АБА: Будућност одбранила Морачу и пришла Партизану! Пораз Меге!

Тек ће да пршти за позицију два! Успаваном Партизану лекција у Морачи! Екипа Партизана поражена је у Подгорици од Будућности у дербију 20. кола АБА лиге – 74:68 (40:31). Мега решавала и изгубила! Екипа Дејана Милојевића није искористила напад за победу на гостовању МЗТ Скопљу.

Кошарка 28.01.2017 | 21:10
АБА: Будућност одбранила Морачу и пришла Партизану! Пораз Меге!
Ако Партизан мисли ове сезоне да игра било какву озбиљну улогу, онда мора да почне да побеђује екипе које су му директни конкуренти у Јадранској лиги. А вечерас је у Подгорици био далеко од тога, па је Будућност у дербију 20. кола Јадранског кола славила са 74:68.

Ово је црно-белима пети пораз у регионалном такмичењу и други од Будућности и екипа Александра Џикића сада мора да стрепи за друго место, поготово што је у следећа два кола чекају још тежи ривали - Црвена звезда и Цедевита.

Када најбољи стрелац екипе Вил Хечер одигра најгору утакмицу у сезони и постигне само два поена, није ни чудо што су црно-бели били далеко од победе. Притом енергетски црно-бели, иако је Џикић одмори четворицу стандардних пре неколико дана против Сасарија, нису били на потребном нивоу.

Такође, иако је за црно-беле дебитовао нојвалија Џамонт Гордон видело се да није играо кошарку годину и по дана и питање је колико ће му времена бити потребно да почне да игра на озбиљном нивоу. Утисак је, доста.

Један од узрока пораза свакако је и веома лоше извођење слободних бацања, као и, благо речено, очајна селекција код прављења фаулова. Било је евидентно и колико црно-белима недостаје крилни центар Стефан Бирчевић.

Партизан је веома „мекано“ ушао у утакмицу, док је Будућност била поприлично мотивисана и није прошло много времена, па је домаћин веома брзо и неочекивано лако дошао до вођства од 12:0.

Прве поене за црно-беле постигао је Урош Луковић после мало више од четири минута, што довољно говори на шта је личила игра Партизана у том периоду. Само захваљујући капитену Новици Величковићу и огромној енергији коју као и увек доноси на терену, црно-бели су успели да приђу на минус четири (21:17).

У другој деоници више смо гледали силне грешке у нападу на обе стране, па је деловало да и Партизан и Будућност играју чврсте одбране. Ипак, црно-бели су у неколико наврата пропустили прилику да потпуно уђу у егал утакмицу.

„Продавао“ је Партизан у том периоду лопту као од шале, док се на другој страни пробудио Џеј Ар Рејнолдс који традиционално игра добро против Београђана.

Предност Будућности углавном је износила између пет и 10 поена, а када је у 27. минуту на семафору стајало 52:41 деловало је да је меч близу одлуке.

А онда је Партизан коначно мало затегао игру у одбрани, пробудили су се Михајло Андрић и Френк Робинсон и за трен ока поново су црно-бели на минус пет.

Огромне проблеме Партизану међутим, након тога, направио је Овен Класен, што поенима, што скоковима и српски тим једноставно није имао начин да га сачува ни у једном тренутку.

Био је ово директан окршај два тима у борби за што бољу позицију на табели, а тим из Подгорице има један тријумф мање од другопласираног резултата, односно скор 14-6.

Такође, црногорски представник ће у случају истог учинка као и тим из Хумске на крају регуларног тока имати и предност у међусобним окршајима јер је славио и у Београду.

У игри за друго место јесте и Цедевита која има 13 победа и шест пораза, а свој меч актуелне рунде игра од 21 час против Игокее у Загребу.

Црно-бели су веома лоше ушли у меч, пошто у првих четири минута игре нису постигли нити један поен, што је Будућност казнила серијом 10:0. Успела је Александра Џикића брзо да се консолидује, али је велики број грешака и изгубљених лопти на крају коштао пораза.

Партизан је у неколико наврата смањивао заостатак на један посед, али је као по правилу следио пад, односно неколико погодака домаћина који се увек брзо враћао на двоцифрену предност. Ипак, и поред свега тога могли су гости до преокрета у самом финишу, али је и овога пута Будућност имала одговор и паметном игром сачувала тријумф у последња два минута.

Партизан, који је играо без суспендованог Стефана Бирчевића, предводио је Новица Величковић са 15 поена и осам скокова, а најбоље су га пратили Михајло Андрић и Урош Луковић са по 14, с тим да је центар гостију имао и десет ухваћених лопти.

Код домаћина се највише истакао Џеј-Ар Рејнолдс са 19 поена и по три скока и асистенција, а одличну партију пружио је и Овен Класен са дабл-даблом – 16 поена, 10 скокова.

У Морачи је у дресу Партизана први пут заиграо Џамонт Гордон, последње појачање тима из Хумске, али је за нешто више од шест минута у првом полувремену остао без учинка, уз два фаула.

Како је играо Партизан у првих 20 минута најбоље показује статистички податак да је комплетан тим имао индекс корисности 24, од чега је 17 остварио Новица Величковић. Капитен црно-белих постигао је 13 поена, остатак екипе 18, а имао је и пет скокова, односно трећину ухваћених лопти целог тима.

БУДУЋНОСТ - ПАРТИЗАН 74:68 (23:17, 17:14, 18:20, 16:17)

Хала Морача

Гледалаца: 4.600

Судије: Матеј Болтаузер, Синиша Херцег и Матеј Шпендл

БУДУЋНОСТ: Рејнолдс 19, Вилијамс 4 (9ас), Се. Шеховић 7, Суботић, Су. Шеховић 4, Гордић 6, Илић 3, Савовић 5, Класен 16 (10ск), Николић, Поповић 2, Врањеш 8.

ПАРТИЗАН: Робинсон 8, Ратковица 6 (7ас), Врабац, Величковић 15 (8ск), Мајсторовић 2, Копривица 6, Андрић 14, Хечер 2, Пот 1, Карахоџић, Гордон, Луковић 14 (10 скокова).

Мега решавала и изгубила! Екипа Дејана Милојевића није искористила напад за победу на гостовању МЗТ Скопљу.

Водио је МЗТ све три четвртине до последње и у последњу ушао са "плус 14" (71:57, у 30. минуту), али Мега није одустајала.

Серијом 12:0, поенима Алфа Кабе, Радета Загорца, Влатка Чанчара и Јована Новака, српски тим пришао је средином те деонице на само два поена заостатка (71:69).

Док је меч одмицао, чинило се да ће екипа Дејана Милојевића бити у стању да потпуно преокрене и то се заиста и догодило у 39. минуту, тројком Чанчара за 73:74.

Међутим, домаћин је узвратио и ипак победио.

Плејмејкер Меге Никола Ребић промашио је шут за два на 74:74, Мега је потом свесно направила фаул, ризикујући "пенале" Ксавијера Тејмса, који је погодио једно слободно бацање (75:74).

Милојевићеви играчи имали су последњи напад, дали лопту у руку Јовану Новаку, па Влатку Чанчару, али је промашај младог Словенца ставио тачку на узбудљив меч.

МЗТ СКОПЉЕ - МЕГА ЛЕКС 75:74 (23:21, 21:13, 24:22, 7:18)

Епилог: "Фењераш" МЗТ се тргао и остварио јако важну, шесту победу, колико их засад имају и Крка и Задар (са по утакмицом мање), али и Мега Лекс.

Најефикаснији играч домаћина у Скопљу били су крилни центар Џош Скот са 17 поена и 12 скокова, као и бек Шарлон Клоф, са 15 поена и четири скока. Међу гостима се истакао Радосав Спасојевић са 14 поена, а двоцифрени учинак имали су и Раде Загорац (13), Алфа Каба (12), Влатко Чанчар и Јован Новак (по 10 поена).

Резултати 20. кола:

МЗТ - Мега Лекс 75:74
Будућност - Партизан 74:68
Цедевита - Игокеа 21.00

у недељу

Задар - Крка 17.00
ФМП - Цибона 19.00
Олимпија - Карпош Соколи 21.00

у понедељак

Црвена звезда - Морнар 18.00

Табела: Звезда 19-0, Партизан 15-4, Цедевита 13-6, Будућност 13-6, Цибона 11-8, Олимпија 9-10, Игокеа 9-10, Морнар 7-12, ФМП 7-12, Карпош Соколи 7-12, Крка 6-13, Задар 6-13, Мега Лекс 6-14, МЗТ 6-14.

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар