Poljoprivrednici ne vide korist od SSP

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković izjavio je da će dugo očekivani adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ stupiti na snagu 1. februara, te da poljoprivredni proizvođači ne vide nikavu korist od primjene tog sporazuma.

Republika Srpska 30.01.2017 | 14:50
Poljoprivrednici ne vide korist od SSP
"Šteta će biti znatno veća nego što je prvobitno projektovano. Prema našim slobodnim procjenama, na nivou Republike Srpske to će biti između 200 i 250 miliona KM. Nažalost, i u ovaj sporazum ulazimo ponovo nepripremljeni i umjesto da dobijemo tržište od 500 miliona stanovnika, EU je apsorbovala i ovo naše `jadno` tržište od 3,5 miliona stanovnika i mi ulazimo u neravnopravnu trku sa proizvođačima iz EU", kaže Marinković.

On dodaje da je BiH jedina zemlja u Evropi koja nema "plavi dizel" i posluje bez diferencijalne stope PDV-a na repromaterijal koji ulazi u poljoprivredu.

"Osim toga, ako računamo subvencije koje dobijaju poljoprivrednici u EU, mi definitivno nemamo šansu da se suprotstavimo `cijenama` i da budemo konkurentni njihovim proizvodima i to je definitivno krah domaće poljoprivrede", kaže Marinković.

Marinković dodaje da su tvrdnje ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića da će biti određene koristi u sektoru vina, šećera i ribe "pomalo paušalne i neutemeljene ocjene".

"Kada je vino u pitanju mi nikada nismo ni izvozili te kvote koje smo dobili, ne možemo tom prozvodnjom konkurisati. Nemamo nijednu šećeranu u BiH koja radi, tako da smo na neki način dobili kvote za izvoz uvezenog šećera", kaže Marinković.

On dodaje da, kada je u pitanju riba, poznato da je ribarstvo u BiH u kolapsu, i da ne postoje količine ribe koje su previđene kvotama.

Marinković dodaje da će se mljekarski sektor naći vjerovatno prvi na udaru, te da se ne smije zaboraviti činjenica da sektor proizvodnje mesa i tova već pet godina posluje upravo u ovakvim uslovima zbog nekontrolisanog uvoza koji će sada biti na neki način samo legalizovan.

"Mljekari su do sada imali određenu zaštitu. Ovaj sektor će doživjeti novi udar, zbog toga će nas preplaviti nekvalitetna roba. Mi apelujemo na domaće stanovništvo da vodi računa šta kupuje", kaže Marinković.

On dodaje da je ostalo da zaštite domaću proizvodnju i pokušaju zaštiti domaću konzumaciju proizvoda, jer su oni sigurno zdraviji svim ljudima nego proizvodi iz uvoza.

"Mi smo apelovali na političare da moraju dati veći značaj poljoprivredi u zemlji. Imamo potencijal, agrarna smo zemlja, industrijska, tako da se seljaci moraju aktivno uključiti u rješavanja pitanja i kreiranja privredne politike, poljoprivrede prije svega", kaže Marinković.

On podsjeća da će Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača pripremiti određene aktivnosti u narednom periodu da bi preduzimali i neke druge korake nakon što sagledaju kakva je situacija u sektoru poljoprivrede.

"Na organima upravljanja našeg udruženja zauzećemo jasan stav i sigurno je da ćemo se u tom pravcu zajedničkim snagama odrediti. Sva poljoprivredna udruženja u Republici Srpskoj imaju podršku relevantnih udruženja iz Federacije, jer nema tu razlike kada su problemi u pitanju", kaže Marinković.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

top farm

30.01.2017 16:13

Veliki lopov Stojan

ODGOVORITE