У Српској пуши око 30% становништва

У Републици Српској пуши око 30 одсто становништва, а међу пушачима је више мушкараца него жена, иако је тренд да тај број буде изједначен, рекао је Срни национални координатор за контролу дувана доктор Дарко Марковић.

Република Српска 30.01.2017 | 15:49
У Српској пуши око 30% становништва
Марковић је додао да је међу школарцима до 15 година 7,6 одсто пушача.

Он је истакао да је примјетан тренд смањења броја пушача, јер је за десет година тај број опао за око 12 одсто.

Као најефикаснији “лијек” за борбу против пушења Марковић наводи повећање цијена цигарета, јер у неким земљама, попут Аустралије, гдје је цијена кутије цигарета 15 долара, има мање од 20 одсто пушача, док је тај проценат већи од 50 у земљама са јефтиним цигаретама.

Он је упозорио да код пушача нема ниједне ћелије организма која није захваћена пушењем, јер приликом конзумације једне цигарете дође до 4.500 хемијских спојева који су штетни по здравље.

“Пушење прво напада горњи, па доњи респираторни систем, затим кардиоваскуларни ситем, код трудница изазива пријевремене порођаје, а чешће спонтане побачаје, или се рађају дјеца која су мања за десет одсто у односу на дјецу чије мајке нису пушачи. Дјеца чије су мајке у трудноћи пушиле чешће добијају упалу средњег уха, кожних обољења, алергија, респираторног обољења”, нагласио је Марковић.

Он је додао да је пушење у 78 одсто случајева узрочних карцинома плућа.

“Нажалост, пушачи престају са пушењем онда када добију озбиљне здравствене проблеме. Пушење је болест зависности и изазива исте симптоме као дрога. Никотин изазива исти ефекат на мозак као и хероин”, рекао је Марковић.

Уочи обиљежавања Националног дана борбе против пушења, он је најавио да ће ове године бити презентован акциони план и национална стратегија, документи којима се дефинише планска борба против пушења.

Обиљежавањем Националног дана борбе против пушења жели се указати на опасности и посљедице пушења дувана и дуванских производа.

У Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске Срни је речено да се мјере контроле дувана и дуванских производа у Српској односе на ограничавање употребе и смањење доступности дувана и дуванских производа и дефинисане су законима из области контроле дувана и дуванских производа.

“Политике и програми контроле дувана и дуванских производа који се односе на повећање свих врста пореза на дуван и дуванске производе, обавезна упозорења на паковањима, свеобухватна забрана маркетинга дуванске индустрије, програми одвикавања од пушења и друге мјере, представљају доказане и дугорочно исплативе мјере”, наводе у Министарству.

Према подацима Свјетске здравствене организације, у свијету сваке године од посљедица пушења умре око шест милиона људи, од чега 80 одсто у земљама у развоју и неразвијеним земљама.

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Пуши

30.01.2017 15:02

У српској пуше скоро сви....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

30.01.2017 16:14

Вецина је попусила.

Name

Брзи

30.01.2017 16:15

А неки су вец попусили.

Name

Ма

30.01.2017 16:32

Има да стима, цигарета без дима. Цигару пуси, сто не гуси. Када зена на дуван мирисе, лаксе се дисе и уздисе. А она казе: бицу с' њим јер мирисе на дим...

Name

зоран

30.01.2017 17:42

Мале плате скупе цигарете хехххеее.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дезинформација!

30.01.2017 19:57

У Српској га пуши 75% становништва, односно сви који бојкотују изборе или гласају за трулу опозицију. Док се не направи грађанска, пробосанска странка у српској, може се напредовати само у рикверц! Када народ сконта да је домаће светиња и гарант будучности наше дјеце, тек тада ће кренути на боље. Све друго је пушиона у рикверц!!!8

ОДГОВОРИТЕ