Хомеопатија је лажна наука

Руска академија наука (РАН) званично је прогласила хомеопатију лажном науком, објављено је на сајту специјалне Комисије РАН за борбу против лажних наука и фалсификованих истраживања.

Здравље 07.02.2017 | 10:00
Хомеопатија је лажна наука
У тексту меморандума који је потписао директор Комисије, академик Јевгениј Александров наводи се да комисија изјављује да лечење изузетно малим дозама разних препарата, који се примењују у хомеопатији, нема научног основа.

РАН: Хомеопатске методе дијагностике и лечења треба третирати као лажнонаучне
„Тај закључак се заснива на детаљној анализи публикација у научним издањима, извештајима о научним истраживањима и систематским извештајима“, додаје се у тексту.

У документу се тврди да принципи хомеопатије и теоретска објашњења механизама претпостављених дејстава „противрече познатим хемијским, физичким и биолошким законима, а убедљиве експерименталне потврде не постоје“.

„Хомеопатске методе дијагностике и лечења треба третирати као лажнонаучне“, наводи РАН.

Комисија је упозорила на то да хомеопатија није нешкодљива и да болесници троше знатна средства на препарате који немају дејство, а игноришу препарате потврђене ефикасности, што „може да доведе до лошег исхода, понекад и смртног“.

У вези са спроведеном анализом, РАН је препоручила Министарству здравља да хомаопатске препарате повуче из употребе у државним здравственим установама.

Предложено је такође да паковања са хомеопатским препаратима буду означена не само речју „хомеопатски“ већ и натписом да немају доказану клиничку ефикасност ни намену.

Хомеопатија је у Русији званично призната дисциплина, што је Министарство здравства озаконило 1995. године.

РТС
фото:интернет

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Доди

07.02.2017 09:23

У Руса је све лажно па шта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сифра

08.02.2017 08:47

Наравно да је хомеопатија лажна наука, у то само будале вјерују. Поређење Бога и хомеопатије је неспојиво. Пишеш глупости.

Name

xрисос

07.02.2017 09:53

Па по науци ни бумбар не може да лети,а њега баш брига за науку.Ако нешто ниси у стању да докажеш,не значи да не постоји.Прије да ниси дорастао .Вјерујете ли у Бога?Можете ли доказати да постоји или не постоји?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ороз

11.02.2017 10:36

Могаоби да поверујем људи се навадили на таблете као овца на со.

ОДГОВОРИТЕ