Bošnjaci da budu za kompromis!

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, govoreći o tome kako vidi BiH za deset godina, rekao je da je to objektivno teško predvidjeti te dodao da ga posljednja godina dana ne upućuje na pretjerani optimizam.

Bosna i Hercegovina 04.02.2017 | 18:57
Bošnjaci da budu za kompromis!
"Sve stare teme koje su bile prisutne 90-ih u cjelosti su se otvorile. To je malo prikriveno, na izvjestan način umotano, ali sve stvari jednostavno stoje sada otvorene" izjavio je u intervjuu za "Večernji list" Mladen Ivanić.

Odgovarajući na pitanje šta smatra najvećom nepoznanicom i problemom, on je istakao da su to prije svega različite koncepcije i vizije oko Bosne i Hercegovine.

"U Sarajevu ozbiljno postoji želja za BiH bez entiteta, jednim predsjednikom, vladom i parlamentom bez ikakvih entitetskih i nacionalnih glasovanja. Tu koncepciju dijele tzv. građanske i bošnjačke stranke. U Banjaluci je to nezavisna Republika Srpska ako je to moguće. U Mostaru to pod radnim imenom možemo nazvati treći entitet iako je u Mostaru to najmanje jasno definisano", rekao je Ivanić.

Komentarišući najavljenu tužbu protiv Srbije, Ivanić je rekao da, ukoliko se dogodi tužba političkih Bošnjaka, a ne Bosne i Hercegovine, protiv Srbije, teško da će bilo koja srpska stranka ostati u vladajućoj većini. Tada bi se, kako smatra, postavilo ključno pitanje – s kim političko Sarajevo uopšte misli da radi.

"Istovremeno, ako se ne dogodi promjena Izbornog zakona, mislim da ni HDZ neće dočekati iduće izbore u ovakvoj konstelaciji i nastaviti da čeka nešto, a ne znajući šta čeka. Mislim da političko Sarajevo nije svjesno tih iskušenja nego da ide svojom inercijom iako bi ono moralo da bude najzainteresovanije za kompromise. Zato što su Bošnjaci najbrojniji i morali bi biti ošljiviji. Nemam osjećaja da je to slučaj", rekao je Ivanić za "Večernji list".

Govoreći o 'hrvatskom pitanju neravnopravnosti', on je istakao uvjerenje da, ako se to pitanje bude rješavalo formalnopravno unutar Federacije BiH, onda su veći izgledi da se riješi nego ako se bude išlo na cijelu sliku, što bi podrazumijevalo međunarodno nametanje na cijelu BiH, što, kako naglašava, nije realno.

"Ili pak potpunu saglasnost tri strane, Srba, Hrvata i Bošnjaka, što takođe ne smatram realnim u ovom trenutku. Čini se da je lakše postići dogovor udvoje nego utroje", smatra Ivanić.

Razlog za nametanje tog pitanja proističe iz nadglasavanja i dominacije koja se prije svega događa u Federaciji BiH.

"Usto, Hrvati u BiH su, rekao bih, i žrtve zvaničnog Zagreba koji je imao na dnevnom redu krupne ciljeve koji se nisu poklapali s interesima ovdje o stvaranju Federacije BiH. Ali ona je sada realnost. Sve što se događalo pokazalo je da je ta priča o multietničnosti bila lažna. To nas u Republici Srpskoj utvrđuje u uvjerenju da još snažnije trebamo čuvati institucije Srpske. Sada kada se učestalo govori o federalizaciji, iskreno mislim da se to treba događati unutar same FBiH. Onda bi ta priča nakon izvjesnog vremena mogla dobiti podršku iznutra i od međunarodne zajednice, što sada nije slučaj", kaže Ivanić.

On je istakao da je dužnost najbrojnijeg naroda da bude najsnošljiviji i najspremniji na kompromis.

"Ako toga ne bude, ugrožena je osnova funkcionisanja koja se zove BiH, najveći motiv za njeno funkcionisanje, koliko ja razumijem makar deklarativne političke stavove koje imaju Bošnjaci. Zato bi njihova realna politika morala da spremnost na kompromise. To nije lako jer se političari prilagođavaju trenutnom mišljenju, ali hrabri političari moraju biti spremni na kompromise."

"Politikanti koji razmišljaju od danas do sutra možda će trenutno profitirati, ali će ostaviti loše posljedice. Iskustva raspada bivše Jugoslavije to najbolje pokazuju. Neki su galamili oko potrebe njenog očuvanja, a krajnji rezultat bio je njen raspad. Galama u BiH, zbog međunarodnih odnosa i faktora, neće možda dovesti do raspada, ali hoće do blokade cijelog sistema", ocijenio je Ivanić.

(Agencije)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

cvijet

04.02.2017 18:10

Pisao je kaze prije godinu dana sudu u Hagu da agent u Hagu iz BiH nije legalan.U cije ime i uz ciju saglasnost se on obraca sudu?Ivanic muti,pa poslije on ima "rjesenje".Veliki mutivoda.

ODGOVORITE
Name

Tihi

04.02.2017 19:07

Sve sto je dobro za SVE gradjane a ne za mutivodje izmedju koji je i ovaj oni nece da to urade. Ko ne bi želio funkcionalnu drzavu i jeftiniju??? Jedino ovi ne žele da funkcionise i ne žele svoje funkcije da izgubi pod plastom zaštite necionalnih interesa..Jedan predsjednik mora doci ( ako ne zna i nece da radi svoj posao zna se ko je kriv a ne da prebacuje jedan na drugog krivicu i tako se pokriva nerad)

ODGOVORITE
Name

Da Mozda Ne

04.02.2017 19:14

Ivanic se priprema za naredne izbore

ODGOVORITE
Name

Драги

04.02.2017 19:22

Муслимани хоће грађанску државу, и поред чињенице да им је вјера свеобухватан начин живота у највећем дијелу популације што је апсурд над апсурдима. Не дозвољавају да БиХ буде онаква каква може да буде а хоће ону која не може да буде.

ODGOVORITE
Name

hm

04.02.2017 19:41

Srbi neće građansku BiH, ali se svim silama bore da RS bude građanska.....jbg. tu su oni apsolutna većina i zato im glasanje i odlučivanje po principu jedan čovjek jedan glas odgovara ...

Name

Bn

04.02.2017 20:31

Bas Ali na koji nacin su postali vecina.Pitanje je sad

ODGOVORITE
Name

Željko Banja Luka Vip driver

04.02.2017 20:32

Gospodin Ivanić je iskren političar njemu sve najbolje

ODGOVORITE
Name

nikica

04.02.2017 22:02

Pitamo se sto nema Srpskog stanovnistva u Federalnom dijelu BiH-a u onom broju pre rata, zasto su Srbi prodavali svoju zemlju u federaciji po vrlo niskim cijenama, a Muslimani po mnogo visim cijenama .Kuce u R. Srpskoj Muslimanske su sacuvane a Srpske su u Federaciji porusene, svi Srbi koji su se vratili u Federaciju zbog pritisaka i ucjena morali su da se isele iz Federacije zaradjene penzije nemogu da ostvare i vi takvu BiH hocete toje ravno da potpises sebi ubistvo.

Name

@nikica

04.02.2017 23:31

Lažeš ko pas nikice! Srbi bi danas činili minimum 30% stanivništva da ih Krajišnik nije istjerao. Da nisu napravili cirkus i od jedne selendre poput Kasindola i Vučije Luke formirali nekakvo Istočno Sarajevo, brojali bi i 40%. Prodavali su kuće jer su trebali dobiti "nove" u SRBskom Njujorku u Mokrom koje im je obećala velikoSRBovska vlada! Moja kompletna familija je rasprodala svu imovinu po Sarajevu, kučetine i stančine po Baščaršiji i Marin Dvoru, svi osim mojeg oca. I sa njim sam se morao zavaditi da ne proda kuću za 20.000 maraka koja danas vrijedi minimum pola miliona. Sada uživaju kao penzioneri u Sarajevu, dok tetke i strine SRBuju po Rogatici i Milićima kao zadnja fukara!!!

Name

re @Nikica

05.02.2017 06:53

Bolje biti prvi na selu nego zadnji u gradu. Izem ti ja to uživanje u Sarajevu kad pisnuti ne smiješ. Bolje biti "svoj na svome" u Rogatici nego "tuđin u svome" u Sarajevu. Sad smo svi pametni. Kretenu znaš li koliko je stanovnika Ilidže, Hadžića i ostalih mjesta koja su oduzeta Dejtonom, dočekalo u martu '96 policiju i vojsku tadašnje RBIH? Znaš li koliko ih preživi tad sav taj pritisak tih kojih su ostali. Lupaš k'o Maksim po diviziji.

Name

Građanin

04.02.2017 21:31

Naravno da postoji želja građana za BiH bez entiteta, sa jednim predsjednikom, vladom i parlamentom bez ikakvih entitetskih i nacionalnih glasovanja, jer u svim državama svijeta je tako! Samo u BiH sa entitetima postoji takav slucaj.

ODGOVORITE
Name

Seljak

05.02.2017 06:54

Građanine ne dipr.

Name

re Građ....

06.02.2017 15:37

Željo moja pusta....