Papa Franjo branio Rohinga muslimane

Papa Franjo je oštro kritikovao vladu Mijanmara zbog politike progona i stao u odbranu Rohinga muslimana ističući da imaju pravo da "žive svoju vjeru".

Svijet 08.02.2017 | 20:27
Papa Franjo branio Rohinga muslimane
Mijanmar, nekadašanja Burma, negira zločine protiv muslimanske manjine koju čini 1,2 miliona ljudi. Oni žive u Rakini i odbili su državljanstvo bilo koje države.

Papa se osvrnuo na UN-ov izvještaj koji je objavljen prošle sedmice, a u kojem su detaljno opisani navodi o zlostavljanjima, silovanjima i ubistvima Rohinga muslimana za koja su odgovorni pripadnici vojske.

Međutim, vlada Mijanmara ograničava pristup zemlji, što znači da je ove navode teško provjeriti. Ovo je rijedak slučaj da je UN objavio izvještaj prije provedenog istraživanja.

UN je ranije naveo da je Rohinga muslimanima zabranjen pristup visokom obrazovanju, a da im je 2013. godine zabranjeno da imaju više od dvoje djece.

Papa je u svom neplaniranom govoru u srijedu uputio apel ljudima da umjesto zidova izgrade mostove razumijevanja.

"Apelujem da ne gradite zidove nego mostove, da ne odgovarate zlom na zlo, da zlo pobijedite dobrim, a uvredu oprostom", kazao je papa Franjo.

(Agencija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

nikica

08.02.2017 21:34

Ako si dobar kao sto kazes a bas tako i treba, onda molimte Papa moras razumiti i osuditi HDZ, Hrvatsku vojsku i Franju Tudjmana i sve njihove pomagace koji su protjerali oko 400000 Srpskog stanovnistva a sve sto je ostalo kod svoji kuca to su pobili i poklali u dijelu Hrvatske koja se zove Republika Srpska Krajina a onda su avijonima bombardovali kolone koji su bjezali i tom prilikom pobil su oko 2500 do 3000 lica. I do danasnjeg dana vlasti Hrvatske nisu vratile imovinu, nisu dali srestva za obnovu Srpske imovine. U drugim svjet. ratu vojska NDH-a pod vodjstvom Ante Pavelica i poglavara katolcke crkve Stjepinca radili su razna monstrumska ubistva svih uzrasta u Jasenovackom i drugim logorima oko 1300000 lica Srba i Jevreja.

ODGOVORITE