Критиковање гојазних отежава борбу са килажом

Гојазне особе које трпе критике због прекомерне килаже не само да се суочавају са проблемима да смршају, већ имају веће шансе од развијања кардиоваскуларних болести и метаболичких поремећаја, сугерише се у новој студији.

Здравље 04.02.2017 | 11:44
Критиковање гојазних отежава борбу са килажом
У многим културама, гојазне особе посматрају се као лење, неспособне, непривлачне, са мањком воље, пишу научници у часописуОбеситy. Та негативна уверења могу узроковати депресију, анксиозност и недостатак самопоуздања гојазних људи.

Када гојазни примене негативне стереотипе тежине на себи, као што су лењост или недостатак воље, губе поверење у своју способност да се ангажују у здравом понашању

У новом истраживању, научници су се фокусирали на термин који је познат као метаболички синдром. Реч је о групи фактора ризика од болести срца, можданог удара и дијабетеса. Људи са тим синдромом обично имају најмање три од пет проблема: вишак масних наслага, висок ниво триглицерида, ниске нивое „доброг“ холестерола, повишени крвни притиск и висок ниво шећера у крви.

Особе које живе са стигмом везаном за тежину имају 41 одсто веће шансе да развију метаболички синдром.

„Искуства са стигмом тежине могу изазвати физиолошке реакције попут стреса, повишеног крвног притиска и одређених упала, док тежина често уме да изазива хроничан стрес“, рекла је главна ауторка студије Ребека Перл, психијатар са Универзитета у Пенсилванији, Филаделфија.

„Када су гојазни суочени са негативним стереотипима тежине, као што су лењост или недостатак воље, имају мањак поверења у способност да могу да се ангажују у здравом понашању, као што је физичка активност“, додаје Перлова.

Научници су проучавали податке 178 гојазних одраслих. Од тога је 51 особа, односно 32 одсто, имала метаболички синдром.

РТС
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

цупс

04.02.2017 11:01

Овакве пропорције нецете наци на некој анорексицној. Мени се висе свидја ова са слике. Мозда вам је она мрсава згодна манекенка итд али кад се зенис надји себи комад зене да ти роди здраву дјецу, а не да се гледа у огледало по цијели дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ороз

11.02.2017 11:15

Све је слозено цовеку у глави у мозгу да велик некоментарисем.

ОДГОВОРИТЕ