ABA: Budućnost odbranila Moraču i prišla Partizanu! Poraz Mege!

Tek će da pršti za poziciju dva! Uspavanom Partizanu lekcija u Morači! Ekipa Partizana poražena je u Podgorici od Budućnosti u derbiju 20. kola ABA lige – 74:68 (40:31). Mega rešavala i izgubila! Ekipa Dejana Milojevića nije iskoristila napad za pobedu na gostovanju MZT Skoplju.

Košarka 28.01.2017 | 21:10
ABA: Budućnost odbranila Moraču i prišla Partizanu! Poraz Mege!
Ako Partizan misli ove sezone da igra bilo kakvu ozbiljnu ulogu, onda mora da počne da pobeđuje ekipe koje su mu direktni konkurenti u Jadranskoj ligi. A večeras je u Podgorici bio daleko od toga, pa je Budućnost u derbiju 20. kola Jadranskog kola slavila sa 74:68.

Ovo je crno-belima peti poraz u regionalnom takmičenju i drugi od Budućnosti i ekipa Aleksandra Džikića sada mora da strepi za drugo mesto, pogotovo što je u sledeća dva kola čekaju još teži rivali - Crvena zvezda i Cedevita.

Kada najbolji strelac ekipe Vil Hečer odigra najgoru utakmicu u sezoni i postigne samo dva poena, nije ni čudo što su crno-beli bili daleko od pobede. Pritom energetski crno-beli, iako je Džikić odmori četvoricu standardnih pre nekoliko dana protiv Sasarija, nisu bili na potrebnom nivou.

Takođe, iako je za crno-bele debitovao nojvalija Džamont Gordon videlo se da nije igrao košarku godinu i po dana i pitanje je koliko će mu vremena biti potrebno da počne da igra na ozbiljnom nivou. Utisak je, dosta.

Jedan od uzroka poraza svakako je i veoma loše izvođenje slobodnih bacanja, kao i, blago rečeno, očajna selekcija kod pravljenja faulova. Bilo je evidentno i koliko crno-belima nedostaje krilni centar Stefan Birčević.

Partizan je veoma „mekano“ ušao u utakmicu, dok je Budućnost bila poprilično motivisana i nije prošlo mnogo vremena, pa je domaćin veoma brzo i neočekivano lako došao do vođstva od 12:0.

Prve poene za crno-bele postigao je Uroš Luković posle malo više od četiri minuta, što dovoljno govori na šta je ličila igra Partizana u tom periodu. Samo zahvaljujući kapitenu Novici Veličkoviću i ogromnoj energiji koju kao i uvek donosi na terenu, crno-beli su uspeli da priđu na minus četiri (21:17).

U drugoj deonici više smo gledali silne greške u napadu na obe strane, pa je delovalo da i Partizan i Budućnost igraju čvrste odbrane. Ipak, crno-beli su u nekoliko navrata propustili priliku da potpuno uđu u egal utakmicu.

„Prodavao“ je Partizan u tom periodu loptu kao od šale, dok se na drugoj strani probudio Džej Ar Rejnolds koji tradicionalno igra dobro protiv Beograđana.

Prednost Budućnosti uglavnom je iznosila između pet i 10 poena, a kada je u 27. minutu na semaforu stajalo 52:41 delovalo je da je meč blizu odluke.

A onda je Partizan konačno malo zategao igru u odbrani, probudili su se Mihajlo Andrić i Frenk Robinson i za tren oka ponovo su crno-beli na minus pet.

Ogromne probleme Partizanu međutim, nakon toga, napravio je Oven Klasen, što poenima, što skokovima i srpski tim jednostavno nije imao način da ga sačuva ni u jednom trenutku.

Bio je ovo direktan okršaj dva tima u borbi za što bolju poziciju na tabeli, a tim iz Podgorice ima jedan trijumf manje od drugoplasiranog rezultata, odnosno skor 14-6.

Takođe, crnogorski predstavnik će u slučaju istog učinka kao i tim iz Humske na kraju regularnog toka imati i prednost u međusobnim okršajima jer je slavio i u Beogradu.

U igri za drugo mesto jeste i Cedevita koja ima 13 pobeda i šest poraza, a svoj meč aktuelne runde igra od 21 čas protiv Igokee u Zagrebu.

Crno-beli su veoma loše ušli u meč, pošto u prvih četiri minuta igre nisu postigli niti jedan poen, što je Budućnost kaznila serijom 10:0. Uspela je Aleksandra Džikića brzo da se konsoliduje, ali je veliki broj grešaka i izgubljenih lopti na kraju koštao poraza.

Partizan je u nekoliko navrata smanjivao zaostatak na jedan posed, ali je kao po pravilu sledio pad, odnosno nekoliko pogodaka domaćina koji se uvek brzo vraćao na dvocifrenu prednost. Ipak, i pored svega toga mogli su gosti do preokreta u samom finišu, ali je i ovoga puta Budućnost imala odgovor i pametnom igrom sačuvala trijumf u poslednja dva minuta.

Partizan, koji je igrao bez suspendovanog Stefana Birčevića, predvodio je Novica Veličković sa 15 poena i osam skokova, a najbolje su ga pratili Mihajlo Andrić i Uroš Luković sa po 14, s tim da je centar gostiju imao i deset uhvaćenih lopti.

Kod domaćina se najviše istakao Džej-Ar Rejnolds sa 19 poena i po tri skoka i asistencija, a odličnu partiju pružio je i Oven Klasen sa dabl-dablom – 16 poena, 10 skokova.

U Morači je u dresu Partizana prvi put zaigrao Džamont Gordon, poslednje pojačanje tima iz Humske, ali je za nešto više od šest minuta u prvom poluvremenu ostao bez učinka, uz dva faula.

Kako je igrao Partizan u prvih 20 minuta najbolje pokazuje statistički podatak da je kompletan tim imao indeks korisnosti 24, od čega je 17 ostvario Novica Veličković. Kapiten crno-belih postigao je 13 poena, ostatak ekipe 18, a imao je i pet skokova, odnosno trećinu uhvaćenih lopti celog tima.

BUDUĆNOST - PARTIZAN 74:68 (23:17, 17:14, 18:20, 16:17)

Hala Morača

Gledalaca: 4.600

Sudije: Matej Boltauzer, Siniša Herceg i Matej Špendl

BUDUĆNOST: Rejnolds 19, Vilijams 4 (9as), Se. Šehović 7, Subotić, Su. Šehović 4, Gordić 6, Ilić 3, Savović 5, Klasen 16 (10sk), Nikolić, Popović 2, Vranješ 8.

PARTIZAN: Robinson 8, Ratkovica 6 (7as), Vrabac, Veličković 15 (8sk), Majstorović 2, Koprivica 6, Andrić 14, Hečer 2, Pot 1, Karahodžić, Gordon, Luković 14 (10 skokova).

Mega rešavala i izgubila! Ekipa Dejana Milojevića nije iskoristila napad za pobedu na gostovanju MZT Skoplju.

Vodio je MZT sve tri četvrtine do poslednje i u poslednju ušao sa "plus 14" (71:57, u 30. minutu), ali Mega nije odustajala.

Serijom 12:0, poenima Alfa Kabe, Radeta Zagorca, Vlatka Čančara i Jovana Novaka, srpski tim prišao je sredinom te deonice na samo dva poena zaostatka (71:69).

Dok je meč odmicao, činilo se da će ekipa Dejana Milojevića biti u stanju da potpuno preokrene i to se zaista i dogodilo u 39. minutu, trojkom Čančara za 73:74.

Međutim, domaćin je uzvratio i ipak pobedio.

Plejmejker Mege Nikola Rebić promašio je šut za dva na 74:74, Mega je potom svesno napravila faul, rizikujući "penale" Ksavijera Tejmsa, koji je pogodio jedno slobodno bacanje (75:74).

Milojevićevi igrači imali su poslednji napad, dali loptu u ruku Jovanu Novaku, pa Vlatku Čančaru, ali je promašaj mladog Slovenca stavio tačku na uzbudljiv meč.

MZT SKOPLJE - MEGA LEKS 75:74 (23:21, 21:13, 24:22, 7:18)

Epilog: "Fenjeraš" MZT se trgao i ostvario jako važnu, šestu pobedu, koliko ih zasad imaju i Krka i Zadar (sa po utakmicom manje), ali i Mega Leks.

Najefikasniji igrač domaćina u Skoplju bili su krilni centar Džoš Skot sa 17 poena i 12 skokova, kao i bek Šarlon Klof, sa 15 poena i četiri skoka. Među gostima se istakao Radosav Spasojević sa 14 poena, a dvocifreni učinak imali su i Rade Zagorac (13), Alfa Kaba (12), Vlatko Čančar i Jovan Novak (po 10 poena).

Rezultati 20. kola:

MZT - Mega Leks 75:74
Budućnost - Partizan 74:68
Cedevita - Igokea 21.00

u nedelju

Zadar - Krka 17.00
FMP - Cibona 19.00
Olimpija - Karpoš Sokoli 21.00

u ponedeljak

Crvena zvezda - Mornar 18.00

Tabela: Zvezda 19-0, Partizan 15-4, Cedevita 13-6, Budućnost 13-6, Cibona 11-8, Olimpija 9-10, Igokea 9-10, Mornar 7-12, FMP 7-12, Karpoš Sokoli 7-12, Krka 6-13, Zadar 6-13, Mega Leks 6-14, MZT 6-14.

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar