Bolestan: Salihović izostao sa ročišta

Suspendovani glavni tužilac BiH Goran Salihović danas se zbog bolesti nije pojavio pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH. Ročište je odgođeno za 13. februar, kada bi protiv Salihovića trebalo da svjedoče četiri tužioca Tužilaštva BiH, koji su ujedno i svjedoci Tužilaštva u krivičnom procesu koji je pokrenut protiv Salihovića.

Bosna i Hercegovina 31.01.2017 | 20:04
Bolestan: Salihović izostao sa ročišta
Tužioci Božo Mihalović, Dubravko Čampara, Mirza Hukeljić i Eldina Biuk trebalo je da svjedoče u vezi sa predmetima: zlato, reket, Nikola Špirić, Pavlović banka, Bobar banka, te još nekim predmetima za koje Kancelarija disciplinskog tužioca tereti suspendovanog glavnog tužioca Gorana Salihovića da je propustio da traži svoje izuzeće iako je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlašćene, miješao se u postupanje sudije ili tužioca, te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH.

Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta obavještena je da Tužilaštvo BiH vodi krivičnu istragu protiv Salihovića koja obuhvata iste radnje i svjedoke, te je naređeno da se javnost isključi iz discilpinskog postupka protiv Salihovića kako ne bi bila ugrožena istraga Tužilaštva BiH. Sa ovim zahtjevom se ne slaže odbrana.

"Mi smo željeli, tražili i molili da se čitav ovaj postupak vodi u prisustvu javnosti, jer se ničega ne plašimo", tvrdi advokat Gorana Salihovića Rifat Konjić i dodaje da mu je žao što novinarima nije omogućeno da prisustvuju ulaganju dokaza disciplinskog tužioca kada su slušani presretnuti telefonski razgovori. "Žao mi je što vi niste čuli te razgovore, pa da sami procjenite o čemu se radi", kaže Konjić.

Odbrana tvrdi da zbog navodno tajnih podataka i informacija nisu dobili kompletnu tužbu, a dokaze disciplinskog tužioca dobijaju samo na uvid na dan ročišta. Time je, smatraju, ugroženo pravo Gorana Salihovića na pravično suđenje, čime je prekršena konvencija o ljudskim pravima.

"Goran Salihović je primio tužbu, odnio je u kabinet, ali je sutradan istjeran iz kabineta. Tužba je ostala zaključana u sefu i nisu nam dozvolili da je uzmemo", ističe advokat Konjić i dodaje da on ni danas nema kompletnu tužbu, a učestvuje u raspravi kao branilac.

"Da li je to normalno? Daju nam tužbu i dokaze samo na uvid, ali ja nisam sposoban da u sat vremena upamtim više od 500 stranica različitih papira i dokumenata."

Koliko će krivični postupak protiv Gorana Salihovića uticati na disciplinski postupak koji se vodi protiv njega? Da li će se tražiti odlaganje disciplinskog postupka do završetka krivičnog postupka ili će se oba procesa voditi paralelno? Na ova pitanja odbrane ne zna odgovor, a vršilac dužnosti glavnog disciplinskog tužioca BiH Alena Kurspahić kaže: "Kao što vidite oba procesa se vode paralelno i to je zakonska mogućnost. Da li će i koliko to uticati jedno na drugo ne mogu reći."

Nakon saslušanja svjedoka Kancelarije disciplinskog tužioca, Disciplinska komisija saslušaće svjedoke odbrane. Goran Salihović za svoje svjedoke pozvao je, između ostalih, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, poslanika SNSD-a Nikolu Špirića, ministra bezbjednosti Dragana Mektića, novinara Matu Đakovića, te direktora OSE Osmana Mehmedagića.



(BN televizija)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Dragan

31.01.2017 19:47

Čuj pozvao Dodika, trebao je i Pavlovića pa da se sva trojica zakunu "Tita mi pionirske riječi ne peremo mi nikakve pare, predsjednik ne ide često u Beograd po kiriju za vilu nego je podstanari donesu Pavloviću u Bijeljinu pa zato on plaća rate kredita"

ODGOVORITE
Name

Re

01.02.2017 09:25

Zbog tih zezanja oko tužbi investitori od Republike Srpske bježe kao od kuge. Vučić voda Dodika ko slijepca kad mu neko dođe u BG al niko nedonese ni marke u Srpsku. Kako će kad čuju kako predsjednik reketira npr: amerikanca Majka Pavlovića za vilu na Dedinju, pa kako pjeva na javnim skupovima, pa psuje novinare...

Name

šta je sa Čauševićem

31.01.2017 20:14

Hoće li se to završiti već jednom?

ODGOVORITE
Name

mami

31.01.2017 20:51

Covek se razboleo od nepravde!

ODGOVORITE
Name

Duša draga

31.01.2017 21:18

Duša draga, prehladio se. Treba mu Željkica poslati jedne priglavke, ako nije sve izdjelila porodici Tramp

ODGOVORITE
Name

HemoRoid

31.01.2017 23:07

Opet lafina to mu u opisu zanata i situacije u kojoj se nasao..sta ce biti sledeci izgovor-suljevi pa ne moz' da sjedi..u na kraju pisi propalo i nikom nista svi oslobodjeni i zacudjeni zasto je ista poceto kad niko nije kriv ni za sta...umotace tako lijepo da ce nas i ubjediti u tu pricu a u medjuvremenu Bobar kompanija ode skroz u aut sto i jeste cilj.Al tu je cika Laza on to ocas proceslja i ide dalje valja jos koju firmu autirati a sam sve radi nema se vremena...jbg on sam a posla veri puno..

ODGOVORITE