Zabrinuti stočari širom Semberije

Semberski poljoprivrednici, posebno stočari, veoma su zabrinuti odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, koji će početi da se primjenjuje od 1. februara ove godine.

Republika Srpska 30.01.2017 | 17:08
Zabrinuti stočari širom Semberije
Na bosanskohercegovačkom tržištu naći će se u ovoj godini, pored ostalog, saznaje BN televizija i oko 4.500 tona mlijeka iz zemalja Evropske unije.

Štete su očekivane, jer će uvozno mlijeko biti jeftinije od domaćeg.



Uprkos tome što se najavljuje da će primjenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU domaći proizvođači biti zaštićeni, stočari ipak misle da će njihov položaj biti veoma oslabljen, naročito liberalizacijom uvoza hrane, te da primjena ovoga sporazuma nije u njihovom interesu.

Očekuju čak da će veliki broj farmi, posebno muznih krava biti zatvoren.



U sličnom položaju su saznaje BN televizija i uzgajivači svinja, posebno oni veći koji su do sada u razvoj svog posla uložili velika sredstva.

Poljoprivrednici koji su ranije ocjenili da primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju neće odgovarati, već su preduzeli neke mjere da opstanu na tržištu i da zaštite svoju proizvodnju.



Kako stočari ističu, mlijeko iz EU u BiH biće uvezeno bez carina, pa će zbog toga na našem tržištu biti jeftinije za blizu 30 feninga.



BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Brlee

30.01.2017 19:44

Ne razumijem logiku, zar moze da bude jeftinije mlijeko od naseg, a imamo najjeftiniju radnu snagu, imamo pola besplatne pase, kako mogu da ih uniste. Izgleda da kod nas nije 2+2 =4 Moze kod nas sve.

ODGOVORITE
Name

Milo

30.01.2017 20:55

Moze zato sto u eu uzgojivaci imaju velike posticaje pa mogu da smanje cenu mlijeka

ODGOVORITE