Studentski dom kao u horor filmovima

Temparatura u sobama Studentskog centra „Nikola Tesla“ bila je čak četiri stepena ispod nule, a osim hladnoće studenti i ove zime nemaju toplu vodu.

Republika Srpska 03.02.2017 | 17:52
Studentski dom kao u horor filmovima
Dok su bivši studenti već osnovali porodice i prisećaju se muka iz studentskog života, njihovi naslednici se, i nakon 10 godina, kupaju vodom zagrejanom u šerpi, jer tople već mesecima nema.

Problem je u prvom i drugom paviljonu u kojem je stolarija stara, grejanje slabo, zidovi puni vlage, a zbog loših instalacija, iz pukotina na zidu izlaze žohari. Sve ih ovo, kažu studenti, podseća na scenu iz horor filma, a ne na mesto u kojem treba da žive, uče i nižu uspehe.



Ovom problemu odlučili su stati na kraj potpisivanjem peticije kojom traže bolje uslove za smeštaj. Od oko 1.000 studenta, koliko ih živi u ova dva paviljona, potpis su dali gotovo svi.

- Dva meseca nemamo toplu vodu, a tako je godinama. Pisali smo peticije i ranije, ali ništa. Ne znam šta nam se dešava, da li je to zbog duga „Toplani“ ili nečega drugog, ali ujutru oko 10 ima tople vode i posle ni kapi, a nekada se dešava da prvi sprat nema toplu vodu, a treći ima - kaže predsednik Skupštine studenata ovog centra, Ljubiša Karlica.

Peticiju će, kaže, dobiti Ministarstvo prosvete i kulture RS, Univerzitet, gradonačelnik Igor Radojičić i direktor doma Zoran Babić.



- Očekujemo da će nadležni imati razumevanje, jer ovako više ne može. Grejemo vodu u kuvalima i šerpicama, pa sipamo u lavore i tako se kupamo. A na sve to, nije svejedno ni kupati se, jer je u sobama ovih dana bilo minus četiri stepena - kaže Karlica, koji se nada skorom sastanku sa ministrom Danom Maleševićem.

Na sve to, studentima je od novembra prošle godine duplo poskupela i stanarina, pa su umesto tadašnjih deset, sobe u ovim paviljonima morali plaćati 20 KM mesečno.

Tada im je obećana i rekonstrukcija, ali ništa od toga nije bilo. Zgrade stare skoro 40 godina, poslednji put rekonstruisane su pre 15 godina, ali gorući problemi i dalje su ostali.

Koliko se o mladim naraštajima i budućnosti zemlje vodi računa dokazuju i bivši studenti, koji kažu da je isto bilo i pre deset godina.



- Kupali smo se tako što smo grejač iz bojlera stavljali u kantu vode da proključa. Tako je grejač kružio po domu, a kuvalo nam je bilo sastavni deo života i opreme za kupanje. Sad vidim da se ništa nije promenilo, čak je još i gore – priča Slađana Bogdanović, koja je u prvom paviljonu živela pre deset godina.

Svih problema svestan je i direktor Studentskog centra, Zoran Babić, koji kaže da su za kašnjenje rekonstrukcije krive pravne procedure, ali da centar ne može finansirati obnovu bez pomoći nadležnih, jer su u pitanju milionski iznosi.

- Novca za sistemsko rešavanje problema nema, ali krenuli smo u parcijalno rešavanje. Prvi su na redu stolarija i bojleri, a već polovinom meseca krećemo sa radovima – objašnjava Babić.

Hodnici iz horora

Oronuli zidovi, cevi na sve strane i ćoškovi od vlage, slika su hodnika u prvom paviljonu.



- Znala sam da su uslovi loši, ali ovakav horor nisam očekivala. Učim u bundi, kupam se ledenom vodom, jedva sam čekala da dođem u Banjaluku, a sada svaki vikend trčim kući.

Tužno je kad došeš u veći grad da učiš, a onda živiš „u podrumu“ a na sve strane vire ružne cevi i vlaga - priča studentkinja prava iz Doboja, kojoj je ovo prva godina u domu.

Izvor: Blic
Foto: RAS Srbija

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Slabići

03.02.2017 17:26

Hladna voda je po preporuci Putina, da živite duže. Zar mislite da je životni vijek produžen samo onako, od oka?

ODGOVORITE
Name

re

03.02.2017 17:49

Pa pogledajte ovu zadnju fotografiju na kojoj su vrata. Sigurno nisu od vremena ovako propala. Napiju se i onda tuku sakama po vratima. Sto ne cuvaju?

Name

68-mak

03.02.2017 18:25

Vi studenti koji zivite u takvim uslovima, a nista ne prefuzimate, ste obicni supci. Gdje vam je mladost, gdje vam je mladalavki bunt. Ili ste svi na tabletama koje su vam unistile svaki osjecaj za pravdu i pravicnost. Da li ste u stanju vas deset da se organizujete i izadjete na protest. Onaj starac sto neki dan razbi 11 jaja od zgradu vlade ima "veca mud..." od vas kilavih Radovana. Stidete se sto nosite naziv studenta

Name

cvijet

03.02.2017 17:44

U kojem vijeku vi zivite?

ODGOVORITE
Name

bivsi student

03.02.2017 18:02

....U Titovo doba studenti bi s digli i sve ovo srusili.

ODGOVORITE
Name

Samir

03.02.2017 18:43

Al zato trideset miliona za lobiranje

ODGOVORITE
Name

Tonic

03.02.2017 18:44

Studenti se ne bune ne strajkuju,vecinom su clanovi vladajucih stranaka.

ODGOVORITE
Name

brcak

03.02.2017 18:46

U Titovom dobu ovako nesto nije bilo Covjek je bio Covjek

ODGOVORITE
Name

Student

03.02.2017 19:11

A studenti ni da pisnu. Spremaju se za odlazak! I ODLAZE

ODGOVORITE
Name

bosanko

03.02.2017 21:30

toooooooooooooo to je pobjeda hehehehe podrska za DODU nek vas jos maltretira

ODGOVORITE
Name

Ququ

04.02.2017 08:27

Ni studenti nisu kao što su nekad bili. Ovi bi da se žale, da pišu pisma, poruke glavnom liku, prvom među nejednakima. Da on interveniše...??!!

ODGOVORITE
Name

Milenko

04.02.2017 13:20

Nikola Tesla? Hahaha, Boze umirem od smjeha. Pa kad je on živio u BiH? Nije čak ni u Srbiji. Čovjek umro u SAD. Rodjen u Hrvatskoj i on je Hrvat pravoslavne vjeroispovijesti! To je jedina istina

ODGOVORITE