Бошњаци да буду за компромис!

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Младен Иванић, говорећи о томе како види БиХ за десет година, рекао је да је то објективно тешко предвидјети те додао да га посљедња година дана не упућује на претјерани оптимизам.

Босна и Херцеговина 04.02.2017 | 18:57
Бошњаци да буду за компромис!
"Све старе теме које су биле присутне 90-их у цјелости су се отвориле. То је мало прикривено, на извјестан начин умотано, али све ствари једноставно стоје сада отворене" изјавио је у интервјуу за "Вечерњи лист" Младен Иванић.

Одговарајући на питање шта сматра највећом непознаницом и проблемом, он је истакао да су то прије свега различите концепције и визије око Босне и Херцеговине.

"У Сарајеву озбиљно постоји жеља за БиХ без ентитета, једним предсједником, владом и парламентом без икаквих ентитетских и националних гласовања. Ту концепцију дијеле тзв. грађанске и бошњачке странке. У Бањалуци је то независна Република Српска ако је то могуће. У Мостару то под радним именом можемо назвати трећи ентитет иако је у Мостару то најмање јасно дефинисано", рекао је Иванић.

Коментаришући најављену тужбу против Србије, Иванић је рекао да, уколико се догоди тужба политичких Бошњака, а не Босне и Херцеговине, против Србије, тешко да ће било која српска странка остати у владајућој већини. Тада би се, како сматра, поставило кључно питање – с ким политичко Сарајево уопште мисли да ради.

"Истовремено, ако се не догоди промјена Изборног закона, мислим да ни ХДЗ неће дочекати идуће изборе у оваквој констелацији и наставити да чека нешто, а не знајући шта чека. Мислим да политичко Сарајево није свјесно тих искушења него да иде својом инерцијом иако би оно морало да буде најзаинтересованије за компромисе. Зато што су Бошњаци најбројнији и морали би бити ошљивији. Немам осјећаја да је то случај", рекао је Иванић за "Вечерњи лист".

Говорећи о 'хрватском питању неравноправности', он је истакао увјерење да, ако се то питање буде рјешавало формалноправно унутар Федерације БиХ, онда су већи изгледи да се ријеши него ако се буде ишло на цијелу слику, што би подразумијевало међународно наметање на цијелу БиХ, што, како наглашава, није реално.

"Или пак потпуну сагласност три стране, Срба, Хрвата и Бошњака, што такође не сматрам реалним у овом тренутку. Чини се да је лакше постићи договор удвоје него утроје", сматра Иванић.

Разлог за наметање тог питања проистиче из надгласавања и доминације која се прије свега догађа у Федерацији БиХ.

"Усто, Хрвати у БиХ су, рекао бих, и жртве званичног Загреба који је имао на дневном реду крупне циљеве који се нису поклапали с интересима овдје о стварању Федерације БиХ. Али она је сада реалност. Све што се догађало показало је да је та прича о мултиетничности била лажна. То нас у Републици Српској утврђује у увјерењу да још снажније требамо чувати институције Српске. Сада када се учестало говори о федерализацији, искрено мислим да се то треба догађати унутар саме ФБиХ. Онда би та прича након извјесног времена могла добити подршку изнутра и од међународне заједнице, што сада није случај", каже Иванић.

Он је истакао да је дужност најбројнијег народа да буде најсношљивији и најспремнији на компромис.

"Ако тога не буде, угрожена је основа функционисања која се зове БиХ, највећи мотив за њено функционисање, колико ја разумијем макар декларативне политичке ставове које имају Бошњаци. Зато би њихова реална политика морала да спремност на компромисе. То није лако јер се политичари прилагођавају тренутном мишљењу, али храбри политичари морају бити спремни на компромисе."

"Политиканти који размишљају од данас до сутра можда ће тренутно профитирати, али ће оставити лоше посљедице. Искуства распада бивше Југославије то најбоље показују. Неки су галамили око потребе њеног очувања, а крајњи резултат био је њен распад. Галама у БиХ, због међународних односа и фактора, неће можда довести до распада, али хоће до блокаде цијелог система", оцијенио је Иванић.

(Агенције)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

цвијет

04.02.2017 18:10

Писао је казе прије годину дана суду у Хагу да агент у Хагу из БиХ није легалан.У ције име и уз цију сагласност се он обраца суду?Иваниц мути,па послије он има "рјесење".Велики мутивода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

04.02.2017 19:07

Све сто је добро за СВЕ градјане а не за мутиводје измедју који је и овај они неце да то ураде. Ко не би желио функционалну дрзаву и јефтинију??? Једино ови не желе да функционисе и не желе своје функције да изгуби под пластом заштите неционалних интереса..Један предсједник мора доци ( ако не зна и неце да ради свој посао зна се ко је крив а не да пребацује један на другог кривицу и тако се покрива нерад)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Мозда Не

04.02.2017 19:14

Иваниц се припрема за наредне изборе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драги

04.02.2017 19:22

Муслимани хоће грађанску државу, и поред чињенице да им је вјера свеобухватан начин живота у највећем дијелу популације што је апсурд над апсурдима. Не дозвољавају да БиХ буде онаква каква може да буде а хоће ону која не може да буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

04.02.2017 19:41

Срби неће грађанску БиХ, али се свим силама боре да РС буде грађанска.....јбг. ту су они апсолутна већина и зато им гласање и одлучивање по принципу један човјек један глас одговара ...

Name

Бн

04.02.2017 20:31

Бас Али на који нацин су постали вецина.Питање је сад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељко Бања Лука Вип дривер

04.02.2017 20:32

Господин Иванић је искрен политичар њему све најбоље

ОДГОВОРИТЕ
Name

никица

04.02.2017 22:02

Питамо се сто нема Српског становниства у Федералном дијелу БиХ-а у оном броју пре рата, засто су Срби продавали своју земљу у федерацији по врло ниским цијенама, а Муслимани по много висим цијенама .Куце у Р. Српској Муслиманске су сацуване а Српске су у Федерацији порусене, сви Срби који су се вратили у Федерацију због притисака и уцјена морали су да се иселе из Федерације зарадјене пензије немогу да остваре и ви такву БиХ хоцете тоје равно да потписес себи убиство.

Name

@никица

04.02.2017 23:31

Лажеш ко пас никице! Срби би данас чинили минимум 30% станивништва да их Крајишник није истјерао. Да нису направили циркус и од једне селендре попут Касиндола и Вучије Луке формирали некакво Источно Сарајево, бројали би и 40%. Продавали су куће јер су требали добити "нове" у СРБском Њујорку у Мокром које им је обећала великоСРБовска влада! Моја комплетна фамилија је распродала сву имовину по Сарајеву, кучетине и станчине по Башчаршији и Марин Двору, сви осим мојег оца. И са њим сам се морао завадити да не прода кућу за 20.000 марака која данас вриједи минимум пола милиона. Сада уживају као пензионери у Сарајеву, док тетке и стрине СРБују по Рогатици и Милићима као задња фукара!!!

Name

ре @Никица

05.02.2017 06:53

Боље бити први на селу него задњи у граду. Изем ти ја то уживање у Сарајеву кад писнути не смијеш. Боље бити "свој на своме" у Рогатици него "туђин у своме" у Сарајеву. Сад смо сви паметни. Кретену знаш ли колико је становника Илиџе, Хаџића и осталих мјеста која су одузета Дејтоном, дочекало у марту '96 полицију и војску тадашње РБИХ? Знаш ли колико их преживи тад сав тај притисак тих којих су остали. Лупаш к'о Максим по дивизији.

Name

Грађанин

04.02.2017 21:31

Наравно да постоји жеља грађана за БиХ без ентитета, са једним предсједником, владом и парламентом без икаквих ентитетских и националних гласовања, јер у свим државама свијета је тако! Само у БиХ са ентитетима постоји такав слуцај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак

05.02.2017 06:54

Грађанине не дипр.

Name

ре Грађ....

06.02.2017 15:37

Жељо моја пуста....