Болестан: Салиховић изостао са рочишта

Суспендовани главни тужилац БиХ Горан Салиховић данас се због болести није појавио пред Првостепеном дисциплинском комисијом Високог судског и тужилачког савјета БиХ. Рочиште је одгођено за 13. фебруар, када би против Салиховића требало да свједоче четири тужиоца Тужилаштва БиХ, који су уједно и свједоци Тужилаштва у кривичном процесу који је покренут против Салиховића.

Босна и Херцеговина 31.01.2017 | 20:04
Болестан: Салиховић изостао са рочишта
Тужиоци Божо Михаловић, Дубравко Чампара, Мирза Хукељић и Елдина Биук требало је да свједоче у вези са предметима: злато, рекет, Никола Шпирић, Павловић банка, Бобар банка, те још неким предметима за које Канцеларија дисциплинског тужиоца терети суспендованог главног тужиоца Горана Салиховића да је пропустио да тражи своје изузеће иако је постојао сукоб интереса, да се упустио у непримјерене контакте са судијом или странкама у поступку, омогућио вршење дужности тужиоца особама које за то нису законом овлашћене, мијешао се у поступање судије или тужиоца, те својим понашањем довео у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет Тужилаштва БиХ.

Дисциплинска комисија Високог судског и тужилачког савјета обавјештена је да Тужилаштво БиХ води кривичну истрагу против Салиховића која обухвата исте радње и свједоке, те је наређено да се јавност искључи из дисцилпинског поступка против Салиховића како не би била угрожена истрага Тужилаштва БиХ. Са овим захтјевом се не слаже одбрана.

"Ми смо жељели, тражили и молили да се читав овај поступак води у присуству јавности, јер се ничега не плашимо", тврди адвокат Горана Салиховића Рифат Коњић и додаје да му је жао што новинарима није омогућено да присуствују улагању доказа дисциплинског тужиоца када су слушани пресретнути телефонски разговори. "Жао ми је што ви нисте чули те разговоре, па да сами процјените о чему се ради", каже Коњић.

Одбрана тврди да због наводно тајних података и информација нису добили комплетну тужбу, а доказе дисциплинског тужиоца добијају само на увид на дан рочишта. Тиме је, сматрају, угрожено право Горана Салиховића на правично суђење, чиме је прекршена конвенција о људским правима.

"Горан Салиховић је примио тужбу, однио је у кабинет, али је сутрадан истјеран из кабинета. Тужба је остала закључана у сефу и нису нам дозволили да је узмемо", истиче адвокат Коњић и додаје да он ни данас нема комплетну тужбу, а учествује у расправи као бранилац.

"Да ли је то нормално? Дају нам тужбу и доказе само на увид, али ја нисам способан да у сат времена упамтим више од 500 страница различитих папира и докумената."

Колико ће кривични поступак против Горана Салиховића утицати на дисциплински поступак који се води против њега? Да ли ће се тражити одлагање дисциплинског поступка до завршетка кривичног поступка или ће се оба процеса водити паралелно? На ова питања одбране не зна одговор, а вршилац дужности главног дисциплинског тужиоца БиХ Алена Курспахић каже: "Као што видите оба процеса се воде паралелно и то је законска могућност. Да ли ће и колико то утицати једно на друго не могу рећи."

Након саслушања свједока Канцеларије дисциплинског тужиоца, Дисциплинска комисија саслушаће свједоке одбране. Горан Салиховић за своје свједоке позвао је, између осталих, предсједника Републике Српске Милорада Додика, посланика СНСД-а Николу Шпирића, министра безбједности Драгана Мектића, новинара Мату Ђаковића, те директора ОСЕ Османа Мехмедагића.



(БН телевизија)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Драган

31.01.2017 19:47

Чуј позвао Додика, требао је и Павловића па да се сва тројица закуну "Тита ми пионирске ријечи не перемо ми никакве паре, предсједник не иде често у Београд по кирију за вилу него је подстанари донесу Павловићу у Бијељину па зато он плаћа рате кредита"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.02.2017 09:25

Због тих зезања око тужби инвеститори од Републике Српске бјеже као од куге. Вучић вода Додика ко слијепца кад му неко дође у БГ ал нико недонесе ни марке у Српску. Како ће кад чују како предсједник рекетира нпр: американца Мајка Павловића за вилу на Дедињу, па како пјева на јавним скуповима, па псује новинаре...

Name

шта је са Чаушевићем

31.01.2017 20:14

Хоће ли се то завршити већ једном?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

31.01.2017 20:51

Цовек се разболео од неправде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душа драга

31.01.2017 21:18

Душа драга, прехладио се. Треба му Жељкица послати једне приглавке, ако није све издјелила породици Трамп

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХемоРоид

31.01.2017 23:07

Опет лафина то му у опису заната и ситуације у којој се насао..ста це бити следеци изговор-суљеви па не моз' да сједи..у на крају писи пропало и ником ниста сви ослободјени и зацудјени засто је иста поцето кад нико није крив ни за ста...умотаце тако лијепо да це нас и убједити у ту прицу а у медјувремену Бобар компанија оде скроз у аут сто и јесте циљ.Ал ту је цика Лаза он то оцас процесља и иде даље ваља јос коју фирму аутирати а сам све ради нема се времена...јбг он сам а посла вери пуно..

ОДГОВОРИТЕ