Povuklo se Jablaničko jezero

Bosna i Hercegovina je jedna od bogatijih zemalja u Evropi po količini i čistoći vode. Veliki dio tih voda su umjetna jezera nastala izgradnjom brana na uskim koritima rijeka. Jedno od tih jezera je i Jablaničko jezero, umjetna hidroakumulacija na rijeci Neretvi.

Bosna i Hercegovina 31.01.2017 | 19:31
Povuklo se Jablaničko jezero
Prostire se od Jablanice do Konjica u sjeverno-istočnom pravcu, te od Jablanice u sjevero-zapadnom pravcu u južne dijelove opštine Prozor-Rama.

Brana, visine 80 metara, čini da ovo jezero ima maksimalnu dužinu oko 30 kilometara, površinu od 1440 hektara, najveća dubina mu je 80 metara, a oscilacije vodostaja su i do 25 metara, piše Rama-Prozor.info.



Ovom akumulacijom zaustavljena je nemirna i hirovita rijeka Rama, hladna i divlja rijeka Neretva, potopljeni su dijelovi imovine i naselja uz njihov stari tok.

Uslijed slabijih padavina i slabijeg dotoka vode, ova kao i sve slične akumulacije, u naglom su opadanju vodostaja zbog proizvodnje električne energije.



U Ustirami i Gračacu, u opštini Prozor-Rama, ostalo je samo korito rijeke Rame, koja je svojom snagom vijekovima urezivala svoje korito u okolni teren, i samo mrtva priroda nastala je stajanjem vode umjetnog jezera.



Mrtva, bezlična, strahovita priroda, kojoj je jedina ljepota hladna rijeka Rama.



(Rama-Prozor.info)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

aaaa

31.01.2017 19:45

Nije ni cudo i ono se povuklo za Njemacku

ODGOVORITE
Name

...

31.01.2017 20:42

He, he dobra ti je ova

ODGOVORITE