Забринути сточари широм Семберије

Семберски пољопривредници, посебно сточари, веома су забринути одредбама Споразума о стабилизацији и придруживању Европској унији, који ће почети да се примјењује од 1. фебруара ове године.

Република Српска 30.01.2017 | 17:08
Забринути сточари широм Семберије
На босанскохерцеговачком тржишту наћи ће се у овој години, поред осталог, сазнаје БН телевизија и око 4.500 тона млијека из земаља Европске уније.

Штете су очекиване, јер ће увозно млијеко бити јефтиније од домаћег.



Упркос томе што се најављује да ће примјеном Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ домаћи произвођачи бити заштићени, сточари ипак мисле да ће њихов положај бити веома ослабљен, нарочито либерализацијом увоза хране, те да примјена овога споразума није у њиховом интересу.

Очекују чак да ће велики број фарми, посебно музних крава бити затворен.



У сличном положају су сазнаје БН телевизија и узгајивачи свиња, посебно они већи који су до сада у развој свог посла уложили велика средства.

Пољопривредници који су раније оцјенили да примјена Споразума о стабилизацији и придруживању неће одговарати, већ су предузели неке мјере да опстану на тржишту и да заштите своју производњу.



Како сточари истичу, млијеко из ЕУ у БиХ биће увезено без царина, па ће због тога на нашем тржишту бити јефтиније за близу 30 фенинга.



БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Брлее

30.01.2017 19:44

Не разумијем логику, зар мозе да буде јефтиније млијеко од насег, а имамо најјефтинију радну снагу, имамо пола бесплатне пасе, како могу да их унисте. Изгледа да код нас није 2+2 =4 Мозе код нас све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

30.01.2017 20:55

Мозе зато сто у еу узгојиваци имају велике постицаје па могу да смање цену млијека

ОДГОВОРИТЕ