Zid srušen: Srbi sa KiM i dalje strepe

Potporni zid kod mosta na Ibru srušen je juče u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice a da, na sreću, niko nije udario glavom o njega.

Srbija 06.02.2017 | 07:17
Zid srušen: Srbi sa KiM i dalje strepe
Ipak, tenzije su se mogle osjetiti i na sjeveru i na jugu Kosmeta, zbog čega obični građani opet žele samo jedno - mir.

Zid visok dva metra, koji je prethodnih mjeseci bio razlog za raspirivanje (stvarnih ili izmišljenih) strasti obje strane na Kosmetu i tema albansko-srpskih pregovora u Briselu, bar na papiru od juče više nije jabuka razdora. Uklanjanje ove konstrukcije trajalo je 60 minuta i proteklo je bez incidenata, u skladu sa prekjučerašnjim dogovorom gradonačelnika Sjeverne Kosovske Mitrovice Gorana Rakića i kosovskog ministra prostornog planiranja Ferata Šalje, a uz posredstvo Kancelarije EU i ambasade SAD.

Na osnovu tog sporazuma i prema planu uređenja, srušeni zid biće zamenjen novom konstrukcijom, koja će biti uvučena dva metra prema unutrašnjosti pješačke zone, a njena izgradnja trebalo bi sutra da počne. To znači da će sporni zid biti pomjeren za svega dva metra.

Ipak, imajući u vidu sve što se događalo prethodnih nedjelja i dana, nakon hapšenja Haradinaja, pokušaja da srpski voz uđe na Kosovo i drame oko zida, obični smrtnici se s pravom pitaju šta je sljedeće.

Žitelj Sjeverne Kosovske Mitrovice Dušan Radaković ističe za "Blic" da je svaki dogovor bolji od bilo kojeg sukoba.

"Bitno je i to da je zid srušen bez protesta, iako je sjeverni dio grada i dalje podijeljen na one koji su bili za zid i one koji su bili protiv njega. Taj most kod Ibra predstavlja i fizičku i psihičku barijeru između srpskog i albanskog dijela Kosovske Mitrovice. Ima simboliku, jer se na njemu dogodilo ko zna koliko incidenata prethodnih godina", objašnjava Radaković, direktor Centra za zastupanje demokratske kulture.

Kako kaže, zbog te istorije ove saobraćajnice vrlo lako je moglo ponovo da dođe do sukoba.

"Nažalost, ljudi ovde već 18 godina žive pod tenzijama i stalno nešto iščekuju a da više ni sami ne znaju šta. Zavladala je letargija. Nikome više nije do rata. Svi su se okrenuli ekonomiji, poslu, egzistenciji", naglašava sagovornik.

Nažalost, povod za nova trvenja mogu se uvijek naći.

"Polemika se trenutno vodi i u vezi sa demarkacijom Sjeverne Kosovske Mitrovice, pošto je srpsko selo Suvi Do pripalo južnom, albanskom dijelu grada, što pravi velike papirološke probleme. Ipak, očekujem da se smire strasti u narednom periodu, iako je ovo izborna godina. Takođe, ne očekujem ni mnogo sporazuma u skorije vrijeme, baš zbog izbora", kaže Radaković.

Tenzije su se juče mogle osjetiti i više od 70 kilometara daleko od Kosovske Mitrovice - u Goraždevcu, jednoj od najvećih srpskih enklava južno od Ibra.

"U ovakvim situacijama ne izlazimo mnogo van sela, pogotovo ne sa djecom. Mi smo svakakve golgote ovde proživljavali prethodnih godina. I granatiranje i putovanja do Beograda preko Crne Gore i Rožaja iz bezbjednosnih razloga i zato nam je najbitniji mir. Zbog toga bi i o svemu u čemu se ne slažemo s Albancima trebalo da razgovaramo da bismo došli do zajedničkog rješenja", ističe Milivoje Zdravković, direktor OŠ "Janko Jovićević" u Goraždevcu.

Učenici su još nedjelju dana na raspustu, ali bez obzira na to značila im je jučerašnja poseta KFOR-a, koji su donijeli i prigodne darove.

"Došli su nam Italijani i doneli djeci na poklon školski pribor. Htjeli su da vide i kakva je situacija u selu. Sigurno da se uz njih osećamo mnogo sigurnije", kaže sagovornik.

Dodaje i da ipak ne treba ni generalizovati.

"Uglavnom, provokacije stižu od pojedinaca među Albancima i mi nastojimo da se takvih klonimo. Postoje s druge strane i oni normalni, sa kojima nemamo problema", zaključuje Zdravković.

Sa dva metra na 70 centimetara

Nova konstrukcija koja će zamijeniti potporni zid kod mosta na Ibru biće visoka 70 centimetara, a široka 120 centimetara. Gradnja ove konstrukcije počeće sutra. U planu je i izgradnja biciklističke staze u okolini mosta.

Ovakav preuređeni dio grada bi trebalo da bude zaštita pješačke zone u Ulici kralja Petra od ulaska vozila. U ovu ulicu jedino će moći da ulaze vozila Hitne pomoći, policije i vatrogasnih službi. A to će biti moguće ako jedan dio zida (devet metara) bude zamijenjen potapajućim stubićima, da bi ove službe, ako bude bilo potrebe, mogle da prođu. Te službe će jedine imati daljinske upravljače za spuštanje i podizanje stubića.

(Blic.rs)
(Foto: VALDRIN XHEMAJ / EPA;)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

PAJKO

06.02.2017 07:26

KO GA SAZIDA ON GA SRUSI.

ODGOVORITE