Homeopatija je lažna nauka

Ruska akademija nauka (RAN) zvanično je proglasila homeopatiju lažnom naukom, objavljeno je na sajtu specijalne Komisije RAN za borbu protiv lažnih nauka i falsifikovanih istraživanja.

Zdravlje 07.02.2017 | 10:00
Homeopatija je lažna nauka
U tekstu memoranduma koji je potpisao direktor Komisije, akademik Jevgenij Aleksandrov navodi se da komisija izjavljuje da lečenje izuzetno malim dozama raznih preparata, koji se primenjuju u homeopatiji, nema naučnog osnova.

RAN: Homeopatske metode dijagnostike i lečenja treba tretirati kao lažnonaučne
„Taj zaključak se zasniva na detaljnoj analizi publikacija u naučnim izdanjima, izveštajima o naučnim istraživanjima i sistematskim izveštajima“, dodaje se u tekstu.

U dokumentu se tvrdi da principi homeopatije i teoretska objašnjenja mehanizama pretpostavljenih dejstava „protivreče poznatim hemijskim, fizičkim i biološkim zakonima, a ubedljive eksperimentalne potvrde ne postoje“.

„Homeopatske metode dijagnostike i lečenja treba tretirati kao lažnonaučne“, navodi RAN.

Komisija je upozorila na to da homeopatija nije neškodljiva i da bolesnici troše znatna sredstva na preparate koji nemaju dejstvo, a ignorišu preparate potvrđene efikasnosti, što „može da dovede do lošeg ishoda, ponekad i smrtnog“.

U vezi sa sprovedenom analizom, RAN je preporučila Ministarstvu zdravlja da homaopatske preparate povuče iz upotrebe u državnim zdravstvenim ustanovama.

Predloženo je takođe da pakovanja sa homeopatskim preparatima budu označena ne samo rečju „homeopatski“ već i natpisom da nemaju dokazanu kliničku efikasnost ni namenu.

Homeopatija je u Rusiji zvanično priznata disciplina, što je Ministarstvo zdravstva ozakonilo 1995. godine.

RTS
foto:internet

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dodi

07.02.2017 09:23

U Rusa je sve lažno pa šta.

ODGOVORITE
Name

Sifra

08.02.2017 08:47

Naravno da je homeopatija lažna nauka, u to samo budale vjeruju. Poređenje Boga i homeopatije je nespojivo. Pišeš gluposti.

Name

xrisos

07.02.2017 09:53

Pa po nauci ni bumbar ne može da leti,a njega baš briga za nauku.Ako nešto nisi u stanju da dokažeš,ne znači da ne postoji.Prije da nisi dorastao .Vjerujete li u Boga?Možete li dokazati da postoji ili ne postoji?

ODGOVORITE
Name

Oroz

11.02.2017 10:36

Mogaobi da poverujem ljudi se navadili na tablete kao ovca na so.

ODGOVORITE