Kritikovanje gojaznih otežava borbu sa kilažom

Gojazne osobe koje trpe kritike zbog prekomerne kilaže ne samo da se suočavaju sa problemima da smršaju, već imaju veće šanse od razvijanja kardiovaskularnih bolesti i metaboličkih poremećaja, sugeriše se u novoj studiji.

Zdravlje 04.02.2017 | 11:44
Kritikovanje gojaznih otežava borbu sa kilažom
U mnogim kulturama, gojazne osobe posmatraju se kao lenje, nesposobne, neprivlačne, sa manjkom volje, pišu naučnici u časopisuObesity. Ta negativna uverenja mogu uzrokovati depresiju, anksioznost i nedostatak samopouzdanja gojaznih ljudi.

Kada gojazni primene negativne stereotipe težine na sebi, kao što su lenjost ili nedostatak volje, gube poverenje u svoju sposobnost da se angažuju u zdravom ponašanju

U novom istraživanju, naučnici su se fokusirali na termin koji je poznat kao metabolički sindrom. Reč je o grupi faktora rizika od bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa. Ljudi sa tim sindromom obično imaju najmanje tri od pet problema: višak masnih naslaga, visok nivo triglicerida, niske nivoe „dobrog“ holesterola, povišeni krvni pritisk i visok nivo šećera u krvi.

Osobe koje žive sa stigmom vezanom za težinu imaju 41 odsto veće šanse da razviju metabolički sindrom.

„Iskustva sa stigmom težine mogu izazvati fiziološke reakcije poput stresa, povišenog krvnog pritiska i određenih upala, dok težina često ume da izaziva hroničan stres“, rekla je glavna autorka studije Rebeka Perl, psihijatar sa Univerziteta u Pensilvaniji, Filadelfija.

„Kada su gojazni suočeni sa negativnim stereotipima težine, kao što su lenjost ili nedostatak volje, imaju manjak poverenja u sposobnost da mogu da se angažuju u zdravom ponašanju, kao što je fizička aktivnost“, dodaje Perlova.

Naučnici su proučavali podatke 178 gojaznih odraslih. Od toga je 51 osoba, odnosno 32 odsto, imala metabolički sindrom.

RTS
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

cups

04.02.2017 11:01

Ovakve proporcije necete naci na nekoj anoreksicnoj. Meni se vise svidja ova sa slike. Mozda vam je ona mrsava zgodna manekenka itd ali kad se zenis nadji sebi komad zene da ti rodi zdravu djecu, a ne da se gleda u ogledalo po cijeli dan.

ODGOVORITE
Name

Oroz

11.02.2017 11:15

Sve je slozeno coveku u glavi u mozgu da velik nekomentarisem.

ODGOVORITE