FIA mijenja propise - brzina i težina diktiraju kompromise!

Širi pneumatici su automatski i teži, što primorava FIA federaciju na izmene homologizacijskog pravilnika.

Ostali sportovi 12.02.2017 | 16:45
FIA mijenja propise - brzina i težina diktiraju kompromise!
Svetska automobilistička federacija mora da se prilagođava novonastalim uslovima. Pošto će prošireni pneumatici biti teži, propisana je nova granica najniže mase F1 bolida. Naime, trenutni pravilnik predviđa da vozilo Formule 1 ne sme biti teže od 722 kilograma, dok nova računica ucrtava novu granicu od 728 kilograma minimalne mase.

Ovakva odluka je faktički nametnuta okolnostima, pošto član 4.3 predviđa usaglašavanje mase pneumatika i pripadajuće osovine. Pošto cifre ne lažu, po odlukama za 2017. godinu, cifra koja definiše težinu mora biti okrugla, odnosno zaokružena na najniži ceo broj. Priča glasi da cela operacija merenja novih delova mora uvećati ukupnu težinu za šest kilograma. U napomeni koju tim povodom daje FIA stoji da se pravilnik odnosi na pneumatike za suvo vreme.

Cela priča ne bi imala informativni značaj da se tiče isključivo timova. Konkretno, zbog ove promene već sada se zna da će bolidi krugove prolaziti sporije za 0,3 sekunde. Sve to će na prosečnoj dužini piste izazvati oko jedne sekunde gubitka vremena u odnosu na idealnu, dakle ranije specifikovanu masu. Dobra je vest da će tehnologija dodatnog potiska i povećanog koeficijenta doneti ubrzanje od velikih pet sekundi po krugu. FIA je ovu komparaciju izvela na osnovu sravnjenja podataka vezanih za propise koji su stupili na snagu 2015. godine.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar