Стиже нови талас поскупљења

Цијене појединих намирница у БиХ могле би порасти и до шест одсто првенствено због поскупљења горива, али и неповољних временских услова и приноса у оним земљама из којих се узвозе производи попут кафе и банана, сматрају аналитичари.

Босна и Херцеговина 28.01.2017 | 12:32
Стиже нови талас поскупљења
То ће бити још један удар на ионако танке новчанике потрошача у БиХ.

"Након великих издатака за празнике не знам како ћу издржати поскупљења поврћа, које већ има папрену цијену, и других намирница, која су најавили. Мојој петочланој породици многе од основних намирница су већ луксуз", каже Марина А. из Бањалуке.

Зоран Павловић, економски аналитичар, каже да је куповна снага грађана у БиХ врло ниска па се поскупљења реализују само онда када морају.

"Питање је тренутка када ће поскупјети гориво по основу акцизе за аутопутеве, што ће изазвати ланчану реакцију поскупљење све друге робе у БиХ. А свјетска цијена кафе и банана одређује увозну цијену наших трговаца и малопродајне цијене за наше грађане", рекао је Павловић.

Он сматра да ако дође до поскупљења горива за десет одсто сваки трговац и произвођач који користи производњу и транспорт ће то пребацити на терет купаца, што ће имати тзв. домино ефекат.

"Зато можемо очекивати поскупљење одређених врста робе и до шест одсто", предвиђа Павловић.

Жељко Татић, предсједник Удружења угоститеља РС, каже да велики увозници најављују да ће њима поскупјети кафа.

"Питање је да ли ће они зато угоститељима дићи цијену кафе и да ли ће је угоститељи према својим гостима подићи. Поскупљење кафе даје шансу неким мањим произвођачима кафе", рекао је Татић.

Он каже да је цијена кафе "домаћих" произвођача од 20 до 25 КМ и сматра да ће угоститељи прећи на ту јефтинију, јер она коју пакују страни произвођачи кошта између 45 и 50 КМ по килограму.

Према ријечима Богдана Марјановића, предсједника Асоцијације самосталних трговина регије Бањалука, извјесно је повећање цијена одређених намирница, што ће допринијети несташици производа и то ће се одразити на тржиште.

"Купује се на кашичицу, стандард је лош и свако повећање цијена, па макар и од један одсто, се негативно одражава на трговце. Купују се неопходне намирнице, а из корпе се избацују оне без којих се може", каже Марјановић.

Сматра да ће се скок цијена горива одразити од марта и априла, јер велепродају диктирају увозници.

У удружењима потрошача, у којима стално упозоравају на тихи раст цијена, сматрају да ће нова поскупљења, која су већ евидентна, изазвати незадовољство потрошача. Истичу и да плате не расту, а пензије стагнирају.

"Ово је поновни јануарски удар на џеп потрошача. Рижа, шећер, макароне поскупе за дватри фенинга, а смање им грамажу да купци не би примијетили. У маркетима су се у задње вријеме сјетили препакивати воће и поврће спакују вам пар воћкица и замотају вам у неколико слојева фолије па кад купите, дођете кући и отворите видите да је то воће требало да буде одавно бачено", истиче Муриса Марић из Удружења "Дон" у Приједору.

Како каже, забиљежени пораст цијена превоза у Бањалуци и воде у Приједору покренуће ланчану реакацију и у другим градовима.

Хљеб неће поскупити, а иако су приноси житарица на пољима БиХ прошле године били одлични, ипак неће доћи до појефтињења пекарских производа.

Зоран Кос, предсједник Удружења млинара РС, каже да су цијене житарица стабилне и да ће такве остати до жетве. Он сматра да би цијене пекарских производа требало да остану на истом нивоу.

Извор: Независне

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Лале

28.01.2017 12:04

Не зиви овде народ лоше.Коса ми се дигне на глави кад процитам овакве цланке..а кафићи пуни..аута се визе да улицу не мозес прећи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма дајте

28.01.2017 12:21

Ма дајте колико ови натоди раде одлицно зиве.Пустите тлапње.Онај ко мислу да заврси 4 разреда и да зиви ко лорд негдје је омануо.Нема то у капитализму.А 1991 сви су рекли да мрзе социјализам и хоце беспријекорни капиталуза.Сто сте хтјели ето вам га.У том смислу консултујте Рамба Амадеуса.

Name

ре ма дајте

28.01.2017 13:13

Глуп си ко правни факултет...

Name

Игор

28.01.2017 13:28

Бозе па овде пола не писмених... народ зиви лосе, поготово пензионери, а ови други млади узивају у зивоту, не знају ини ста је запад. У сведској нп моја тетка која ради вец 12 год у старацком дому и сваке године добије на стаз (а коњена је изгубила јер је носала и прала старе) сада ради лакси посао но ипак 2000 еура од којих се одбија 33% и добија неких 1400, а на то пдв је 25%, тако да ви изволите срацунајте... а нема мувања. Наравно овде полиција нема родјаке и није корупција као доле да свако ради ста хоце, или да моја мама назове свок родјака у супу па јој скине казну кад је заустави полиција јер је прекорацила 20км или се није везала... Рацунајуци да је то доле вецина стари и пензионери... мозе се реци да људи зиве средње, јадно пензионери а млади... мислим пар пријатеља иду и раде по Аустрији и Италији, продају се момци, пара добра узивају...

Name

трумп

28.01.2017 12:09

Сацу ја то доци ријесити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Далабу

28.01.2017 12:15

Какво је укупно стање у друштву економији,политици и да не набрајам реално је да цијена векне хљеба буде 10 КМ литре уља 20 или меса кг 100 марака.Десиће се и то, најнижа плата остаће на нивоу 370 КМ али ће плате посланика, начелника и ухљеба избосити 30,50, па и 100 хиљада марака.Само нек њима буде и даље добро а нама коко буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прогноза

28.01.2017 12:22

Ове прогнозе називам лупетањем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репрогноза

28.01.2017 12:30

Опуштено најгоре тек долази.

Name

Бананаман

28.01.2017 12:33

Чуј произвођачи кафе и банана,па талас новог поскупљења,... теско лупетање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалитиц

28.01.2017 12:45

Несикирајте се. Код нас се супер зиви. Незнам одакле паре до сада. Народ извлаци паре ко зна одакле. Кафици и клубови пуни, возног парка немоземо да се постидимо (па макар га танкали викендом за 10 км). А и предвидјам ускоро објављивање новог атака на РС и милокрада (РС-то сам ја). Све у циљу маскирања биједе и сиротиње. Срам вас било владо РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само напријед

28.01.2017 13:06

Ми у БиХ моземо да зивимо од политике брига нас за цјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Такмицење

28.01.2017 13:21

Ми у БиХ зелимо да доказемо коце бити веци Србин Муслиман или Хрват,нас цјене и поскупљење не интересује,до кад це нам бити испред свега космо и стасмо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сест од сто?

29.01.2017 18:45

Па то није талас,то је цунами.

ОДГОВОРИТЕ