U Srpskoj puši oko 30% stanovništva

U Republici Srpskoj puši oko 30 odsto stanovništva, a među pušačima je više muškaraca nego žena, iako je trend da taj broj bude izjednačen, rekao je Srni nacionalni koordinator za kontrolu duvana doktor Darko Marković.

Republika Srpska 30.01.2017 | 15:49
U Srpskoj puši oko 30% stanovništva
Marković je dodao da je među školarcima do 15 godina 7,6 odsto pušača.

On je istakao da je primjetan trend smanjenja broja pušača, jer je za deset godina taj broj opao za oko 12 odsto.

Kao najefikasniji “lijek” za borbu protiv pušenja Marković navodi povećanje cijena cigareta, jer u nekim zemljama, poput Australije, gdje je cijena kutije cigareta 15 dolara, ima manje od 20 odsto pušača, dok je taj procenat veći od 50 u zemljama sa jeftinim cigaretama.

On je upozorio da kod pušača nema nijedne ćelije organizma koja nije zahvaćena pušenjem, jer prilikom konzumacije jedne cigarete dođe do 4.500 hemijskih spojeva koji su štetni po zdravlje.

“Pušenje prvo napada gornji, pa donji respiratorni sistem, zatim kardiovaskularni sitem, kod trudnica izaziva prijevremene porođaje, a češće spontane pobačaje, ili se rađaju djeca koja su manja za deset odsto u odnosu na djecu čije majke nisu pušači. Djeca čije su majke u trudnoći pušile češće dobijaju upalu srednjeg uha, kožnih oboljenja, alergija, respiratornog oboljenja”, naglasio je Marković.

On je dodao da je pušenje u 78 odsto slučajeva uzročnih karcinoma pluća.

“Nažalost, pušači prestaju sa pušenjem onda kada dobiju ozbiljne zdravstvene probleme. Pušenje je bolest zavisnosti i izaziva iste simptome kao droga. Nikotin izaziva isti efekat na mozak kao i heroin”, rekao je Marković.

Uoči obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv pušenja, on je najavio da će ove godine biti prezentovan akcioni plan i nacionalna strategija, dokumenti kojima se definiše planska borba protiv pušenja.

Obilježavanjem Nacionalnog dana borbe protiv pušenja želi se ukazati na opasnosti i posljedice pušenja duvana i duvanskih proizvoda.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Srni je rečeno da se mjere kontrole duvana i duvanskih proizvoda u Srpskoj odnose na ograničavanje upotrebe i smanjenje dostupnosti duvana i duvanskih proizvoda i definisane su zakonima iz oblasti kontrole duvana i duvanskih proizvoda.

“Politike i programi kontrole duvana i duvanskih proizvoda koji se odnose na povećanje svih vrsta poreza na duvan i duvanske proizvode, obavezna upozorenja na pakovanjima, sveobuhvatna zabrana marketinga duvanske industrije, programi odvikavanja od pušenja i druge mjere, predstavljaju dokazane i dugoročno isplative mjere”, navode u Ministarstvu.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu svake godine od posljedica pušenja umre oko šest miliona ljudi, od čega 80 odsto u zemljama u razvoju i nerazvijenim zemljama.

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Puši

30.01.2017 15:02

U srpskoj puše skoro svi....

ODGOVORITE
Name

He he

30.01.2017 16:14

Vecina je popusila.

Name

Brzi

30.01.2017 16:15

A neki su vec popusili.

Name

Ma

30.01.2017 16:32

Ima da stima, cigareta bez dima. Cigaru pusi, sto ne gusi. Kada zena na duvan mirise, lakse se dise i uzdise. A ona kaze: bicu s' njim jer mirise na dim...

Name

zoran

30.01.2017 17:42

Male plate skupe cigarete hehhheee.

ODGOVORITE
Name

Dezinformacija!

30.01.2017 19:57

U Srpskoj ga puši 75% stanovništva, odnosno svi koji bojkotuju izbore ili glasaju za trulu opoziciju. Dok se ne napravi građanska, probosanska stranka u srpskoj, može se napredovati samo u rikverc! Kada narod skonta da je domaće svetinja i garant budučnosti naše djece, tek tada će krenuti na bolje. Sve drugo je pušiona u rikverc!!!8

ODGOVORITE