ФИА мијења прописе - брзина и тежина диктирају компромисе!

Шири пнеуматици су аутоматски и тежи, што приморава ФИА федерацију на измене хомологизацијског правилника.

Остали спортови 12.02.2017 | 16:45
ФИА мијења прописе - брзина и тежина диктирају компромисе!
Светска аутомобилистичка федерација мора да се прилагођава новонасталим условима. Пошто ће проширени пнеуматици бити тежи, прописана је нова граница најниже масе Ф1 болида. Наиме, тренутни правилник предвиђа да возило Формуле 1 не сме бити теже од 722 килограма, док нова рачуница уцртава нову границу од 728 килограма минималне масе.

Оваква одлука је фактички наметнута околностима, пошто члан 4.3 предвиђа усаглашавање масе пнеуматика и припадајуће осовине. Пошто цифре не лажу, по одлукама за 2017. годину, цифра која дефинише тежину мора бити округла, односно заокружена на најнижи цео број. Прича гласи да цела операција мерења нових делова мора увећати укупну тежину за шест килограма. У напомени коју тим поводом даје ФИА стоји да се правилник односи на пнеуматике за суво време.

Цела прича не би имала информативни значај да се тиче искључиво тимова. Конкретно, због ове промене већ сада се зна да ће болиди кругове пролазити спорије за 0,3 секунде. Све то ће на просечној дужини писте изазвати око једне секунде губитка времена у односу на идеалну, дакле раније спецификовану масу. Добра је вест да ће технологија додатног потиска и повећаног коефицијента донети убрзање од великих пет секунди по кругу. ФИА је ову компарацију извела на основу сравњења података везаних за прописе који су ступили на снагу 2015. године.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар