Video: ZOI 2018. - još tačno godinu dana...

Bivša južnokorejska klizačica, osvajačica zlatne i srebrne medalje i svetska šampionka Kim Juna, otkrila je danas olimpijsku baklju za Zimske olimpijske igre u Pjongčangu.

Ostali sportovi 09.02.2017 | 14:15
Video: ZOI 2018. - još tačno godinu dana...
Za tačno 365 dana počinju Zimske olimpijske igre u Pjongčangu. Odborajavanje je i zvanično počelo otkrivanjem olimpijske baklje.

Direktor Organizacionog komiteta Li Hi-bom izrazio je nadu da će na Igrama u Pjongčangu učestvovati sportisti iz Severne Koreje i Rusije.

Odnosi dve Koreje su zategnuti pošto je Severna Koreja izvršila dve nuklearne probe, dok su ruski sportisti pod lupom javnosti zbog navoda o sistemskom dopingu uz pomoć države na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014.

"Svaka zemlja i svaki sportista koji vole mir imaju pravo i obavezu da učestvuju na Olimpijskim igrama. Severna Koreja nije izuzetak. Pripremamo se za mogućnost da njeni takmičari učestvuju na Igrama", rekao je Li.



Južna Koreja će tako drugi put biti domaćin Olimpijskih igara, nakon što je organizovala Letnje igre u Seulu 1988. godine.

Organizatori su ovog puta morali da se suoče sa kašnjenjima u radovima, nesuglasicama oko mesta obavljanja građevinskih radova i teškoćama privlačenja domaćih sponzora. Oni sada moraju da pojačaju interesovanje javnosti za Zimske oimpijske igre, posle političkih previranja i interesovanja oko predsednice Park Geun-hje, koja je opozvana zbog skandala o korupciji.

Građevinski radovi na 12 takmičarskih lokacija se privode kraju, uključujući i šest potpuno novih.

Olimpijsko selo i selo za medije, kao i petougaoni stadion, na kome će biti održane ceremonije otvaranja i zatvaranja Igara, biće završeni do septembra.

Takođe, danas je putem interneta počela i rezervacija ulaznica za takmičenja.

Izvor: Mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar