućiti pristup novim fondovima i donijeti nove benefite BiH, kao i o članstvu u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, s obzirom na to da se nalazimo u završnoj fazi toga procesa", rekao je Zvizdić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH smatra da u fokusu Foruma treba da budu dva pojma koji moraju postati ključni orijentiri ukupnih napora svih nivoa vlasti u BiH, a to su reforme i modernizacija.

Zvizdić je naveo da je njegovo opredjeljenje, kao i opredjeljenje Savjeta ministara BiH, "usmjereno ka dinamizovanom ekonomskom razvoju i prosperitetu BiH, odnosno ka efikasnom i održivom upravljanju prirodnim i ljudskim resursima sa ciljem ubrzanja ekonomskog razvoja, unapređenju poslovnog ambijenta i dodatnog ohrabrivanja domaćih i privlačenja stranih investitora".

On je naglasio da je cilj da se otvaranjem novih radnih mjesta riješi ključni makroekonomski problem sa kojim se BiH trenutno suočava i otvori perspektiva mladim ljudima "da svoja znanja i vještine, odnosno svoje ambicije vežu za BiH".

Prema njegovim riječima, da bi se postigle "bazne pretpostavke za ispunjenje srednjoročnog dinamičnog ekonomskog rasta BiH" neophodno je ubrzano sprovođenje strukturalnih reformi koje će voditi poboljšanju produktivnosti, odnosno konkurentnosti i fleksibilnosti ekonomije BiH, kao i povećanju investicija, "što će, sasvim sigurno, rezultovati većem nivou izvoza i zaposlenosti te, na kraju i većem kvalitetu života građana".

"Ekonomski forum BiH 2017" prvi je događaj u BiH koji je na jednom mjestu okupito predstavnike najviše izvršne vlasti, poslovne i akademske zajednice, čiji je zajednički cilj unapređenje ekonomskog i poslovnog ambijenta u BiH.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Bn

09.02.2017 15:00

Obrati te se Dijaspori mi saljemo bez uvjeta.svaki mjesec

ODGOVORITE
Name

adzenda

09.02.2017 16:35

Kako ste inace nesposobni, dobro ste i to uspjeli, ako ste uspjeli odnosno akp je istina to sto tvrdite.

ODGOVORITE
Name

Sabor

09.02.2017 19:59

Predsjedniče Vijeća ministara imaš pozdrav od Boža Petrova.

ODGOVORITE
Name

Vanja

09.02.2017 22:40

Hahahaha 'od Boža' hahahah.. umrijeh, ja seljakluka mati draga. Kaže se Bože, BOŽE Petrova!