Stiže novi talas poskupljenja

Cijene pojedinih namirnica u BiH mogle bi porasti i do šest odsto prvenstveno zbog poskupljenja goriva, ali i nepovoljnih vremenskih uslova i prinosa u onim zemljama iz kojih se uzvoze proizvodi poput kafe i banana, smatraju analitičari.

Bosna i Hercegovina 28.01.2017 | 12:32
Stiže novi talas poskupljenja
To će biti još jedan udar na ionako tanke novčanike potrošača u BiH.

"Nakon velikih izdataka za praznike ne znam kako ću izdržati poskupljenja povrća, koje već ima paprenu cijenu, i drugih namirnica, koja su najavili. Mojoj petočlanoj porodici mnoge od osnovnih namirnica su već luksuz", kaže Marina A. iz Banjaluke.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da je kupovna snaga građana u BiH vrlo niska pa se poskupljenja realizuju samo onda kada moraju.

"Pitanje je trenutka kada će poskupjeti gorivo po osnovu akcize za autoputeve, što će izazvati lančanu reakciju poskupljenje sve druge robe u BiH. A svjetska cijena kafe i banana određuje uvoznu cijenu naših trgovaca i maloprodajne cijene za naše građane", rekao je Pavlović.

On smatra da ako dođe do poskupljenja goriva za deset odsto svaki trgovac i proizvođač koji koristi proizvodnju i transport će to prebaciti na teret kupaca, što će imati tzv. domino efekat.

"Zato možemo očekivati poskupljenje određenih vrsta robe i do šest odsto", predviđa Pavlović.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja ugostitelja RS, kaže da veliki uvoznici najavljuju da će njima poskupjeti kafa.

"Pitanje je da li će oni zato ugostiteljima dići cijenu kafe i da li će je ugostitelji prema svojim gostima podići. Poskupljenje kafe daje šansu nekim manjim proizvođačima kafe", rekao je Tatić.

On kaže da je cijena kafe "domaćih" proizvođača od 20 do 25 KM i smatra da će ugostitelji preći na tu jeftiniju, jer ona koju pakuju strani proizvođači košta između 45 i 50 KM po kilogramu.

Prema riječima Bogdana Marjanovića, predsjednika Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka, izvjesno je povećanje cijena određenih namirnica, što će doprinijeti nestašici proizvoda i to će se odraziti na tržište.

"Kupuje se na kašičicu, standard je loš i svako povećanje cijena, pa makar i od jedan odsto, se negativno odražava na trgovce. Kupuju se neophodne namirnice, a iz korpe se izbacuju one bez kojih se može", kaže Marjanović.

Smatra da će se skok cijena goriva odraziti od marta i aprila, jer veleprodaju diktiraju uvoznici.

U udruženjima potrošača, u kojima stalno upozoravaju na tihi rast cijena, smatraju da će nova poskupljenja, koja su već evidentna, izazvati nezadovoljstvo potrošača. Ističu i da plate ne rastu, a penzije stagniraju.

"Ovo je ponovni januarski udar na džep potrošača. Riža, šećer, makarone poskupe za dvatri feninga, a smanje im gramažu da kupci ne bi primijetili. U marketima su se u zadnje vrijeme sjetili prepakivati voće i povrće spakuju vam par voćkica i zamotaju vam u nekoliko slojeva folije pa kad kupite, dođete kući i otvorite vidite da je to voće trebalo da bude odavno bačeno", ističe Murisa Marić iz Udruženja "Don" u Prijedoru.

Kako kaže, zabilježeni porast cijena prevoza u Banjaluci i vode u Prijedoru pokrenuće lančanu reakaciju i u drugim gradovima.

Hljeb neće poskupiti, a iako su prinosi žitarica na poljima BiH prošle godine bili odlični, ipak neće doći do pojeftinjenja pekarskih proizvoda.

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS, kaže da su cijene žitarica stabilne i da će takve ostati do žetve. On smatra da bi cijene pekarskih proizvoda trebalo da ostanu na istom nivou.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Lale

28.01.2017 12:04

Ne zivi ovde narod loše.Kosa mi se digne na glavi kad procitam ovakve clanke..a kafići puni..auta se vize da ulicu ne mozes preći.

ODGOVORITE
Name

Ma dajte

28.01.2017 12:21

Ma dajte koliko ovi natodi rade odlicno zive.Pustite tlapnje.Onaj ko mislu da zavrsi 4 razreda i da zivi ko lord negdje je omanuo.Nema to u kapitalizmu.A 1991 svi su rekli da mrze socijalizam i hoce besprijekorni kapitaluza.Sto ste htjeli eto vam ga.U tom smislu konsultujte Ramba Amadeusa.

Name

re ma dajte

28.01.2017 13:13

Glup si ko pravni fakultet...

Name

Igor

28.01.2017 13:28

Boze pa ovde pola ne pismenih... narod zivi lose, pogotovo penzioneri, a ovi drugi mladi uzivaju u zivotu, ne znaju ini sta je zapad. U svedskoj np moja tetka koja radi vec 12 god u starackom domu i svake godine dobije na staz (a konjena je izgubila jer je nosala i prala stare) sada radi laksi posao no ipak 2000 eura od kojih se odbija 33% i dobija nekih 1400, a na to pdv je 25%, tako da vi izvolite sracunajte... a nema muvanja. Naravno ovde policija nema rodjake i nije korupcija kao dole da svako radi sta hoce, ili da moja mama nazove svok rodjaka u supu pa joj skine kaznu kad je zaustavi policija jer je prekoracila 20km ili se nije vezala... Racunajuci da je to dole vecina stari i penzioneri... moze se reci da ljudi zive srednje, jadno penzioneri a mladi... mislim par prijatelja idu i rade po Austriji i Italiji, prodaju se momci, para dobra uzivaju...

Name

trump

28.01.2017 12:09

Sacu ja to doci rijesiti...

ODGOVORITE
Name

Dalabu

28.01.2017 12:15

Kakvo je ukupno stanje u društvu ekonomiji,politici i da ne nabrajam realno je da cijena vekne hljeba bude 10 KM litre ulja 20 ili mesa kg 100 maraka.Desiće se i to, najniža plata ostaće na nivou 370 KM ali će plate poslanika, načelnika i uhljeba izbositi 30,50, pa i 100 hiljada maraka.Samo nek njima bude i dalje dobro a nama koko bude.

ODGOVORITE
Name

prognoza

28.01.2017 12:22

Ove prognoze nazivam lupetanjem.

ODGOVORITE
Name

Reprognoza

28.01.2017 12:30

Opušteno najgore tek dolazi.

Name

Bananaman

28.01.2017 12:33

Čuj proizvođači kafe i banana,pa talas novog poskupljenja,... tesko lupetanje!

ODGOVORITE
Name

Realitic

28.01.2017 12:45

Nesikirajte se. Kod nas se super zivi. Neznam odakle pare do sada. Narod izvlaci pare ko zna odakle. Kafici i klubovi puni, voznog parka nemozemo da se postidimo (pa makar ga tankali vikendom za 10 km). A i predvidjam uskoro objavljivanje novog ataka na RS i milokrada (RS-to sam ja). Sve u cilju maskiranja bijede i sirotinje. Sram vas bilo vlado RS.

ODGOVORITE
Name

Samo naprijed

28.01.2017 13:06

Mi u BiH mozemo da zivimo od politike briga nas za cjene.

ODGOVORITE
Name

Takmicenje

28.01.2017 13:21

Mi u BiH zelimo da dokazemo koce biti veci Srbin Musliman ili Hrvat,nas cjene i poskupljenje ne interesuje,do kad ce nam biti ispred svega kosmo i stasmo?

ODGOVORITE
Name

Sest od sto?

29.01.2017 18:45

Pa to nije talas,to je cunami.

ODGOVORITE