Slučaj 1946. godina: Srbija postoji prije Nemanjićke krune!

Jedini živi član prve generacije Crvene zvezde Miodrag Mališa Petrović rekao je da je šokiran osopravanjima inicijative da se klubu računa titula iz 1946. godine.

Fudbal 30.01.2017 | 13:30
Slučaj 1946. godina: Srbija postoji prije Nemanjićke krune!
"Šokiran sam nekim ospravanjima koja su se pojavila na inicijativu koju je Crvena zvezda pokrenula da joj se prizna titula. Učestvovao sam u osvajanju prvenstva Srbije i praktično je to i moja titula i ne želim da taj uspeh bude osporavan na tako prizeman način", rekao je Petrović agenciji Beta.

Zvezda je uputila zvaničan zahtev Fudbalskom savezu Srbije (FSS) da joj prizna titulu iz 1946. godine. Crveno-beli su tada trijumfovali u prvenstvu Srbije, što je bilo kvalifikaciono takmičenje za Saveznu ligu sledeće sezone.

Petrović je naveo da je Zvezda tada osvojila jedino fudbalsko takmičenje u posleratnoj Srbiji i istakao da joj pripada to priznanje.

"To priznanje želimo kao pravo. Vidim da neki tvrde da Srbija postoji od 2006. Pa to je strašno. Izgleda pre njih niko i ništa nije postojalo. Srbija postoji od pre Nemanjićke krune, a ne od 2006. godine kako tvrde neki vrlo ograničenog pamćenja", kazao je Petrović.

Predsednik večitog rivala Partizana Miodrag Vučelić nedavno je izjavio da mu ne smeta ako se Zvezda ugleda na Nezavisnu državu Hrvatsku i ako želi da radi "isto što i oni".

Petrović je rekao da ga je najviše pogodilo poređenje Zvezdinog uspeha sa "ustaškom, zločinačkom tvorevinom".

"To je ruganje svim žrtvama ovog naroda koji su stradali od te groteskne tvorevine. To je toliko ružno da nemam reči. Tužno je što neko nema ni trunku sramote i u stanju je tako nešto da izjavi. Za takvu izjavu država ili tužilaštvo treba da reaguje", rekao je Mališa Petrović.

On je dodao da je NDH prestala da postoji pre nego što je posle rata nastavljeno fudbalsko takmičenje u Srbiji.

"Ta zločinačka tvorevina prestala je da postoji pre nego što je u Srbiji fudbalsko takmičenje nastavljeno posle rata, a pritom su oni koji danas prave takva sramna poredjenja od iste NDH nakon rata i genocida pokupili skoro ceo tim i preselili u Beograd. A, mi gde god da smo došli pozdravljali su nas radosno kao srpski tim", rekao je Petrović.

Kako je kazao, nejasno mu je zašto se u 2017. oglašavaju pojedini "u ime jugoslovenskog kluba kada nisu bili ni osnovani kada je počelo takmičenje u Srbiji". Petrović je rekao da ljudi iz Partizana zahtev Zvezde ne pokušavaju da to ospore argumentima "nego najprizemnijom retorikom".

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar