Случај 1946. година: Србија постоји прије Немањићке круне!

Једини живи члан прве генерације Црвене звезде Миодраг Малиша Петровић рекао је да је шокиран осоправањима иницијативе да се клубу рачуна титула из 1946. године.

Фудбал 30.01.2017 | 13:30
Случај 1946. година: Србија постоји прије Немањићке круне!
"Шокиран сам неким осправањима која су се појавила на иницијативу коју је Црвена звезда покренула да јој се призна титула. Учествовао сам у освајању првенства Србије и практично је то и моја титула и не желим да тај успех буде оспораван на тако приземан начин", рекао је Петровић агенцији Бета.

Звезда је упутила званичан захтев Фудбалском савезу Србије (ФСС) да јој призна титулу из 1946. године. Црвено-бели су тада тријумфовали у првенству Србије, што је било квалификационо такмичење за Савезну лигу следеће сезоне.

Петровић је навео да је Звезда тада освојила једино фудбалско такмичење у послератној Србији и истакао да јој припада то признање.

"То признање желимо као право. Видим да неки тврде да Србија постоји од 2006. Па то је страшно. Изгледа пре њих нико и ништа није постојало. Србија постоји од пре Немањићке круне, а не од 2006. године како тврде неки врло ограниченог памћења", казао је Петровић.

Председник вечитог ривала Партизана Миодраг Вучелић недавно је изјавио да му не смета ако се Звезда угледа на Независну државу Хрватску и ако жели да ради "исто што и они".

Петровић је рекао да га је највише погодило поређење Звездиног успеха са "усташком, злочиначком творевином".

"То је ругање свим жртвама овог народа који су страдали од те гротескне творевине. То је толико ружно да немам речи. Тужно је што неко нема ни трунку срамоте и у стању је тако нешто да изјави. За такву изјаву држава или тужилаштво треба да реагује", рекао је Малиша Петровић.

Он је додао да је НДХ престала да постоји пре него што је после рата настављено фудбалско такмичење у Србији.

"Та злочиначка творевина престала је да постоји пре него што је у Србији фудбалско такмичење настављено после рата, а притом су они који данас праве таква срамна поредјења од исте НДХ након рата и геноцида покупили скоро цео тим и преселили у Београд. А, ми где год да смо дошли поздрављали су нас радосно као српски тим", рекао је Петровић.

Како је казао, нејасно му је зашто се у 2017. оглашавају поједини "у име југословенског клуба када нису били ни основани када је почело такмичење у Србији". Петровић је рекао да људи из Партизана захтев Звезде не покушавају да то оспоре аргументима "него најприземнијом реториком".

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар