Студентски дом као у хорор филмовима

Темпаратура у собама Студентског центра „Никола Тесла“ била је чак четири степена испод нуле, а осим хладноће студенти и ове зиме немају топлу воду.

Република Српска 03.02.2017 | 17:52
Студентски дом као у хорор филмовима
Док су бивши студенти већ основали породице и присећају се мука из студентског живота, њихови наследници се, и након 10 година, купају водом загрејаном у шерпи, јер топле већ месецима нема.

Проблем је у првом и другом павиљону у којем је столарија стара, грејање слабо, зидови пуни влаге, а због лоших инсталација, из пукотина на зиду излазе жохари. Све их ово, кажу студенти, подсећа на сцену из хорор филма, а не на место у којем треба да живе, уче и нижу успехе.



Овом проблему одлучили су стати на крај потписивањем петиције којом траже боље услове за смештај. Од око 1.000 студента, колико их живи у ова два павиљона, потпис су дали готово сви.

- Два месеца немамо топлу воду, а тако је годинама. Писали смо петиције и раније, али ништа. Не знам шта нам се дешава, да ли је то због дуга „Топлани“ или нечега другог, али ујутру око 10 има топле воде и после ни капи, а некада се дешава да први спрат нема топлу воду, а трећи има - каже председник Скупштине студената овог центра, Љубиша Карлица.

Петицију ће, каже, добити Министарство просвете и културе РС, Универзитет, градоначелник Игор Радојичић и директор дома Зоран Бабић.



- Очекујемо да ће надлежни имати разумевање, јер овако више не може. Грејемо воду у кувалима и шерпицама, па сипамо у лаворе и тако се купамо. А на све то, није свеједно ни купати се, јер је у собама ових дана било минус четири степена - каже Карлица, који се нада скором састанку са министром Даном Малешевићем.

На све то, студентима је од новембра прошле године дупло поскупела и станарина, па су уместо тадашњих десет, собе у овим павиљонима морали плаћати 20 КМ месечно.

Тада им је обећана и реконструкција, али ништа од тога није било. Зграде старе скоро 40 година, последњи пут реконструисане су пре 15 година, али горући проблеми и даље су остали.

Колико се о младим нараштајима и будућности земље води рачуна доказују и бивши студенти, који кажу да је исто било и пре десет година.



- Купали смо се тако што смо грејач из бојлера стављали у канту воде да прокључа. Тако је грејач кружио по дому, а кувало нам је било саставни део живота и опреме за купање. Сад видим да се ништа није променило, чак је још и горе – прича Слађана Богдановић, која је у првом павиљону живела пре десет година.

Свих проблема свестан је и директор Студентског центра, Зоран Бабић, који каже да су за кашњење реконструкције криве правне процедуре, али да центар не може финансирати обнову без помоћи надлежних, јер су у питању милионски износи.

- Новца за системско решавање проблема нема, али кренули смо у парцијално решавање. Први су на реду столарија и бојлери, а већ половином месеца крећемо са радовима – објашњава Бабић.

Ходници из хорора

Оронули зидови, цеви на све стране и ћошкови од влаге, слика су ходника у првом павиљону.



- Знала сам да су услови лоши, али овакав хорор нисам очекивала. Учим у бунди, купам се леденом водом, једва сам чекала да дођем у Бањалуку, а сада сваки викенд трчим кући.

Тужно је кад дошеш у већи град да учиш, а онда живиш „у подруму“ а на све стране вире ружне цеви и влага - прича студенткиња права из Добоја, којој је ово прва година у дому.

Извор: Блиц
Фото: РАС Србија

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Слабићи

03.02.2017 17:26

Хладна вода је по препоруци Путина, да живите дуже. Зар мислите да је животни вијек продужен само онако, од ока?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.02.2017 17:49

Па погледајте ову задњу фотографију на којој су врата. Сигурно нису од времена овако пропала. Напију се и онда туку сакама по вратима. Сто не цувају?

Name

68-мак

03.02.2017 18:25

Ви студенти који зивите у таквим условима, а ниста не префузимате, сте обицни супци. Гдје вам је младост, гдје вам је младалавки бунт. Или сте сви на таблетама које су вам унистиле сваки осјецај за правду и правицност. Да ли сте у стању вас десет да се организујете и изадјете на протест. Онај старац сто неки дан разби 11 јаја од зграду владе има "веца муд..." од вас килавих Радована. Стидете се сто носите назив студента

Name

цвијет

03.02.2017 17:44

У којем вијеку ви зивите?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бивси студент

03.02.2017 18:02

....У Титово доба студенти би с дигли и све ово срусили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самир

03.02.2017 18:43

Ал зато тридесет милиона за лобирање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тониц

03.02.2017 18:44

Студенти се не буне не страјкују,вецином су цланови владајуцих странака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брцак

03.02.2017 18:46

У Титовом добу овако несто није било Цовјек је био Цовјек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент

03.02.2017 19:11

А студенти ни да писну. Спремају се за одлазак! И ОДЛАЗЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

03.02.2017 21:30

тоооооооооооооо то је побједа хехехехе подрска за ДОДУ нек вас јос малтретира

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qуqу

04.02.2017 08:27

Ни студенти нису као што су некад били. Ови би да се жале, да пишу писма, поруке главном лику, првом међу неједнакима. Да он интервенише...??!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миленко

04.02.2017 13:20

Никола Тесла? Хахаха, Бозе умирем од смјеха. Па кад је он живио у БиХ? Није чак ни у Србији. Човјек умро у САД. Родјен у Хрватској и он је Хрват православне вјероисповијести! То је једина истина

ОДГОВОРИТЕ