Видео: ЗОИ 2018. - још тачно годину дана...

Бивша јужнокорејска клизачица, освајачица златне и сребрне медаље и светска шампионка Ким Јуна, открила је данас олимпијску бакљу за Зимске олимпијске игре у Пјонгчангу.

Остали спортови 09.02.2017 | 14:15
Видео: ЗОИ 2018. - још тачно годину дана...
За тачно 365 дана почињу Зимске олимпијске игре у Пјонгчангу. Одборајавање је и званично почело откривањем олимпијске бакље.

Директор Организационог комитета Ли Хи-бом изразио је наду да ће на Играма у Пјонгчангу учествовати спортисти из Северне Кореје и Русије.

Односи две Кореје су затегнути пошто је Северна Кореја извршила две нуклеарне пробе, док су руски спортисти под лупом јавности због навода о системском допингу уз помоћ државе на Зимским олимпијским играма у Сочију 2014.

"Свака земља и сваки спортиста који воле мир имају право и обавезу да учествују на Олимпијским играма. Северна Кореја није изузетак. Припремамо се за могућност да њени такмичари учествују на Играма", рекао је Ли.



Јужна Кореја ће тако други пут бити домаћин Олимпијских игара, након што је организовала Летње игре у Сеулу 1988. године.

Организатори су овог пута морали да се суоче са кашњењима у радовима, несугласицама око места обављања грађевинских радова и тешкоћама привлачења домаћих спонзора. Они сада морају да појачају интересовање јавности за Зимске оимпијске игре, после политичких превирања и интересовања око председнице Парк Геун-хје, која је опозвана због скандала о корупцији.

Грађевински радови на 12 такмичарских локација се приводе крају, укључујући и шест потпуно нових.

Олимпијско село и село за медије, као и петоугаони стадион, на коме ће бити одржане церемоније отварања и затварања Игара, биће завршени до септембра.

Такође, данас је путем интернета почела и резервација улазница за такмичења.

Извор: Мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар