Зид срушен: Срби са КиМ и даље стрепе

Потпорни зид код моста на Ибру срушен је јуче у сјеверном дијелу Косовске Митровице а да, на срећу, нико није ударио главом о њега.

Србија 06.02.2017 | 07:17
Зид срушен: Срби са КиМ и даље стрепе
Ипак, тензије су се могле осјетити и на сјеверу и на југу Космета, због чега обични грађани опет желе само једно - мир.

Зид висок два метра, који је претходних мјесеци био разлог за распиривање (стварних или измишљених) страсти обје стране на Космету и тема албанско-српских преговора у Бриселу, бар на папиру од јуче више није јабука раздора. Уклањање ове конструкције трајало је 60 минута и протекло је без инцидената, у складу са прекјучерашњим договором градоначелника Сјеверне Косовске Митровице Горана Ракића и косовског министра просторног планирања Ферата Шаље, а уз посредство Канцеларије ЕУ и амбасаде САД.

На основу тог споразума и према плану уређења, срушени зид биће замењен новом конструкцијом, која ће бити увучена два метра према унутрашњости пјешачке зоне, а њена изградња требало би сутра да почне. То значи да ће спорни зид бити помјерен за свега два метра.

Ипак, имајући у виду све што се догађало претходних недјеља и дана, након хапшења Харадинаја, покушаја да српски воз уђе на Косово и драме око зида, обични смртници се с правом питају шта је сљедеће.

Житељ Сјеверне Косовске Митровице Душан Радаковић истиче за "Блиц" да је сваки договор бољи од било којег сукоба.

"Битно је и то да је зид срушен без протеста, иако је сјеверни дио града и даље подијељен на оне који су били за зид и оне који су били против њега. Тај мост код Ибра представља и физичку и психичку баријеру између српског и албанског дијела Косовске Митровице. Има симболику, јер се на њему догодило ко зна колико инцидената претходних година", објашњава Радаковић, директор Центра за заступање демократске културе.

Како каже, због те историје ове саобраћајнице врло лако је могло поново да дође до сукоба.

"Нажалост, људи овде већ 18 година живе под тензијама и стално нешто ишчекују а да више ни сами не знају шта. Завладала је летаргија. Никоме више није до рата. Сви су се окренули економији, послу, егзистенцији", наглашава саговорник.

Нажалост, повод за нова трвења могу се увијек наћи.

"Полемика се тренутно води и у вези са демаркацијом Сјеверне Косовске Митровице, пошто је српско село Суви До припало јужном, албанском дијелу града, што прави велике папиролошке проблеме. Ипак, очекујем да се смире страсти у наредном периоду, иако је ово изборна година. Такође, не очекујем ни много споразума у скорије вријеме, баш због избора", каже Радаковић.

Тензије су се јуче могле осјетити и више од 70 километара далеко од Косовске Митровице - у Гораждевцу, једној од највећих српских енклава јужно од Ибра.

"У оваквим ситуацијама не излазимо много ван села, поготово не са дјецом. Ми смо свакакве голготе овде проживљавали претходних година. И гранатирање и путовања до Београда преко Црне Горе и Рожаја из безбједносних разлога и зато нам је најбитнији мир. Због тога би и о свему у чему се не слажемо с Албанцима требало да разговарамо да бисмо дошли до заједничког рјешења", истиче Миливоје Здравковић, директор ОШ "Јанко Јовићевић" у Гораждевцу.

Ученици су још недјељу дана на распусту, али без обзира на то значила им је јучерашња посета КФОР-а, који су донијели и пригодне дарове.

"Дошли су нам Италијани и донели дјеци на поклон школски прибор. Хтјели су да виде и каква је ситуација у селу. Сигурно да се уз њих осећамо много сигурније", каже саговорник.

Додаје и да ипак не треба ни генерализовати.

"Углавном, провокације стижу од појединаца међу Албанцима и ми настојимо да се таквих клонимо. Постоје с друге стране и они нормални, са којима немамо проблема", закључује Здравковић.

Са два метра на 70 центиметара

Нова конструкција која ће замијенити потпорни зид код моста на Ибру биће висока 70 центиметара, а широка 120 центиметара. Градња ове конструкције почеће сутра. У плану је и изградња бициклистичке стазе у околини моста.

Овакав преуређени дио града би требало да буде заштита пјешачке зоне у Улици краља Петра од уласка возила. У ову улицу једино ће моћи да улазе возила Хитне помоћи, полиције и ватрогасних служби. А то ће бити могуће ако један дио зида (девет метара) буде замијењен потапајућим стубићима, да би ове службе, ако буде било потребе, могле да прођу. Те службе ће једине имати даљинске управљаче за спуштање и подизање стубића.

(Блиц.рс)
(Фото: ВАЛДРИН XХЕМАЈ / ЕПА;)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ПАЈКО

06.02.2017 06:26

КО ГА САЗИДА ОН ГА СРУСИ.

ОДГОВОРИТЕ