Папа Фрањо бранио Рохинга муслимане

Папа Фрањо је оштро критиковао владу Мијанмара због политике прогона и стао у одбрану Рохинга муслимана истичући да имају право да "живе своју вјеру".

Свијет 08.02.2017 | 20:27
Папа Фрањо бранио Рохинга муслимане
Мијанмар, некадашања Бурма, негира злочине против муслиманске мањине коју чини 1,2 милиона људи. Они живе у Ракини и одбили су држављанство било које државе.

Папа се осврнуо на УН-ов извјештај који је објављен прошле седмице, а у којем су детаљно описани наводи о злостављањима, силовањима и убиствима Рохинга муслимана за која су одговорни припадници војске.

Међутим, влада Мијанмара ограничава приступ земљи, што значи да је ове наводе тешко провјерити. Ово је риједак случај да је УН објавио извјештај прије проведеног истраживања.

УН је раније навео да је Рохинга муслиманима забрањен приступ високом образовању, а да им је 2013. године забрањено да имају више од двоје дјеце.

Папа је у свом непланираном говору у сриједу упутио апел људима да умјесто зидова изграде мостове разумијевања.

"Апелујем да не градите зидове него мостове, да не одговарате злом на зло, да зло побиједите добрим, а увреду опростом", казао је папа Фрањо.

(Агенција)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

никица

08.02.2017 21:34

Ако си добар као сто казес а бас тако и треба, онда молимте Папа морас разумити и осудити ХДЗ, Хрватску војску и Фрању Тудјмана и све њихове помагаце који су протјерали око 400000 Српског становниства а све сто је остало код своји куца то су побили и поклали у дијелу Хрватске која се зове Република Српска Крајина а онда су авијонима бомбардовали колоне који су бјезали и том приликом побил су око 2500 до 3000 лица. И до данасњег дана власти Хрватске нису вратиле имовину, нису дали срества за обнову Српске имовине. У другим свјет. рату војска НДХ-а под водјством Анте Павелица и поглавара католцке цркве Стјепинца радили су разна монструмска убиства свих узраста у Јасеновацком и другим логорима око 1300000 лица Срба и Јевреја.

ОДГОВОРИТЕ