Пољопривредници не виде корист од ССП

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић изјавио је да ће дуго очекивани адаптирани Споразум о стабилизацији и придруживању /ССП/ ступити на снагу 1. фебруара, те да пољопривредни произвођачи не виде никаву корист од примјене тог споразума.

Република Српска 30.01.2017 | 14:50
Пољопривредници не виде корист од ССП
"Штета ће бити знатно већа него што је првобитно пројектовано. Према нашим слободним процјенама, на нивоу Републике Српске то ће бити између 200 и 250 милиона КМ. Нажалост, и у овај споразум улазимо поново неприпремљени и умјесто да добијемо тржиште од 500 милиона становника, ЕУ је апсорбовала и ово наше `јадно` тржиште од 3,5 милиона становника и ми улазимо у неравноправну трку са произвођачима из ЕУ", каже Маринковић.

Он додаје да је БиХ једина земља у Европи која нема "плави дизел" и послује без диференцијалне стопе ПДВ-а на репроматеријал који улази у пољопривреду.

"Осим тога, ако рачунамо субвенције које добијају пољопривредници у ЕУ, ми дефинитивно немамо шансу да се супротставимо `цијенама` и да будемо конкурентни њиховим производима и то је дефинитивно крах домаће пољопривреде", каже Маринковић.

Маринковић додаје да су тврдње министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића да ће бити одређене користи у сектору вина, шећера и рибе "помало паушалне и неутемељене оцјене".

"Када је вино у питању ми никада нисмо ни извозили те квоте које смо добили, не можемо том прозводњом конкурисати. Немамо ниједну шећерану у БиХ која ради, тако да смо на неки начин добили квоте за извоз увезеног шећера", каже Маринковић.

Он додаје да, када је у питању риба, познато да је рибарство у БиХ у колапсу, и да не постоје количине рибе које су превиђене квотама.

Маринковић додаје да ће се мљекарски сектор наћи вјероватно први на удару, те да се не смије заборавити чињеница да сектор производње меса и това већ пет година послује управо у оваквим условима због неконтролисаног увоза који ће сада бити на неки начин само легализован.

"Мљекари су до сада имали одређену заштиту. Овај сектор ће доживјети нови удар, због тога ће нас преплавити неквалитетна роба. Ми апелујемо на домаће становништво да води рачуна шта купује", каже Маринковић.

Он додаје да је остало да заштите домаћу производњу и покушају заштити домаћу конзумацију производа, јер су они сигурно здравији свим људима него производи из увоза.

"Ми смо апеловали на политичаре да морају дати већи значај пољопривреди у земљи. Имамо потенцијал, аграрна смо земља, индустријска, тако да се сељаци морају активно укључити у рјешавања питања и креирања привредне политике, пољопривреде прије свега", каже Маринковић.

Он подсјећа да ће Савез удружења пољопривредних произвођача припремити одређене активности у наредном периоду да би предузимали и неке друге кораке након што сагледају каква је ситуација у сектору пољопривреде.

"На органима управљања нашег удружења заузећемо јасан став и сигурно је да ћемо се у том правцу заједничким снагама одредити. Сва пољопривредна удружења у Републици Српској имају подршку релевантних удружења из Федерације, јер нема ту разлике када су проблеми у питању", каже Маринковић.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

топ фарм

30.01.2017 16:13

Велики лопов Стојан

ОДГОВОРИТЕ