Повукло се Јабланичко језеро

Босна и Херцеговина је једна од богатијих земаља у Европи по количини и чистоћи воде. Велики дио тих вода су умјетна језера настала изградњом брана на уским коритима ријека. Једно од тих језера је и Јабланичко језеро, умјетна хидроакумулација на ријеци Неретви.

Босна и Херцеговина 31.01.2017 | 19:31
Повукло се Јабланичко језеро
Простире се од Јабланице до Коњица у сјеверно-источном правцу, те од Јабланице у сјеверо-западном правцу у јужне дијелове општине Прозор-Рама.

Брана, висине 80 метара, чини да ово језеро има максималну дужину око 30 километара, површину од 1440 хектара, највећа дубина му је 80 метара, а осцилације водостаја су и до 25 метара, пише Рама-Прозор.инфо.



Овом акумулацијом заустављена је немирна и хировита ријека Рама, хладна и дивља ријека Неретва, потопљени су дијелови имовине и насеља уз њихов стари ток.

Услијед слабијих падавина и слабијег дотока воде, ова као и све сличне акумулације, у наглом су опадању водостаја због производње електричне енергије.



У Устирами и Грачацу, у општини Прозор-Рама, остало је само корито ријеке Раме, која је својом снагом вијековима урезивала своје корито у околни терен, и само мртва природа настала је стајањем воде умјетног језера.



Мртва, безлична, страховита природа, којој је једина љепота хладна ријека Рама.



(Рама-Прозор.инфо)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

аааа

31.01.2017 19:45

Није ни цудо и оно се повукло за Њемацку

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

31.01.2017 20:42

Хе, хе добра ти је ова

ОДГОВОРИТЕ