Нија баба знала за врага, па купила козу

Добро уходан сценарио, који се понавља свих ових година и по коме Милорад Додик кад упадне у политичку немилост и медијску кататонију, позове свог брата из Херцеговине, е да би направили медијску журку и политичку чорбу и сада је на снази.

Босна и Херцеговина 31.01.2017 | 13:30
Нија баба знала за врага, па купила козу
Састала се браћа, одржали прессицу, саопштили свијету како треба преиспитати рад и састав Уставног суда БИХ...бла, бла, бла...Исувише је то досадно, а и некако није одјекнуло нити до Ливна, а камо ли даље.

А, у Ливну, гдје Драгана Човића зову још и капетан Драган (сами извуците паралеле, и метафоре), елем у Ливну веле како га много штошта тишти. Окренула му је леђа и Католичка црква и матица Хрватска, па се безбели осјећа као Миле у Београду, да не кажем, као прасе у Техерану, да не кажем баш, баш усамљено.

И тако су два јарана, политичка прагамтика и свемоћна локална тајкуна одлучила да се вежу један за другога. Управо је патетична и готово романтична ова српско-хрватска љубав у Босни. Кажем била би то лијепа и поучна ЛГБТ прича, да није лоших намјера љубавника.

О Милорадовом индуковању кризе, референдумисању, парадирању и на концу санкцијама од стране САД-а, знамо (готово) све.

Са друге стране, Човић је ћутологијом био поприлична енигма за јавост, увијек жељну све нових и нових информација. Ћутао, па се јавио.

Лијепа наша у њиховој

А, повод није био састанак са Додиком, него једна опскурна иницијатива.

У овом случају важи буквално она синтагма «исто срање, друго паковање». Једноставно, требало је оживјети политичку лешину Херцег Босну. И требало ју је некако заогрнути европским плаштом.

Поједини хрватски лобисти у Европском парламенту су се досјетили ове приче и покренули лавину коментара најавом да се припрема Резолуција о напретку БиХ за 2016. годину у којој се као пут за излаз из садашњег стања предлаже федерализација земље. Дабоме, да иза овога стоји једна мала група људи у Бриселу и да, свакако ово највише одговара Драгану Човићу.

Човићу је остало само да изрекламира једну од стотина бриселских иницијатива, које никада не угледају свјетлост дана и постане ко зна који по реду идејни отац «Федерализације БИХ». Потреба за трећим ентитетом, од кога зазире и Хрватска, овај пут је васкрсла из једне иницијативе и пуке Драганове потребе да остане у политичкој жижи, док губи тло под ногама клера и матице. Хоће ли успјети? Не да формира Херцег Босну, него да остане у фокусу? Безбели да хоће. Већ се, што би рекао Ћиро Блажевић, политичко Сарајево галванизирало и примило се на причу о реинкарнацији Херцег Босне. И да, дабоме да та прича никада и није била сахрањена, само је ето тако балзамовано чекала на нову рентерпретацију и неку опскурну инициајтиву.

Одмах се састао Хрватски народни сабор у Мостару и као у «златно Бобаново доба», настала је картографијска утрка у креирању «лијепе наше у њиховој». Било је ту свега. Али коначне обрисе «Федералне хрватске јединице» дао је Драган Човић, који је онако шаком и капом захватио добар дио Херцеговине, дијелова средишње Босне, Жепче и Посавину. Понијело човјека, па га пребацило.

Наравно да од ове творевине нема ништа у реалности. Томе си нити Човић не нада, али има једна лоша ствар, баш по њега и његов однос са Додиком. То је та Посавина, која би некако била хрватска, али је незгодација што је у Републици Српској. Још је већа незгодација, што Додик има златно правило да се сви могу играти трећег ентитета, али ни стопа РС-а неће ући у исти.

Е, сад настаје прави проблем на релацији Додик-Човић. Ево, још се портали нису нити охладили от коментара типа «Хрвати су браћа, све док разбијају Федерацију и не дирају РС», кад оно огласи се и потпредсједник исте те Републике Српске, Јосип Јерковић.

"Ја постављам питање гдје се ми данас налазимо и у каквом смо положају. Ми у РС смо данас изван ФБиХ гдје живи највећи број сународњака. Живимо у другом ентитету, живимо на врло различит начин од онога што имамо у Федерацији БиХ, а ја се надам да ће један већи дио Посавине и Републике Српске бити укључен у нову федералну јединицу и да ће остати мањи број људи изван те федералне јединице", рекао је Јерковић за Фену.

Република Српскохрватска

Дабоме да је фиктивна подјела Федерације, одјекнула као бомба у Сарајеву, али ништа мање неће грунути овакав приједлог потпредсејника РС-а нити у Бањалуци. Посве је сигурно да послије овога, дуго, дуго нећемо видјети заједничку пресицу Додика и Човића. Јер, не треба пуно памети, па да се види како би у «новом ентитету» били дијелови или читаве општине Дервента, Модрича, Брод, Шамац..., а то Додику нити у шали није тема прича.

Истина, издаће свог прагматичног брата Драгана и показати му пут за Западну Херцеговину, па нека се тамо игра картама. Но, не замјере они један другом. Посао је посао. Још ће из рукава извући пар «својих Хрвата», е да би показали свијету, Човићу и Сарајеву, добро извјежбаним и наученим фразама, како је недјељива Република Срспка, најљепше мјесто на свијету за живот Хрвата. Није него.

Са треће, сарајевске стране, сасвим сигурно ће челници СДА, искористити ову причу, као добар спин, не би ли узбуркали бошњачка национална зрнца и скренули погледе масе са физичких обрачуна у самој странци. И да, и они ће успјети у свом науму.

Народу покварени јогурт

Истина је како ова иницијатива има рок трајања попут отвореног јогурта на плус 40, али је Додик «одбранио Српску» , Човић оживљава Бобанове сне о босанској лијепој њиховој, а Бакиру је довољно да одмахне руком, каже- Ништа од свега тога, па да се забораве шакеташки дуели СДА главаша по Сребреници.

На страну, што ће збуњени и истраумирани народ, бомбардован трилијарадама терабајта информација о Трампу, Путину, Меркеловој, усташама, четницима, новом рату, бити додатно истраумиран. Народ се ионако користи по потреби једном у двије или четири године испред изборних кутија.

Са друге стране, ко је за ратно хушкање, сецесију, унитаризацију, нелегалне активности у БИХ било кад одговрао? Нико никада. А, не дај боже каквог сукоба, па неће велможе и политички тајкуни остављати здравље и животе у рововима. Ту је, опет, погађате народ.

На сву срећу, па је иницијатива о стварању трећег ентитета и некакве федерализације БИХ, недовољан разлог за било шта, осим продуженог политичког егзистирања на мапи Драгана Човића, Милорада Додика, Бакира Изетбеговића и пратеће им свите.

Драган Бурсац
Бука

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Дуле

31.01.2017 13:55

Ситуација це бити непромјењена и тројац МДБ це неприкосновено владати, све док се не појави Странка празних стомака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

31.01.2017 14:20

Мислим да се та странка већ одавно формирала у БиХ, нажалост њене вође никако да правилно изврше регистрацију и пријаву код ЦИК-а...увијек из неких процедуралних разлога пропусте изборе..

Name

ГОСДСРС

31.01.2017 14:33

Браво Дуле. Док се не формира, ниста. А иако је формирана, јос нису празни.

Name

Опозиција

31.01.2017 15:13

Баја спрема договор са опозицијом гдје це понудити неколико предузеца опозиционим целницима како би их увукао у владу рс. При томе це се ријести социјалиста и днс. На тај цин, це пасти социјалисти и днс, а Баја и снсд са опозицијомо це да презиви јос један мандат. Рок је јуни/јули ове године. Баја води игру, тако да је опозиција доња како код било, осим за неколико директора који це се ухљебити сто је у интересу РС. Вукота би могао брзо да лети из фотеље СДС ако бе буде хтио да уцествује. Све је провјерено.

Name

Ре опозиција

31.01.2017 16:33

Не постоји искрена опозиција!!!

Name

хм

31.01.2017 13:59

Овоме се нема шта додати, а ни одузети...све је речено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дражен

31.01.2017 14:07

Копирам пријашњи пост који паше и на ову тему.Додик ће на све пристати само да спаси кожу и опљачкани плијен. Неће му бити тешко све Бакирове и Човићеве жеље испунити. Иначе би било праведно, хумано..... Додика, Бакира, Човића и све њихове кумове, другаре, јаране похапсити... Опљачкано вратити народу, а Босну уредити за све људе добре воље без ентитета... 4 године Србин предсједник, 4 Бошњак, 4 Хрват и 4 остали. Ако неки нешто криво уради... долази други који ће поправити ствари. То је једнино ријешење, све друго води у рат и истрјебљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дразене

31.01.2017 15:16

И таква подјела би била узасна за оне друге, тј.треце. Је*о то уредјење ако цетири године друга два народа морају да испастају. Најбоље да фино сви гласамо за оног који нама свима понуди најбоље и највисе па нек то буде било који из ове 4скупине и годинама за редом, небитно. Све док будемо гледали како се ко зове, а не ста тај нуди бит це нам овако.

Name

босанко

31.01.2017 15:32

Лијепо је сто исто размисљамо

Name

хм

31.01.2017 15:46

Потписујем овај други коментар.. уз напомену.. да закони који се донесу у скупштини важе за све једанко..дакле, нема по баби ни по стрини,..од Кладуше до Требиња... дакле, ако је несто забрањено, свима је забрањено, ако на несто треба имати право, онда оно припада свима.. и тачка... као у свим нормалним земљама.. п.с. е да ми је то дочекати :( ..али бојим се да су наши народи непоправљиво затуцани... битно је такмичити се ко је већи Србин, Бошњак, Хрват ..а дјеца нек одлазе трбухом за крухом широм свијета... на крају сви ћемо изгубити..

Name

Ре ДРАЗЕН

31.01.2017 15:54

Лијепо то звуци али историја те демантује. Нема висе заједниства јер то води прегласавању Рјесење је подјела иако ја подрзавам твој став. Назалост мрзња лоповлук у неповјерење владају у док је тако нема ниста од једне дрзаве БИХ

Name

хм

31.01.2017 16:04

Велики умови слично размишљају

Name

дидадада

31.01.2017 14:10

Све потписујем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

31.01.2017 16:44

Сигурно си ти и у Соколцу потписиво

Name

ре

31.01.2017 16:52

Ђе ти је потпис

Name

Садрзајно

31.01.2017 14:11

Доста искрено и реално, али премекано осликавање стања и ј...... народа у здрав мозак. На крају мислим да ниста боље нисмо ни заслузили. Имамо рока око 2 године да не облацимо гаце, а ако наставимо овако ј... нас јос 4 па цемо послије избора устедити на гацама. Сретно НАРОДИ-СРБИ, БОСЊАЦИ, ХРВАТИ и ОСТАЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

31.01.2017 14:13

Свака цаст Драгане , скидам капу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

31.01.2017 15:05

Мислим да се они искрено чуде што им не честитамо на богатству, којег су "зарадили" као власт? Њихов ментални склоп прво признаје количину лове коју имаш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

31.01.2017 15:16

Скидам капу за овај текст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галија

31.01.2017 15:46

Свака цаст за текст

Name

Приједор

31.01.2017 16:50

Незаборави му скинут и гаце

Name

ре Прњавор

31.01.2017 17:00

Врати капу да не гледамо ту блентаву главу

Name

Бубулеја

31.01.2017 15:34

Свака цас , прави цланак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бубулеја

31.01.2017 15:35

Свака цаст, прави цланак

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

31.01.2017 16:16

Браво Драгане, текст је одлицан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тати

31.01.2017 17:00

Текст је безвезе

Name

Тихи

31.01.2017 20:43

Најважније је смањити број оних који су на буџету .Укинути војску на 10 -20 година и ојачати полицијске снаге? Кад буде финансијски боље онда опет мозе се формирати војска. Укинути скупштину РС и све њене министерије ( коштају брдо пара) пребацити парламент и владу БиХ у БЛ . На основу тога би БЛ се развијала а и аеродром би прорадио. Основати министарство за пољопривреду и смјестити га у Бијељину тј. у близини гдје је пољопривреда . Иде Итд..Укинити предсједништво и изабрати једног предсједника који би имао мало овласти тј. висе церемонијалне ...Премијера изабрати најспособнијег а не најподобнијег по националној основи и њега и његов рад да контролисе парламент ...Све је једноставно само треба скинути са себе шљам вјерске нетрпљивости и изградити повјерење које су ова тројица избила свима вама ради њих.

ОДГОВОРИТЕ